"Nadir testler" için artık vatandaş para ödemeyecek

Sağlık Bakanlığınca hayata geçirilen düzenleme kapsamında, görülme sıklığı az hastalıkların ya da kanser vakalarının kimi genetik incelemelerinde kullanılan "nadir testler" için artık vatandaş hiçbir şekilde para ödemeyecek. Bu testlerin ücreti, devlet tarafından karşılanacak.

Haberler 24.01.2017 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Müstear Eyüp Gümü, Adan Zye tüm hastalklarn tans ya da tedavi protokolünün ekillenebilmesi için gerekli görülen birçok testin devlet güvencesi altnda ücretsiz olarak yapldn vurgulad.

Tan ve tedavide yaklak binde 10 orannda nadir kullanlan testlerin bulunduuna dikkati çeken Gümü, bunlardan bazlarnn da yeni teknolojiler olduu için henüz hastanelerde kullanlmadn belirtti. Gümü, Hekim tarafndan istenmesi halinde Türkiyede yaplmayan testleri yurt dnda da yaptrabiliyoruz. Salk Hizmetleri Genel Müdürlüünce onay alndktan sonra yaplan testin paras ödeniyor. Yurt dnda 8-10 bin dolara yaptrlan testler var. ifadesini kulland.

Bunun dnda nadir görülen kimi hastalklarda, bata kanser vakalarnn genetik incelemesinde kullanlan baz testlerin bulunduunu da aktaran Gümü, bu tür testlerin rutin kullanmda çok yer almadnn altn çizdi. Gümü, hastanelerde bunlarn yaplmamasndan dolay skntlar yaanabildiinin tespit edildiine deinerek, çok az sayda da olsa vatandan madur olmamas için bu tür testlere hasta ve hasta yaknlarnn kendi ceplerinden herhangi bir ödeme yapmamalar için gerekli düzenlemeleri yaptk. dedi.

- Kamu Hastaneleri Kurumunca hizmet alm yaplacak

Gümü, bu testlerden bazlarnn Türkiyedeki kimi merkezlerde yaplabildiini belirterek, sözlerini öyle sürdürdü:

Vatandan cebinden hiçbir ekilde para ödemeden ilgili testleri yaptrabilmesi için Kamu Hastaneleri Kurumu, nadir testlerle ilgili merkezi bir alm yapacak. Bu stanbul, Ankara ve zmir bandnda veya Anadoluda bir ilde veya bir merkezde olacak. Tamamen, kurye sistemiyle çallacak. Kiinin testi, buraya gönderilecek, yaptrlacak, paras da ödenecek.

Hastaln tan ve tedavisi için nadir de olsa gerekli bir test olduunun belirtilmesi halinde, test ödeme kapsam içine alnacak. Kamu Hastaneleri Kurumu, ilgili testi kendi imkanlaryla yaptramasa dahi, ilgili merkez araclyla hizmet alm yapacak. Bunun gerçekletirilebilmesi için, u anda ihale süreci için hazrlklar yaplyor. Bu aamadan sonra, nadir yaplan testler için artk vatandamzn cebinden hiçbir ekilde para çkmayacak.

Gümü, yurt dnda yaplan ve ciddi maliyeti olan baz testlerin Türkiye yaplabilmesi için de çalmalarn hzlandrldn kaydetti.

Ana Sayfaya Git