Dyt. Ceyda Nur çakn, oruç tutarken gün içerisinde daha enerjik hissetmek ve salkl bir ramazan ay geçirmek için önerilerde bulundu.
1. Sahuru Atlamayn
Vücudun günlük ilevlerini yerine getirebilmesi için gerekli enerji ve besin öelerinin yalnzca iftardan sonraki birkaç saatte alnmas oldukça zordur. Ayrca sahur yaplmadnda uzayan açlk süresi ile birlikte gün içerisinde halsizlik ve konsantrasyon bozukluu yaama riski daha yüksektir. Uzun süren bir tokluk hissi için yumurta, süt ve peynir gibi protein kaynaklarnn yannda;tam buday ekmei ve yulaf gibi enerji metabolizmasnda görev alan; B grubu vitaminlerden ve liften zengin salkl karbonhidrat kaynaklar tüketmek gerekmektedir. çi badem, ceviz, çi fndk gibi magnezyumdan zengin yal tohumlar salkl ya asitleri için de önemli bir kaynak olmakla beraber tabamzn büyük bir ksmnn çi sebze ve yeilliklerden zengin olmas sahurda meyvelere yer verilmesi özellikle C vitamini alm açsndan önemlidir. Ayrca çi sebze ve meyvelerin yüksek oranda su içermesi günlük sv almnza destek olacaktr.
2. Yeterli Sv Almn hmal Etmeyin
nsan vücudunun yaklak %60n oluturan suyun, yalnzca %3 oranndaki kayb fiziksel performansta azalmaya neden olmaktadr. Hava scaklnn artyla terleme ile kayp artmakta, oruç tutarken snrl besin alm saatleri içerisinde günlük gereksinimi salamak zorlamaktadr. Orucu 1 bardak su ile açmak, eker ilavesiz kompostolar ve çorbalardan destek almak, sebze ve meyve tüketimini atlamamak sv almnza katkda bulunacaktr. çay ve kahve gibi kafein içeren içecekler vücuttan sv atmn arttrabileceinden tüketim miktarlarna dikkat edilmeli, en az 8-10 bardak su içmeye özen gösterilmelidir.
3. Öünlerinizi Yava ve Bölerek Tüketin
Orucu su ve 1 kase çorba ile açtktan sonra 15 dakika dinlenmek sindirime zaman tanyacaktr. Art arda ve az çineyerek tükettiiniz besinler yemekten hemen sonra uyku hali ve yorgunluk hissine neden olabilir. ftar ile sahur arasna meyve, yal tohumlar ve yourt veya kefir içeren 2 ara öün eklemek günlük besin öesi ihtiyaçlarn kontrollü bir ekilde karlamaya yardmc olacaktr.
4. Akdeniz Tipi Beslenme Önceliiniz Olsun
Doymam yalar (zeytinya, badem, fndk, ceviz gibi), sebze ve meyveler, kurubaklagiller, balk gibi beyaz et kaynaklar ile süt ürünlerini temel alan Akdeniz tipi beslenme;yeterli vitamin-mineral, lif ve salkl ya asidi alm için birebirdir. ftarda sofranzda çi ve pimi sebzeler ile haftada en az 2 gün kurubaklagil içeren yemek veya salatalara yer vererek, sahurda ve iftardan sonraki ara öünlerde meyve ve yal tohum tüketmeyi atlamayarak ve mümkün olduunca yasz etlere yönelerek kendinizi daha enerjik hissedebilirsiniz.
5. lenmi Ürünlerden ve Basit ekerden Uzak Durun
Salam, sucuk, sosis gibi ilenmi arküteri ürünleri tuz ve ya içerii nedeniyle sahurda tüketildiinde gün içerisinde daha fazla su içme istei yaratacaktr. Bununla birlikte eker ve eker ilaveli ürünler kan ekerinizi hzlca yükselip aniden dümesine sebep olmaktadr. Ani kan ekeri düüleri ise konsantrasyon bozukluu, yorgunluk ve uyku hali gibi günlük hayat olumsuz etkileyen sonuçlar dourmaktadr.
6. Hareketinizi Artrn
Fiziksel aktivite srasnda yükselen serotonin ve endorfin hormonlar pozitif bir duygu durumu ve iyi bir gece uykusu için oldukça önem tamaktadr. Örnein; iftardan 1 saat sonra yapacanz 45-50 dakikalk orta tempolu bir yürüyü besinlerin sindirimini kolaylatracak; daha zinde hissetmenize yardmc olacak ve kaliteli bir uyku salayacaktr.
7. Barsak Salnza Dikkat Edin
Özellikle orucun ilk günlerinde deien beslenme düzeni ile yetersiz sv ve lif alm kabzla neden olabilmekte; bu durum gün içerisinde ikinlik ve rahatszlk hissi yaratmaktadr. Kabzl önlemek için salkl bir barsak mikrobiyotas oldukça önemlidir. Barsakta bulunan ve probiyotik denilen yararl mikroorganizmalar mikrobiyotay oluturmaktadr. Barsak mikrobiyotasnn özellikle serotonin gibi ruh halini olumlu etkileyen hormonlarn salnmna büyük ölçüde katkda bulunduu bilinmektedir. Salkl bir barsak mikrobiyotas için kefir gibi probiyotik içeren besinlerin düzenli tüketimi ve probiyotikler için besi yeri oluturan liften zengin bir beslenme ekli olan Akdeniz tipi beslenmenin temel alnmas önemlidir.