nsülinin vücudumuzda pankreastaki hücreler tarafndan üretilen önemli bir hormon olduu biliniyor. Pankreasn sahip olduu hücreler tarafndan üretilen insülin hormonu salkl bireylerde ve normal koullarda kandaki glikoz yükseldii zaman pankreastan birkaç dakika içinde salglanyor. Salkl bireylerde her besin tüketiminde sonra alnan besinlerin enerji haline dönümesini salamak için pankreas tarafndan insülin üretiliyor. nsülin direnci salkl bireylerde yemek sonrasnda yemek öncesine göre 5-15 kat art gösteriyor. Bu art düzeyini ise tüketilen yemek örüntüsü belirliyor. Artan insülin düzeyi, kan ekerinin kullanmn düzenleyerek, kandaki glikozun yüksek düzeylere çkmasn önlüyor ve kandaki glikozun hedef hücre içine girmesini salyor.
Tükettiimiz besinlerin yapsnda bulunan karbonhidratlar (basit ve kompleks ekerler), sindirime uradktan sonra vücutta bulunan enzimler ile ekere (glikoza) dönüüyor. Glikoz ise kan ile vücudun tüm ksmlarna tanyor. Böylece, vücudumuzun ana besin kayna olan glikoz hücrelere enerji kayna oluyor. nsülin direncini basitçe tanmlamak gerekirse, kanda insülinin artmasna ramen bu hormonun ilevini tam olarak gerçekletirememesidir. nsülin direnci glikozun kan yoluyla hücrelere tanmasnda görülen yetersizlik ve hiperinsülinemiye neden olan bir durumdur. Bunun sonucunda da kanda glikoz seviyesinde art görülürken, hücrelerin içerine geçen glikoz miktarnda da bir düme görülür.
Obezite insülin direncini tetikliyor!
Obezitenin oluumunda kaltmsal ve çevresel birçok faktör rol oynuyor. nsülin direncinin geliiminde birçok farkl mekanizma olsa da obezite en yaygn görülen neden olarak karmza çkyor. Obezitede insülin direncinin nedeni ksmen insülin reseptör saysndaki azalma ve artm insülin seviyesine ramen bu insülinin fonksiyonlarn yeterince yapamamasndan kaynaklanyor. Özellikle karn çevresinde yalanmann yaygn olduu obezitede karnda toplanm ya hücrelerinin lipolitik aktivileri çok yüksek olup, dolama sürekli olarak ya molekülleri salnyor. nsülin duyarll beden kütle indeksi ve vücuttaki ya miktar ile ters ilikili gösteriyor. Vücut yamz ve arlmz azaldkça insülin duyarllnn artt gözlemlenirken vücut arlmz ve vücuttaki yalanma arttnda ise insülin duyarll azalyor.
nsülin direncinin önlenmesinde,
deal vücut arl ve vücut ya orannn korunmas,
Glisemik indeksi yüksek olan beyaz ekmek, pirinç gibi basit karbonhidrat kaynaklarn tüketmek kan ekerinizin ani art ve ani düüüne neden olarak insülin direncini tetikleyebilir. Bu nedenle, kan ekerinin dengeli seyrine destek olan kompleks karbonhidrat kaynaklar (tam tahllar, tam tahllardan yaplm ekmek ve çeitleri, geleneksel koullarda üretilmi bulgur, sebze ve meyve tüketimi) tercih etmek,
Diyetteki lif kaynaklarn arttrmak,
Vücudu uzun süreli açlktan korumak (gerekiyorsa gün içinde 1-2 ara öün eklemek)
Glisemik indeksi yüksek olan incir, üzüm, kavun gibi meyvelerin tek bana tüketiminden kaçnmak,
Fiziksel aktiviteyi ihmal etmemek ve mümkün olduunca artrmak önem tayor.