te; MR Linacn hastalar ve uzmanlar için yeni özelliklerini aktarmak amacylaAcbadem Maslak Hastanesinde düzenlenen MR Linac ile Paradigma Deiimi: Olgularla Smart isimli konferans düzenlendi. Ülkemizin önde gelen radyasyon onkolojisi ile medikal onkolojisi uzmanlar ve cerrahlarnn katld konferansta, bu yöntemin özellikleri, uygulanma alanlar ve olgu sunumlar anlatld.
Radyoterapinin geleceinde MR Linacn rolünün de paylald konferansta, Radyasyon Onkolojisi Uzman Prof. Dr. Enis Özyar ve Prof. Dr. Banu Atalarn yan sra Amsterdam Üniversitesi Radyasyon Onkoloji Bölümünden Dr. Anna M.E. Bruynzeel ve Dr. Frank J. Lagerwaard da MR Linac yöntemiyle ilgili deneyimlerini paylatlar.
MR Linac teknolojisi ülkemizdeki uzmanlara tantld
Bilimsel bir konferans düzenleyerek meslektalarna MR linac ile ilgili bilgi vermeyi hedeflediklerini söyleyen Prof. Dr. Enis Özyar, konferansta ülkemizdeki radyasyon onkolog, medikal onkolog ve cerrahlarn bir araya geldiini belirtti. Tp dünyasndaki meslektalarnn bu teknolojiyi daha yakndan tanmasna olanak salayan konferansa, tecrübelerini aktarmak için bu konudaki en tecrübeli merkezden Amsterdam Üniversitesi Radyasyon Onkoloji Bölümünden Dr. Anna M.E. Bruynzeel ve Dr. Frank J. Lagerwaard da davet ettiklerini belirtti.
MR Linacn dünyada sayl merkezlerde bulunduunu belirten Prof. Dr. Enis Özyar, Bu, yeni bir yöntem. In tedavisi yapan lineer hzlandrc ile MR bir araya getiriyor. Bu yeni tedavi yöntemini yaklak alt aydr farkl hastalarda kullanyoruz. MR Linac sayesinde, daha önce tedavi edilemez diye düünülen hastalar tedavi edebilme ansn buluyoruz diye anlatt. Bu yeni yöntemin uygulanmas için çevre ülkelerden çok sayda hasta geldiine dikkat çeken Prof. Dr. Özyar,Azerbaycan, Hrvatistan, Bulgaristan, ran, Irak, Kazakistan, Karada, Srbistan ve Ukraynadan hastalar geldiini belirtti.
Daha önce görmediimiz tümörleri görebildik ve tedavi edebildik
Radyasyon Onkolojisi Uzman Prof. Dr. Banu Atalar vaka sunumlarnn hem Türkiyede hem Avrupada dikkat çektiini belirterek amaçlarnn, MR Linacn özelliklerinin daha çok sayda uzman tarafndan bilinmesini salamak olduunu söyledi. Prof. Dr. Banu Atalar Radyoterapi alannda çok yeni gelimeler oluyor ve ülkemiz temsilcileri olarak bu gelimeleri çok yakndan takip ediyoruz. MR Linac çok önemli yeni bir gelime. Özellikleri sayesinde daha önce göremediimiz ve tedavi edemediimiz tümörleri görme ans elde edebiliyoruz Tedavi ettiimiz hastalarn çok büyük orannda çok güzel sonuçlar elde ettik dedi.
Tedavide ya snr yok
Dr. Anna M.E. Bruynzeel MR Linac ile uygulanan tedavide ya engeli ve limiti olmadn belirtti, hatta tedavi ettii hastalarndan birinin 92 yanda olduunu anlatt. Dr. Anna M.E. Bruynzeel sözlerine öyle devam etti: MR Linac, özellikle karacier, pankreas, prostat ve bazen akcier kanserlerinde tercih edilebilecek bir yöntem. Prostat ve pankreas hastalarnda bu tedavinin daha baarl olduunu görüyoruz. Bu cihazla her seans ortalama 45 dakika sürüyor. Pankreas kanserde 5 seans uyguluyoruz, klasik radyoterapide 10ar dakikalk 30 seans uygulanyor. Kliniimizde, 80 ya üzeri pek çok hastay tedavi ediyoruz. Kendi kliniklerinde genellikle pankreas ve karacier kanseri hastalarn tedavi ettiini belirten Dr. Anna M.E. Bruynzeel, konferansta çok ilerlemi pankreas kanseri olan ve ameliyat edilemez denilen bir hastasna uygulad baarl MR Linac tedavisini vaka sunumu olarak anlattn sözlerine ekledi.
Hasta tedavi masasndayken tedavi plannda deiiklik yaplabiliyor
Dr. Anna M.E. Bruynzeel MR Linacn özelliklerini öyle anlatt: Klasik radyoterapi uygulamalarnda tedavi plan önceden belirlenir ve ona göre ilerlenir. Örnein, tedaviye balamadan iki hafta önce görüntü alnr ve ona göre bir plan hazrlanr. ki hafta sonra o görüntüye göre tedavi yaplr. Bu nedenle klasik yöntemde ilk belirlediimiz tedaviye göre ilerliyor ve deiiklik yapamyorduk. MR Linac ile anlk tedavi plan deiiklii yapabiliyoruz, o an aldmz görüntüye göre tedavi plann deitirebiliyoruz. Bu teknolojiyle tümörün snrlarn daha net görebildiimiz için daha küçük bir emniyet snr belirleyerek çalabiliyoruz. Böylece daha kesin çizgilerle tedavi alan belirleniyor ve tedavi edilen alanda klasik radyoterapiye oranla salkl hücreye daha az n veriliyor. Dr. Anna M.E. Bruynzeel hastalarnn tedavide aktif bir rol oynamasnn da tedavide daha iyi sonuçlar almalarn saladn söyleyerek; Hasta, bizim gördüümüz görüntüleri tedavi srasnda görüyor ve tümörünü izleyebiliyor. Nefesini ayarlayarak n vereceimiz çerçeveye tümörünü yerletiriyor. Hastalarmzn, tedavilerinde aktif rol oynuyor olmalarnn onlar mutlu ettiini gördük dedi.
MR Linac ile tümörün net görüntüsünü alyoruz
Dr. Frank J. Lagerwaard, MR Linac ile görüntüyü hem fotoraf hem de video olarak alabiliyoruz. Bu radyoterapi için bir devrim, çünkü biz her zaman radyoterapi ve MRn kombinasyonu ile çalmay istiyorduk. MR Linac ile tedavi srasnda da görüntü alabiliyoruz. Yumuak dokularda yüksek çözünürlüklü görsel elde edebiliyoruz. Daha önceden kullandmz yöntemlerde tümörün görüntüsünü net alamadmz için, örnein akcier ve karn bölgesindeki tümörlerde, tümörü nlarken skalamamak için daha büyük alanlardan nlama yapmak durumunda kalyorduk ve oradaki salkl alanlar da nlanyordu. Bunun yan sra, bu cihazn bize salad bilgi ile önümüzdeki yllarda radyoterapi alannda büyük bir ilerleme kaydedeceimizi düünüyoruz.