Psikiyatrist Uzm. Dr. Mahir Yeildal, Ramazana sayl günler kala oruç tutmann ruh sal üzerindeki etkilerini deerlendirdi.
Niyet ederseniz beyni programlarsnz
Psikolojik olarak deerlendirildiinde niyet etmenin oruç tutmadaki en büyük motivasyon kayna olduunu belirten Uzm. Dr. Mahir Yeildal, unlar söyledi:
Maslowun htiyaçlar Hiyerarisi isimli bir piramidi vardr. Bu piramidin en altnda yeme içme vardr. Bir bebek de dünyaya geldii zaman ilk yemek yemek ister. Yemek yiyemediimizde su içemediimizde ölürüz. Yaamla badaan bir ey deildir. Ama öyle bir ey bir manevi güç, bir inanç var. Manevi güç olan Allah insana emrediyor ve insan srf bu ruhaniyet için yaklak 16-17 saat aç ve susuz kalabiliyor. Normalde ölen vakti karn zil çalan, akama doru midesi kaznan, su içemeyen, yaz ortasnda sürekli terleyen i yapan, elinde su iesiyle gezen insanlar Ramazan ayyla beraber bu yeme içme faaliyetlerine son veriyorlar.
imdi bunu nasl baarmak mümkün? Psikolojik açdan en önemli ey niyet etmek, slam dinindeki ibadetlerde niyet etmenin çok önemli rolü var. Peygamber efendimizin de Ameller niyetlere göredir diye bir hadisi var. Niyet çok önemli, niyet ettiimiz zaman Ben bu Ramazan aynda oruç tutacam derken önceden beynimizi programlam oluyoruz. Böylece beyin ona göre yeme içme saatlerini birkaç gün içerisinde revize edebiliyor. Bu çok ilginç bir ey, mutlaka herkes bir benzerini yaamtr. Sabah 4-5 uçana yetimemiz gerekiyor.
Uykusuzsunuz uyuyacaksnz, eer o uçak sizin için çok önemliyse yetimeniz gerekiyorsa sabah telefonunuzun alarm çalmadan uyanrsnz. Neden çünkü niyet edersiniz, beyninizi programlarsnz ve beyniniz rutin dnda bugün o programa göre hareket eder. Oruçtaki niyet de böyle bir ey. Buna ayak uydurabilmek için birkaç günün geçmesi gerekiyor.
Oruç manevi detokstur
Oruç tutmann ruh sal üzerinde de çok önemli etkileri olduunu ifade eden Uzm. Dr. Mahir Yeildal, Gündüz saatlerinde yemek yememe, su içmeme, cinsel ilikide bulunmama, yalan söylememe, gybet etmeme gibi artlar var oruçta. Bu ayn zamanda bir nefis terbiyesini ve bir ruhsal arnmay da beraberinde getiriyor. Günümüzde modern toplumda çok yaygn bir diyet ya da detoks uygulamas var. Kiiler ruhsal açdan gün içerisindeki stresten arnabilmek için mesela yeme orucuna girerler, su orucuna girerler. Ya da daha deiik içeceklerle detoks yaparak hem bedenlerini hem de ruhlarn arndrmaya çalrlar. te tam bu nedenlerle slam dünyas ve oruca bu açdan bakan Müslümanlar için oruç bir arnma vesilesi yani bir nevi manevi detokstur dedi.
Allah için yaplan detoks huzur veriyor
Bu manevi detoksun modern detoksa göre pozitif bir kazanc olduunu da ifade eden Yeildal, Bu detoks Allah için yaptn için huzur veriyor. Tek bana dolam ve sindirim sistemini yavalatp onlar rölantiye almakla yetinmiyoruz, burada insanolu bir de üst irade, külli irade için bir ey yapt için bunun tatmin ve huzurunu yayor. Ve öyle bir ey getiriyor: Eer ben bunu yapabildiysem Allah istedi diye 30 gün boyunca bu yazn scanda bunu yapabiliyorsam dier baka eylerden de uzaklamam mümkün inancn diri ve salkl tutuyor diye konutu.
ftar sofralar kaynamay artryor
Ramazan aynn aile ve sosyal hayat üzerinde de birçok olumlu katks olduuna dikkat çeken Psikiyatrist Uzm. Dr. Mahir Yeildal, Ramazan ay kiisel açdan bir detoks imkn salyor. Aile açsndan düünüldüünde annenin ve babann çalt, çocuun okula gittii bir evde aile bir türlü akam yemeklerinde bir araya gelemiyor. Sohbet edemiyor, cep telefonlarnn ya da tablet bilgisayarlarn kullanld günümüzde birbirinin yüzünü göremeyen aile üyeleri Ramazanda belli bir saatte ayn sofrada bir araya gelme imkn buluyor. Bu ailenin iç dinamiine de iyi gelen bir ey. Yl boyunca birbirinden uzak kalan aileler, akrabalar buluma olana yaratyor. Yaknlarn iftara çaryorlar ya da kendileri akrabalarna iftara gidiyorlar. Bu anlamda sosyal kaynama da artyor. Ramazanda yardm etme imkn da douyor. Zektlar genelde Ramazanda verilir, fitre ve sadaka nedeniyle sosyal dayanma ve yardmlama ortaya çkyor diye konutu.