Nesneleri nasıl görüyorsunuz

Doç. Dr. Berker Bakbak nesneleri nasıl gördüğümüze dikkat etmemiz gerektiğini, şuan önemsemediğimiz bir görme kusurunun ilerde olumsuz sonuçlara yol açacağını vurgulayarak göz kusurları ve tedavileri ile ilgili bilgi verdi.

Haberler 25.12.2017 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Berker Bakbak, salkl gözde nesnelerden yansyan nlarn gözün görme merkezinde odaklanacan ve kiinin gözlük ya da kontakt lens ihtiyac olmadan net görü salayacan söyledi. Gözlerde en sk görülen hastalklara deinen Bakbak, Bunlardan biri astigmat. Gözlerimizin kornea bölümünde oluan deformasyon sonucunda meydana gelen astigmat göz hastal kendisini görmede bulanklk ile belli eder. Kii hem yakn hem uzak mesafede net görü salayamaz. Miyop gözde ise kii uza yaknna göre daha net görür. Bunun sebebi nesnelerden yansyan nlarn retinann önünde odaklanyor olmasdr. Miyop gözün tam tersi olan hipermetrop göz var. Hipermetrop gözde kii yakn uzaa göre bulank görür. Hipermetrop rahatszl bulunan hastalarda yansyan nlar retinann arkasna odaklanr.Bu durumlardan birini yaayan kiilerde gözlük- kontakt lens kullanmyla görüntüyü netletirebiliriz ya da Excimer laser Lasik yöntemi ile astigmat, miyop, hipermetrop rahatszlklarn tedavi edebiliriz dedi.

Glokamda erken tehisle görme kaybna sebebiyet vermez

Doç. Dr. Berker Bakbak, halk arasnda Göz Tansiyonu ya da Karasu Hastal olarak bilinen glokomun göz içi basncnn sklkla yükselmesi nedeniyle görme sinirinin zarar görmesi üzerine ortaya çktn ifade ederek, Buna bal olarak kiinin görme alan yava yava daralr. Sabahlar belirginleen ba arlar, zaman zaman bulank görme, geceleri klarn etrafnda kl halkalar görme ve televizyon izlerken göz etrafnda ar glokom belirtileridir. Göz muayenesinde erken tehis edildiinde görme kaybna sebebiyet vermeden göz damlas, ya lazer ve cerrahi müdahale ile rahatszlk tedavi edilebilir diye konutu.

Kataraktn ya yok

Kataraktn göz bebeinin arkasnda bulunan ve görmeyi salayan doal göz merceinin saydamln kaybederek matlamasyla her yata görülebildiini dile getiren Doç. Dr. Bakbak, Kii buulanm bir camn arkasndan bakyormu gibi görür. Katarakt rahatszlnn ya yoktur. Yeni doan bebeklerde, eker hastalarnda, göze gelen fiziksel darbeler sonrasnda uzun süreli kortizonlu ilaç kullananlarda görülebilen bir göz hastaldr. Ia hassasiyet, çift görme, okuma zorluu, gece görüünde bozulma, renklerde soluklama veya sararma, gözlük numaralarnn sk deimesi en önemli belirtileridir. Katarakt ilaç veya gözlükle tedavi edilmez. Modern teknikler ile günümüzde katarakt ameliyat inesiz, narkozsuz, arsz yaplarak kii ayn gün evine dönebiliyor. Biz hastanelerimizde katarakt rahatszln Femtosaniye Lazer ve Fako yöntemi ile tedavi edebiliyoruz. Ayrca katarakt ameliyat srasnda hastalara akll mercek taklabilir. Bu sayede hastalar ayn seansta hem katarakt problemlerine hem de uzak ve yakn görme problemine çözüm bulabilirler eklinde konutu.

Retina hastalklar tedavi edilmediinde körlükle sonuçlanabilir

Doç. Dr. Bakbak, retina dekolman rahatszlnn retinada oluan yrtk veya delikler nedeni ile gelierek sklkla yüksek miyop hastalarnda görüldüünü, tedavi edilmezse körlükle sonuçlanabileceini kaydetti. Orta ya ve üzerinde daha çok olmak üzere her yata ortaya çkabilen rahatszln k çakmas, sinek uçumas, ani görme kayb gibi belirtilerin en büyük habercisi olduunu vurgulayan Doç. Dr. Bakbak, Erken tehis, detayl muayene, zamannda ve en önemlisi doru tedavi ile görme kaybna varabilecek sonuçlar engellemek mümkündür. Retina ameliyatlar büyük sterilizasyon önlemleri ile ileri teknolojinin kullanlmasn gerektiren, aksi takdirde sonucu görme kaybna varabilecek olan önemli ameliyatlardr. Biz bu rahatszl öncelikle Argon Lazer ile emniyet altna alyoruz. Daha sonra gerekli ise cerrahi müdahaleye bavuruyoruz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git