Pandemi organ bağışı alarmı

Yaklaşık iki yıldır tüm dünyayla birlikte ülkemizi de etkisi altına alan Covid-19 pandemisi, özellikle organ bekleyen hastaları derinden etkiliyor. Yaşamları organ nakline bağlı olan hastaların sayısı artarken, buna karşın pandemi sürecinde gerek canlı vericiden gerek kadavradan yapılan organ bağışının büyük ölçüde azalması yaşam şansının her geçen gün yitirilmesine neden oluyor.

Haberler 02.11.2021 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nefroloji Uzman Prof. Dr. Ülkem çakr ve Genel Cerrahi Uzman Prof. Dr. brahim Berber, 3-9 Kasm Organ Ba Haftas kapsamnda yaptklar açklamada organ bann alarm verdiine dikkat çektiler, önemli uyarlar ve önerilerde bulundular.

Böbrek, karacier, kalp, pankreas, akcier Ülkemizde halen 23 bin 919 kii her an bulunmasn umut ettikleri organla hayata tutunmann hayalini kuruyor. Ancak ülkemizde özellikle de baz yanl bilgiler nedeniyle yeterli organ ba gerçekletirilemezken, buna bir de yaklak iki yldr devam eden Covid-19 pandemisinin endiesi eklendiinde, organ bulma ans hzla düüyor. Son dönem organ yetmezliklerine bal ölümler giderek artarken, bu tany alan hastalarn tek tedavi anslarnn organ nakilleri ile mümkün olduunu vurgulayan Nefroloji Uzman Prof. Dr. Ülkem çakr Buna karn ülkemizde 2019 ylnda 5.760 organ nakli gerçekletirilirken, 2020 ylnda bu say 3.852ye geriledi. Bu yln ilk on aynda da 3.714 nakil yaplabildi diyor. Ülkemizde halen böbrek nakli olmay bekleyen ileri evre böbrek yetmezlii hastalarnn saysnn 21 binle ilk srada yer aldn belirten Prof. Dr. Ülkem çakr, 1.715 karacier, 952 kalp, 283 pankreas ve 68 de akcier nakli bekleyen hasta olduunu söylüyor.

NAKL AMELYATLARI GÜVENL EKLDE YAPILIYOR

Salk Bakanl tarafndan belirlenen güncel kurallara uyulduunda, hastalarn tetkik ve tedavilerinin güvenle yaplabildiini vurgulayan Prof. Dr. Ülkem çakr öyle konuuyor: Gerek canl vericiden, gerekse beyin ölümü gerçeklemi vericilerden yaplan organ nakillerinde rutin testlerin yan sra, Covid-19 antijen-antikor testlerinin yaplmas, izolasyon önlemlerine uyulmas süreci kontrollü hale getirmektedir. Ancak tüm dünyayla birlikte Covid-19 pandemisine youn ekilde maruz kalan ülkemizde 2020 ylndan itibaren hem canl vericiden hem de kadavradan nakil saylarnda anlaml bir düü gözlenmitir. Örnein; 2019 ylnda organ nakillerinin 4.397sinin canl vericiden, 1.363ünün beyin ölümü gerçeklemi vericiden yapld görülmektedir. Bu yln ilk 10 aynda ise 3.714e gerileyen organ naklinin, 3.260 canl vericiden, 454ü ise beyin ölümü gerçeklemi vericiden yaplmtr.

ORGAN BAII EN GÜZEL MRAS!

Türkiyede organ nakli gereken hastalarn saysnn giderek art gösterdiini vurgulayan Prof. Dr. brahim Berber de Özellikle pandemi sürecinde yaamak zorunda olduumuz zor zamanlar organ bann önemine yönelik hassasiyetimizi azaltmamaldr. Unutmayalm ki brakacamz en güzel miras hayatta iken yapacamz organ badr diyor. Prof. Dr. brahim Berber, Türkiyenin son yllarda organ nakli cerrahisinde çok hzl ilerleme kaydettiini, deneyimli uzman ve ileri teknolojik altyaps ile nakil baarsnda dünyann önde gelen ülkeleri arasnda yer aldn vurguluyor.

Ana Sayfaya Git