Kanda bazı vitaminlerle antioksidanların eksikliğinin çocuklarda ve ergenlerde migrene sebep olabileceği bildirildi.
ABDde yapılan araştırmada migren ağrısıyla hastaneye başvuran 7 bin 800 çocuk, ergen ve genç yetişkinlerden alınan kan örnekleri 1 buçuk yıl süresince incelendi.
Migren ağrısı çeken çocuk ve ergenlerin kanlarındaki değerler, sağlıklı çocuklarınkilerle karşılaştırıldığında D vitamini, riboflavin (B2 vitamini), Koenzim Q10 (CoQ10) eksikliği olduğu ortaya çıktı.
çalışma, migren hastası çocukların yüzde 42sinde riboflavin, yüzde 71inde de CoQ10 seviyesinin sınırda veya altında olduğu gösterdi. Migren ağrısı çeken çocukların yüzde 91inde de D vitamini sınırın altında çıktı.
Kronik veya sık migren ağrısı olan çocuklarda riboflavin ve CoQ10 eksikliği, episodik veya daha az migren ağrısı çeken çocuklara nazaran daha sık görülüyor.
Bu iki antioksidanın eksikliği migrene benzer baş ağrısı görülen kızlarda erkeklere oranla daha çok görülüyor.
Vitamin eksikliği olabilir
Araştırmanın sonuçları, ABDnin California eyaletinde San Diego kentinde Amerikan Baş Ağrısı Araştırmaları Derneğinin geçen hafta düzenlenen yıllık zirvesinde paylaşıldı.
Vücutta üretilen vitamin benzeri bir madde olan CoQ10, hücre içinde enerji üretimi için kullanılıyor.
Vücut güneş ışığına doğrudan maruz kaldığında deri tabakalarında üretime başlayan D vitamini temel olarak vücutta kalsiyum emilimine yardımcı olarak kas ve kemik kütlesinin artmasını sağlıyor.
Riboflavinin de gıdaları enerjiye dönüştüren bir vitamin olduğu biliniyor.
Kopenhag Üniversitesinden araştırmacıların 2013de yaptığı bir araştırmada, sağlıklı bireylerle migren hastalarının beyinlerinin MR taramaları karşılaştırılmıştı. Yapılan karşılaştırmalar, migren hastalarıyla sağlıklı kişilerin beyinleri arasında yapısal farklılıklar olduğunu, migrenin beynin beyaz maddesinde değişikliklere yol açtığını ve minik lezyonlara neden olduğunu ortaya çıkarmıştı.
Bulantı, kusma, ışıktan, kokudan ve sesten rahatsız olmanın eşlik ettiği şiddetli baş ağrısıyla ortaya çıkan migren ağrılarını, hastaların bir kısmında aşırı yorgunluk ve uykusuzluk tetikleyebiliyor.
Bunun yanı sıra domates, portakal, çikolata, beyaz peynir, salam ve sosis gibi gıdalar ve aşırı kafein tüketiminin de migren üzerinde etkisi olduğu belirtiliyor.