Türkiye statistik Kurumunun (TÜK) açklad son verilere göre; mutlu olduunu beyan eden bireylerin oran 2017 ylnda yüzde 58 iken, 2018 ylnda yüzde 53,4 oldu. Mutsuz olduunu beyan eden bireylerin oran ise yüzde 11,1den yüzde 12,1e yükseldi.
ehirleme ve Yükü En Büyük Nedenlerden
ehirlemenin artmasyla, giderek hzlanmak zorunda kalan yaam ve bu hayata uyum salamakta yaanan güçlükler, i yükünün ve bununla ilikili zihinsel yükün artmas, kiilerin bireyselleme düzeyi arttkça oluan yalnzlk hissi, kiiler aras ilikilerde yaanan problemler ve ekonomik zorluklar gibi faktörler; kiileri mutsuzlua iten en yaygn sebepler olarak görülmektedir. Bunun yannda, kimi zaman kiiler; Arkadam yok. Sadece birileriyle dertlemek istiyorum gibi söylemler, hayatn anlamsz gelmesi ve bunun gibi belirtiler nedeniyle psikoterapi talebinde bulunabilmektedirler. Bireylerin psikoterapi hizmeti almak istemelerinin altnda, çeitli nedenler mevcuttur. Fakat altta yatan temel motivasyon iyileme ve hayat kalitesini arttrmaya yöneliktir.
Psikoterapi Kiilere Ne Salar?
Psikoterapi süreci; danann iç dünyasna, kendi kiilik örgütlenmesine dair bilgi edinmesini salayp, kendi davranlarnn altnda yatan nedenleri anlamasnda ve kendini tanmas, neyi niçin istediini bilmesine yardmc olmakta, dolayl olarak tan ve tedavi süresince hekime de katklar salamaktadr. Psikoterapi balangcnda kapsaml bir deerlendirmeye ihtiyaç olup, bu deerlendirme süreci terapi boyunca devam eder. Burada amaç; kiinin hangi tan kategorisine girdii olmayp daha ziyade kiilik örgütlenmesi nedir, günlük hayatta karlat problemler ve olaylar karsnda hangi tepkileri veriyor, bu tepkilerden hangileri ilevsel ve hayatna katk salyor, hangileri desteklenmeli, hangi psikoterapi türüne ve müdahalelere arlk vermeliyiz gibi sorulara cevap bulabilmektir.
Kii Kendisine Nasl Yardm Edebileceini Örenir
Unutulmamas gereken bir baka husus da psikoterapilerin; bir arkada, ebeveyn ya da dostla yaplan sohbet olmayp, danann ve terapistin uymas gereken belirli kurallarn ve sorumluluklarnn olduu, balangcnda bir antlamann yapld, bu çerçeveye sadk kalnmadnda ve terapi sürecinin hasar aldnn tespiti durumunda gerekirse terapist deitirilebilecei konusudur. Terapi sürecinin amac kiiyi anlk teselli etmek, hak vermek, dorudan iyi hissettirmek deildir. Aslnda psikoterapi, kiinin kendisine nasl yardm edebileceini yine kiinin kendisine öreten kapsaml bir eitim metodudur. Benzetme yaplacak olursa terapi süreci olunun önüne hazr balk getirmeyip, ona balk tutmay öreten ve kurallar olan bir babaya benzetilebilir. Bu balamda kii, baarl geçmi bir terapi sürecinden örendii bilgiler ve edinmi olduu beceriler ile; kendi hayatna yön verebilme, kiiler aras ilikilerde daha tutarl davranabilme, ne istediini bilme, kendini daha iyi tanma vb. konularda önemli yol kat etmi ve yine kendisi için daha tatmin edici bir hayata biraz daha yaklam olacaktr.