Müziğin ritmi sürücüyü etkiliyor

Müzik ve sesler, beyin ve beden üzerinde pek çok etki oluşturuyor. Özellikle trafikte dinlenen müziğin ritmi araç sürücüsünü etkiliyor.

Haberler 31.08.2017 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

O tempoya uymak adna sürücünün hzn artrdna dikkat çeken uzmanlar, Beyin, her eyi hzlandryor ve aracn hz da böylece artyor. Kiide, müziin sesiyle beraber bedensel bir deiim oluyor ve müziin ritmiyle beraber kalp hz ve nefes alverileri artyor. Güvenli sürü için sakinletirici ve temposu düük müzikler dinlenmeli uyarsnda bulundu.

Psikiyatri Uzman Dr. Mahir Yeildal, hayatmzn bir parças olan ses ve müziin bedensel olarak kiiyi etkilediine dikkat çekti.

Dünyada var olan en güçlü sesin müzik olduunu belirten Yeildal, Neden? Birincisi müzii hemen tanrsnz, buna rekognisyon deniyor. Beynimiz, rekognisyonla yani bilisel yönünü kullanarak o müzii tanr. kincisi de o müzii hemen bir ey ile ilikilendirirsiniz buna assosiasyon deniyor. Özellikle bu ilikilendirme daha ziyade limbik sistemle oluyor. Mesela gerilim müzii olduunda korku filmlerini çartryor diye konutu.

Sesler, birkaç evreden geçerek beynimize iletiliyor

Psikiyatri Uzman Dr. Mahir Yeildal, Kulamz bir sesi duyduunda, beynimiz alglad bu sesi birkaç evreden geçiriyor. Önce bunun bir ses olup olmadna karar veriyor, sonra bunun bir kelime olup olmadn, daha sonra ise bu kelimenin bir anlam olup olmadn ayrt ediyor eklinde konutu.

Kuru gürültü, korna, bar çar sesleri ve arabadan çkan gürültülerin beyine zarar verdiinin tespit edildiini ifade eden Dr. Yeildal, ehrin gürültüsü, minibüsten ve taksiden çalnan korna sesleri, aslnda beyine zarar veren seslerdir. Günlük hayatmzda sürekli maruz kaldmz bu sesler, hem bedensel hem de psikolojik olarak kiiyi etkiliyor dedi.

Hareketli müzik sürücüyü hzlandryor

Davransal olarak da müzikten etkilendiimizi belirten Psikiyatri Uzman Dr. Mahir Yeildal, Örnein toplu tama araçlarndan minibüslerde çeitli müzikler çalnyor. Horon, arabesk müzik ve kendi yöresine ait halay gibi hareketli müzikleri dinleyen var. Hareketli müzik dinleyenlerde yaplan bir aratrmaya göre; aracn hzn 60 ila 80 kilometre saat arasnda tutmak mümkün olmam. O tempoya uymak adna sürücü, arabann hzn da artryor. Beyin, her eyi hzlandryor ve arabann hz da böylece artyor. Kiide, müziin sesiyle beraber bedensel bir deiim oluyor ve müziin ritmiyle beraber kalp hz ve nefes alverileri artyor. Biz ne kadar sk nefes alp verirsek metabolik alkaloz denilen hadise o kadar çabuk geliiyor. Ellerde, ayaklarda bir uyuma, hafif bir titreme oluyor uyarsnda bulundu.

Trafikte en çok problemin taksi ve minibüs oförleriyle yaanmas tesadüf deil!

stanbul gibi büyük ehirlerde youn trafik nedeniyle hem araç hem toplu tama araçlar sürücülerinin hem de yolcularn stres ve gerilim yaadklarn hatrlatan Dr. Mahir Yeildal, özellikle toplu tama araçlarnda dinlenen müziklerin sürücüleri olumsuz etkilediini söyledi.

Ortaya çkan stresin herkese zarar verdiini ifade eden Dr. Yeildal, unlar söyledi: Bütün gün yollarda olan araç sürücüleri çok daha fazla etkileniyor. Orada beyin bilisel açdan etkileniyor ve zarar görüyor. Özellikle toplu tama araçlarnn sürücüleri günde 8 -10 saat mesai yapyorlar ve o mesai srasnda sadece dinledikleri müzie maruz kalyorlar. Arabesk müziin kalitesi açsndan teknik bir deerlendirme yapamam ama arabesk müzikteki sözler insann psikolojik olarak etkileyen ve ypratan sözlerdir. Siz, sürekli bilinçli olarak zihninize olaylarn negatif yönünü çartrrsanz, ister istemez çevreye kar da o negatiflii de yayarsnz. Dikkat edin trafikte en büyük problemi minibüs ve taksi oförleriyle yaanyor ve ben bunun bir tesadüf olmadn da düünüyorum. Elbette oförlerin stanbul gibi trafiin youn olduu bir ehirde yaamas, kemeke içinde kalmas ve bu kadar stresli olan bir ehirde çalmas, bu olumsuzluklarn oföre getirdii bir negatif yük var. Ama bu olumsuzluklar haricinde bu kiiler, bu duyguyu besleyecek müzikleri dinleyerek, olaylarn içinden çklmaz hale getiriyorlar.

Sakinletiren müzikler dinlenilmeli

Dr. Mahir Yeildal, toplu tama araçlarn kullanan sürücüler bata olmak üzere youn trafikte seyreden araç sürücülerinin sakinletirici müzikleri tercih etmelerini tavsiye ederek Burada kiisel zevkler çok önemli. Klasik Türk müzii dinleyebilirler ancak dinlenen müzik sürücüyü uyutmayacak eserler olmal. Fasl dinleyebilir, enstrümantal müzik dinleyebilir. çok ksa bir süre içerisinde oför eve gittii zaman kendisinin de bizzat fark edebilecei deiiklikler olduunu anlayacaktr diye konutu.

Müzik ile ilgili birçok aratrmann bulunduunu hatrlatan Dr. Mahir Yeildal, müzik olduu gibi beyin dalgalarmz etkilediini ve özellikle Kantitatif EGG ve Q EGG ile çok net görüldüünü anlatt.

Ana Sayfaya Git