Oruçta sabır ve duygu yönetimi

Ramazan ayında tutulan orucun yapılan araştırmalara göre bedensel faydalarının yanı sıra psikolojik faydalarının da olduğunu belirten Uzman Kinik Psikolog Yaren Hamarat, “Ramazan ayı, kişinin sabır, empati duygularının pekiştirilmesi açısından oldukça önemlidir. Öncelikle kişinin yeme dürtülerini bastırarak, erteleyerek sonrasında bunu iftarla sonuçlandırmasıyla sabır ve duygu yönetimini ön plana çıkaracaktır” dedi.

Haberler 08.04.2022 - 00:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikyatrist Uzman Yaren Hamarat, Ramazan aynn insan psikolojisine faydalar hakknda bilgilendirmelerde bulundu.

Ramazan aynn ibadet dnda bireyde ruhen bir rahatlama saladn dile getiren Uzm. Klnk. Psk. Yaren Hamarat, Bir ay boyunca oruç tutup nefsimizi terbiye ederken ayn zamanda, ruhumuzu da dinginletirmekteyiz. nsana sabr, kabullenmeyi, kendini ve duygularn kontrol etmeyi öretmektedir. Böylece dini olarak doyum salarken ruhsal geliimize de katk salarz ifadelerini kulland.

EMPAT DUYGUSU GELEBLR

Ramazan aynn ve oruç tutmann duygularmza ve psikolojimize olumlu etkileri olduunun altn çizen Uzm. Klnk. Psk. Yaren Hamarat, Ramazan ay, kiinin sabr, empati duygularnn pekitirilmesi açsndan oldukça önemlidir. Öncelikle kiinin yeme dürtülerini bastrarak, erteleyerek sonrasnda bunu iftarla sonuçlandrmasyla sabr ve duygu yönetimini ön plana çkaracaktr. Ayn zamanda kiinin dini duygularn beslemektedir. Kiinin dini görevlerini yerine getirdiinin bilincinde olmas kiiye huzur verecektir. Toplumda davranlarna eylemlerine daha dikkat edecek, tatmin duygusuyla dolacaktr diye konutu.

MERHAMET VE AFKAT DUYGULARINI ARTIRABLR

Orucun psikolojik yönden faydalarna dikkat çeken Uzm. Klnk. Psk. Yaren Hamarat, u bilgileri paylat:

Oruç yaz aylarnda aç susuz kalmann etkisiyle kiide sinir gerginlik ve tahammülsüzlük meydana getirse de adaptasyon sürecinden sonra, kiinin en önemli dürtülerini terbiye etmesi nedeniyle kiide dinginlik ve uyumluluk duygular ortaya çkmaktadr. Ramazann ayn zamanda toplumsal birliktelik ve yardmlama unsurlarn içermesi kii de manevi huzur, merhamet ve efkat duygularnn artmasnda oldukça etkili olacaktr.

DEPRESYONA Y GELEBLR

badetlerin kiinin benliini gelitirmek, problemlerle baa çkmak ve zorluklar ile mücadele etme de büyük önem tamakta olduunu söyleyen Uzm. Klnk. Psk. Yaren Hamarat, orucun depresyonu iyiletirici yönlerinin de olduuna dikkat çekti. Uzm. Klnk. Psk. Yaren Hamarat, Ramazan, oruçla birlikte toplumla kaynamaya, birliktelie, ksacas iftar sofralarnda kiinin sosyallemesine katkda bulunacaktr. Ramazan sayesinde kiinin kendisini denetleme sistemi etkin olacaktr. Kötü alkanlklarn yenilmesi bireylerin oruçla birlikte tpk organlar gibi psikolojisini de yenilemesi kaçnlmaz olacaktr eklinde konutu.

BYOLOJK VE PSKOLOJK OLARAK YENLENEBLRZ

Ramazan aynn kiinin biyolojik ve psikolojik olarak adeta yenilenmesini saladn vurgulayan Uzm. Klnk. Psk. Yaren Hamarat, Ramazan, iftar sofralarnda sevdiklerimizle bir araya gelmemizi, maddi imkn olmayan insanlara yardm eli uzatarak onlarla bir araya gelmemizi salamaktadr. Birlikteliin, sosyalliin oldukça aktif olduu bir aydr. Kiinin yalnzlk duygusuna ve benlik geliimine oldukça katks olacaktr açklamasnda bulundu.

GERGN RUH HALN HOBLERLE ATLATMAK MÜMKÜN

Oruç tutmann, uzun süre açlk nedeniyle bazen sinirlilie de yol açabileceine dikkat çeken Hamarat, bu duyguyla baa çkabilmemiz ve öfke kontrolünü salayabilmemiz adna u önerilerde bulundu:

Kiinin kendisine özel alan yaratmas, öfke kontrolü açsndan oldukça önemlidir. Bireylerin zevklerine hitap eden yüksek derecede enerjiye ihtiyaç duyulmayan hobilerle vakit geçirilmesi, puzzle, kitap okumak, boya yapmak, film izlemek, orta derecede egzersiz yapmak mental sala iyi gelecektir.

Sinirliliin etkenlerinden birinin de uyku düzensizlii olabileceini belirten Uzm. Klnk. Psk. Hamarat, düzenli uykunun ve hobilerin gerekli kontrolü salayacan söyledi.

KALABALIK OLMAYAN SOFRALAR ÜZÜNTÜYE SEBEP OLABLR

Her ne kadar vaka saylar azalsa da bu sene de Ramazan pandemi artlarnda geçirdiimizi söyleyen Yaren Hamarat, Sosyallik açsndan iftar sofralarmzn eskisi gibi kalabalk ve sesli olamayaca kesin. Birlik beraberlikten bireysel hale dönümemiz bizi tabi ki yalnzlk duygusuna kaplmamz ve derin bir umutsuzlua doru gitmemizde bir etken. Bizleri iletiimsizlik, efkat duygularndan eskiye nazaran mahrum etmesi, üzüntü ve kayg yaamamza yol açyor dedi.

PSKOLOJK AçIDAN SALIKLI BR RAMAZAN çN 5 ÖNER

Son olarak psikolojik açdan Ramazan ayn salkl geçirmenin mümkün olabileceinin altn çizen Uzm. Klnk. Psk. Hamarat, u tavsiyelerde bulundu:

Spor yapmak. Hobilerle ilgilenme. Uyku düzeninin oluturulmas. Yardmlamak. Müzik dinlemek.

Ana Sayfaya Git