Pah hastalığı kanser üretir!

Bölgenin tek PAH merkezi olan D.Ü. Kalp Hastanesi PAH Polikliniği Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Zuhal Arıtürk, PAH hastalığının tedavi edilmediği takdirde kanser türleri gibi ölümcül olduğunu ancak erken teşhis ve doğru tedavi ile hastaların normal hayatlarını sürdürebileceklerini söyledi.

Haberler 07.06.2012 - 11:15 Son Güncelleme : 07.06.2012 - 11:15

İLK BİLİMSEL TOPLANTI

Kısa bir süre önce hizmete açılan ve yaptığı başarılı operasyonlarla göz dolduran ve Ortadoğu’nun en büyük Kalp Hastanesi olan Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesi 3. Anadolu PAH Çalıştayı ile ulusal düzeyde ilk bilimsel toplantıya ev sahipliği yaptı. Bölgenin tek PAH merkezi olan D.Ü. Kalp PAH Polikliniği Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Zuhal Arıtürk konuyla ilgili yaptığı açıklamada, PAH hastalığının ciddi nefes darlığına yol açan, tedavi edilmediği takdirde kanser türleri gibi ölümcül olabilen bir hastalık olduğunu belirterek, Bu konuda erken teşhis önemlidir. Erken ve doğru tedavi ile hastalar normal hayatlarını sürdürebilecekler dedi.

PAH POLİKLİNİĞİ

Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Sıddık Ülgen ve Kalp Hastanesi PAH polikliniği sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Zuhal Arıtürk’ün organize ettiği 3. Anadolu PAH Çalıştayına Kardiyoloji, Çocuk Kardiyolojisi, Dahiliye, Dermatoloji ve Kalp Cerrahisi, dallarında ki doktorlar büyük ilgi gösterdi. Kalp Hastanesi konferans salonunda yapılan ve Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden konusunda uzman 150 akademisyen ve konuşmacının katıldığı çalıştay 4 oturum halinde yapıldı.

KALP HASTANESİ

Kalp Hastanesi PAH Polikliniği Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Zuhal Arıtürk, Pah’ın (Pulmoner arteryel hipertansiyon, Akciğer yüksek tansiyonu) akciğer damarlarındaki tansiyonun yükselmesi olduğunu, prognozu son derece kötü olan, sebebi anlaşılamamış ve çaresi henüz olmayan, ancak hastaların yaşam kalitesini ve ömrünü uzatan tedavi edilebilen bir hastalık olduğuna dikkat çekerek; Kanserin en tehlikeli türleri ile yarışan bu hastalık tedavi edilmediğinde son evrelere geldiğinde yaşam beklentisi 6 ay kadar kısalıyor. Erken ve doğru teşhis konarak uygun tedavi verilmesi ile hastalar normal hayat sürdürebilecekler. Günlük hayatımızda kendisini nefes darlığı, halsizlik ve çarpıntı gibi belirtilerle ortaya çıkaran bu hastalık ileri safhalarda sağ kalp yetmezliği ve ölümle sonuçlanabileceğinden bu şikayetleri olan hastaların kalp hastanemiz kardiyoloji polikliniklerine başvurmaları gerekmektedir dedi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır