Diyarbakır Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı olarak hizmet veren, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2013 yılında faaliyete geçen Organ Nakli Merkezi, Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’ndeki böbrek hastalarının umudu haline geldi. Böbrek yetmezliği nedeniyle yıllardır diyaliz makinesine bağlı yaşayan böbrek hastalarının böbrek nakli umuduyla başvurduğu Organ Nakli Merkezi’nde ayda ortalama 3 böbrek nakli yapılıyor. Merkezde 20 aylık sürede 65’i canlı donör, 5’i ise kadavradan olmak üzere toplam 70 hastaya böbrek nakli yapılarak diyaliz makinasına bağımlılıktan kurtarıldı. Böbrek nakli yapılanların tümünde ise ölüm vakası yaşanmaması, sağlık durumlarının çok iyi olması Organ Nakli Merkezi’ne olan ilgiyi arttırdı. Diyarbakır başta olmak üzere çevre il ve ilçelerden daha önce İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlere böbrek nakli için giden hastalar artık Diyarbakır’daki merkeze başvuruyor.
>BÖBREK NAKLİNDE SAĞ KALIM ORANIYLA AMERİKAYI GEÇTİK
>Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr. Hikmet İyem, böbrek naklinde başarı oranlarının çok yüksek olduğunu belirterek, Yaklaşık bir yıl önce Sağlık Bakanlığı’nın desteğiyle AB standartlarında bir Organ Nakli Merkezi için gerekli revizyonlarımızı tamamlamıştık. Yenilenen yüzüyle merkezimiz, hizmet kalite standratlarında organ nakli hastalarımıza hizmet vermektedir. Bugün Amerikan Organ Nakil Klavuzlarında 93-95’lerdeyken şu anda bizim hastanemizde bu başarı oranı yüzde 100. Yani organ nakli yaptığımız hastalarda sağ kalım oranı şu anda yüzde 100. Ölüm hiç olmadı. Deneyimli kadromuzu sürekli genişletiyoruz dedi.
>ORGAN NAKLİ HARAM’ TABUSU YIKILIYOR
>Doç.Dr. İyem, organ naklinin ’haram’ olduğuyla ilgili bölgenin özellikle kırsal kesimlerinde yaygın olan tabuyu da Diyanet İşleri Başkanlığı ile yaptıkları çalışmalarla yavaş yavaş yıktıklarını söyledi. İyem, Özellikle Cuma hutbelerinde bu konu çok sık dile getirildi ve organ naklinin haram olmadığı cemaate sürekli anlatıldı. Bizde zaman zaman camiilerde imamlarla toplantı yaparak bu konuyu detaylandırdık dedi.
>Organ Nakli Merkezi sorumlu uzmanı Dr. Nurettin Ay, klinikte yaptıkları başarılı böbrek nakilleriyle bölgenin yükselen değeri haline geldiğini belirterek, Burada donörlerin damar yapısı uygunsa, hastanın kilo sorunu yoksa laparoskopik yani halk arasında kapalı ameliyat denen yöntemi yapıyoruz. Bu yöntem sayesinde vücutta çok az iz kalıyor dedi.
>17 YIL SONRA İDRARA ÇIKABİLDİ
>Şanlıurfa’nın Siverek İlçesi’nde yaşayan ve 17 yıldır diyaliz makinasına bağlı olarak yaşayan 42 yaşındaki Yılmaz Teke, böbrek nakli yapılanlardan biri. 17 yıl sonra normal bir insan gibi idrarını yapabildiğini belirten Teke, Adeta tekrardan doğmuş gibiyim. Mutluluğumu nasıl tarif edeceğimi bilemiyorum dedi.
>BÖBREĞİNİ VEREN EŞİNİN ELİNİ BIRAKMIYOR
>Eşi Fatma Abakay’ın böbreğini vermesiyle sağlığına kavuşan 58 yaşındaki Batmanlı Mehmet Abakay, eşinin elini bir an olsun bırakmıyor. Abakay, Ona minnettarım. Eşimden bana yapılan başarılı böbrek nakliyle tekrar sağlığıma kavuştum diye konuştu.
Arial,sans-serif mso-fareast-font-family:Times New Romanmso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-ansi-language:TR;mso-fareast-language:TR;mso-bidi-language:AR-SA>Organ Nakil Merkezi’nde, transplantasyon nefrolojisi konusunda deneyimli Uzman Dr. Hülya Nalçacıoğlu’nun desteğiyle ilk kez 16 yaşındaki Kader Demir isimli bir kız çocuğuna da böbrek nakli yapıldı. Demir, 1 yıldır her gün diyalize giriyordum. Böbrek naklinden sonra şimdi çok iyiyim. Diyaliz makinasına girmekten kurtulduğum içim çok sevinçliyim diye konuştu.