Beslenme ve Diyet Uzman Dr. Gizem Köse, obezitenin önlenen kronik bir hastalk olduunu söyledi.
Obeziteyi belirlemek için Dünya Salk Örgütünün obezite snflamasnn kullanldn ve genellikle Beden Kütle ndeksinin (BK) esas alndn belirten Köse, BK, vücut arlnn (kg), boy uzunluunun (m) karesine (BK=kg/m2 ) bölünmesiyle elde edilen bir deerdir. BK deeri yetikinlerde 18,5 ile 24,9 deerleri arasnda olmaldr. BK boy uzunluuna göre vücut arln deerlendiren bir gösterge olup, vücutta ya dalm hakknda bilgi vermez. Bu yüzden yaplan son çalmalarda bel çevresi daha çok önem kazanmtr dedi.
çocukluk çanda balayan obeziteye dikkat!
çocukluk çandan gelen obezite ile balayan, yetikinlikte devam eden obezitenin en riskli grup olarak karmza çktn ifade eden Dr. Gizem Köse, bu nedenle çocukluk çanda balayan obeziteye mutlaka müdahale edilmesi gerektiini söyledi.
Dr. Gizem Köse, unlar söyledi: Ya hücrelerinin saysnn fazlalama süreci çocukluk çanda gerçekleir ve yetikinlie geçite müdahalede bulunulmad takdirde hayatna obez bir birey olarak devam etmek zorunda kalabilir. Bu yüzden obezite çocukluk çanda önlenmesi gereken bir hastalktr. çocukluk, büyüme ve gelimenin hzl olduu, yaam boyu sürebilecek davranlarn büyük ölçüde kazanld bir dönemdir. Vücut arlndaki art yaklak 20 yana kadar devam eder. Boy uzunluunda art ise kzlarda 17 yatan sonra genellikle durur, erkeklerde yava da olsa devam eder. Bu büyüme süreci önemli miktarda enerji ve yeni dokularn yapm için daha fazla miktarda protein, vitamin ve mineralleri gerektirir. Tüm enerji ve besin ögelerinin yeterli ve dengeli karlanabilmesi için çocuklarn tüketmeleri gereken besinlerin kaliteli ve yeterli miktarlarda olmas önemlidir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise besinlerin içeriidir. Ayakta hazr beslenme yeterli enerjiyi salarken kalitesizlii ile obeziteye sebep olmaktadr.
Yeterli ve dengeli beslenme obeziteyi önler
Obezitenin önlenmesi için atlacak en büyük adm yeterli ve dengeli beslenmenin yaam biçimi haline getirilmesidir diyen Dr. Gizem Köse, Yeterli ve dengeli beslenmenin tanmna baktmzda; büyüme, gelime, salkl ve verimli olarak uzun süre yaamak için gerekli olan besin ögelerinin her birini yeterli miktarda almaktr. Hem çocuklukta hem de yetikinlikte uygulanacak beslenme program, günlük en az 5 öünlük düzenli ve sk aralklarla uygulanmaldr. Ana öünlerde 4 besin grubundan da tüketilmesi gerekir. Et, süt, tahl ve meyve-sebze grubu olarak ayrlan besin gruplarna baktmzda bir öünde her besin grubundan az miktarda tüketim yaplmaldr. Örnein; kahvaltda et grubundan yumurta, süt grubundan peynir, tahl grubundan tam tahll ekmek ve meyve-sebze grubundan domates ile yeillik olabilir. Her öünde sebze tüketilmelidir. Meyveler ise ara öünde tüketilebilir dedi.
Yaplan çalmalara bakldnda her gün düzenli egzersiz / yürüyü yaplmasnn obezite riskini azalttna dikkat çeken Dr. Gizem Köse, Günde 30-60 dk yürüyü yeterlidir. Önemli olan yapacanz aktivitenin düzenli olarak haftann 4 günü uygulanmasdr. Günlük fiziksel aktivitenizi arttrmanz vücut salnz için olumlu geri dönü salayacaktr dedi.
Bu önerilere kulak verin
Dr. Gizem Köse, obeziteyi önlemek için u önerilerde bulundu:
Göz önünde yiyecek bulundurmamak,
Mutfakta fazla zaman harcamamak, en ksa surede ii bitirip uzaklamak,
Yüksek enerjili ve yenilmemesi gereken besinleri evde bulundurmamak,
Serviste küçük boy kepçe kullanmak,
Yemek biter bitmez sofradan kalkmak,
Servis yaptktan sonra servis kabn sofradan kaldrmak,
Lokmalar arasnda çatal ve ka elinden brakmak,
Mümkün olduunca iyi çineyerek yava yemek.