Ann migrende arlar yüzde 70e varan düzeyde azaltacak alarn testlerinin devam ettiini bildiren ve aratrmaya katk salayan Prof.Dr. Necdet Karl, alar üzerindeki yaplan testlerde, migren tedavisinde bugüne kadar alnan en iyi sonuçlardan biri elde edildi dedi.
Yaam kalitesini bozan, ataklar halinde kendini gösteren iddetli ba ars olan migrenin tedavisi için ilk kez a gelitirilmesine yönelik klinik çalmalardan olumlu sonuçlar elde edildi. Aralarnda Uluda Üniversitesinin de bulunduu 13 ülkede e zamanl yürütülen migren asna yönelik bilimsel çalmada olumlu sonuçlar elde edildiini ve a tedavisinin çok yaknda devreye gireceini belirten Prof.Dr. Necdet Karl, öyle dedi:
Genetik olarak eilimli kiilerde, stres, lodos, açlk, uykusuzluk, adet gibi çevresel faktörlerin beyindeki süreci tetiklemesiyle ortaya çkan migren, tedavisi zor bir baars. Ama imdi çok umutluyuz. A tedavisiyle migrene kar bugüne kadarki en iyi sonuçlar alnd.
AIYLA TEDAV
imdiye kadar yaplan çalmalarda ann hastalarn arlarnda yüzde 70e varan azalmaya yol açtn vurgulayan Prof.Dr. Karl, öyle devam etti:
Migren as tekrarlayan ve sk görülen ars olan hastalarda aylk olarak uygulanabilecek bir tedavi olacak. u anda yaplan aratrmalara göre, a üç ya da dört haftada bir yaplacak. Ay tpk insulin inesi gibi hasta kendisi de uygulayabilecek. Herhangi bir salk kurumuna veya salk personeline ihtiyaç yok.
Ann 3-6t ay ya da 1 yl etkili olabilmesi için çalmalarn sürdüünü kaydeden Prof. Dr. Karl, a yerinde hafif kzarklklar ve halsizlik gibi yan etkilerin dnda ciddi bir yan etki gözlemlenmediini de belirtti. Karl, aratrma süreci tamamlanmak üzere olan ilacn yaklak bir yl içinde piyasada olabileceini söyleyerek, Türkiyeye geliinin biraz daha uzun sürebileceini kaydetti.
Migren arsnn ortaya çkmasnda önemli rol oynayan bir maddeye (kalsitonin gen ilikili peptid) kar oluturulan antikorlar a ile hastaya verilerek hedef dokulara balanyor ve arnn ortaya çkmasn engelliyor. Bugün migren atak tedavisinde ary kesmek üzere çeitli ar kesiciler kullanlyor ve ataklarn gelmesini engellemeye yönelik koruyucu tedaviler uygulanyor. Ayrca botoks ve sinir blokaj tedavisinden de uygun hastalarda koruyucu tedavi olarak yararlanlyor.