Psikolog Naz Tanolu, Bu olaanüstü süreçte farkl roller üstlenmek zorunda kalan ebeveynler de tpk çocuklarn koruyup rahatlatmaya çaltklar gibi kendilerini de ihmal etmemeli, baz pratik önlemlerle bu süreci atlatmann yollarn göz ard etmemelidirler. Aksi halde fiziksel ve psikolojik salklarnda bozulma yaayacaklar gibi, bu olas bozulma çocuklarna da olumsuz yansyacaktr. diyor. Peki anne babalar pandemi sürecinde kendi psikolojilerini korumak adna neler yapabilirler? Klinik Psikolog Naz Tanolu, pandemide anne ve babalara özel tüyolar verdi, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.
Kendinize kar efkatli olmay unutmayn
Covid-19 pandemi sürecinde belirsizlikler kaygy artrrken, kaygya neden olan etkenlerden biri de kontrol etmemizin mümkün olmad eyleri kontrol etme çabasndan kaynaklanyor. çinde olduumuz durumun en zorlayc taraf gözle görülmeyen ve ne zaman bitecei belli olmayan dolaysyla da kontrol algmz tümden sarsan bir tehdidin karsnda sürekli tetikte olmamz. Bu oldukça yorucu ve ypratc deneyim karsnda kendimize efkatli olmay hatrlamalyz. Tpk çocuumuzla konuurken olduu gibi kendimize de ihtiyacmz olan destei ve anlay göstermeliyiz. Darda kontrol edemediimiz bir virüsle mücadele ederken içimizde güvenli bir yer oluturmak, dayanma kapasitemizi arttracaktr.
Elenceli etkinlikler yapn
çocuklar, belirli snrlarn olduu bir düzen içinde yaamaya ihtiyaç duyarlar. Her ne kadar bazen buna itiraz etseler de snrlamalar onlara güven duygusu alar. Birlikte rutin program oluturun. Ders d saatlerde oyun gibi aktivitelerin de bir rutin çerçevesine alnmas tercih edilebilir. çünkü unutulmamaldr ki çocuklarn eitim alma ihtiyaçlar olduu kadar, oyun oynamaya da ihtiyaçlar vardr. Bu nedenle hem kendi kendilerine hem de birlikte yapabileceiniz etkinliklere rutininizde yer açmanzda fayda var. Siz de bu etkinlikler srasnda kendinizi oyunun elencesi ve dinlendiriciliine brakarak rahatlayabilirsiniz.
Kendinize zaman ayrn ve bunu çocuunuza anlatn
Her yere ve her eye yetimeye çalyorken, eer kendinizi iyi hissettirecek eylere vakit ayrmazsanz, iyi hissetmeniz zorlaacaktr. Üstüne bir de çocuklarnzla ilgilenmeniz bu koullarda mümkün olabilir mi? çocuklarn bu dönemde psikolojik salklarn koruyabilmeleri dorudan anne babalarn ruh sal ile ilgilidir. Siz iyi hissettirecek kaynaklara yöneldikçe bu çocuunuza da yansyacaktr. Öyleyse daha iyi hissedebilmek için kendinize Neye ihtiyacm var? sorusunu sorun. Aça çkan ihtiyacnza yönelik sizi destekleyecek uralara yönelebilirsiniz. Bunu yaparken de kendinize neden vakit ayrmanz gerektiini uygun bir dille çocuunuza anlatmay unutmayn (Örnein; onlarla daha iyi ilgilenebilmek için buna ihtiyaç duymanz gibi)
Bardan dolu tarafn göz ard etmeyin
Evde ilerin daha kolay yürümesi için çocuklara ev içerisinde sorumluluklarn arttracak görevler verebilirsiniz. Örnein, yemek masasna tabak tayabilir, bulak makinesini yerletirmeye yardmc olabilir, yatan toplayabilir. Ayrca bu dönemde sürekli evde olduklar için sizlerin onlar gözlemleyebilmeniz de daha kolaylaacaktr. Bu sayede okulda olsalar alamayacaklar birebir ilgiyi ve dikkati evde anne babalarndan alabilecekleri gibi, siz de çocuunuzun zorland alanlar tespit ederek bunlar gelitirme frsat bulabilirsiniz.
Mizaha daha çok yer açn
Zor dönemlerden geçerken en iyiletirici olan eylerden biri de gülmektir. Mizah bir ba etme mekanizmas olarak daha çok kullanmak çocuklara psikolojik esneklik kazandrr. Onlara iler planland gibi gitmediinde stresi çözümlemeleri için destek salar. Bu davran pekitirmelerindeki en büyük kaynak üphesiz anne babalarn gözlemleyerek olacaktr. Onlara mizah ve espri duygunuzu göstererek model olun. Bol bol gülmek hem sizin hem çocuklarnzn ksacas evde herkesin ruh salna iyi gelecektir!
Arkadalarnzla görüntülü konumalar yapn
Sosyallemek bize anne baba, e, çalan olmak dnda kim olduumuzu hatrlatr ve hayat kouturmacasnda bir nefes alma alan yaratr. Pandemi sürecinde sevdiklerimizle eskisi gibi fiziksel olarak görüemiyor olmak, bizi en önemli destek kaynaklarmzdan birinden mahrum brakt. Evlere kapanmann getirdii sosyal izolasyon ve yalnzlk duygusu ile ba etmenin en iyi yollarndan biri de görüemediimiz arkadalarmzla görüntülü konumalar yapmaktr. Ayrca buna bizlerin ihtiyac olduu kadar çocuklarmzn da ihtiyac olduunu hatrlamal, ders aralarnda eskiden teneffüs vakitlerinde yaptklar gibi arkadalar ile konumalar için ortam oluturmalyz.
Karamsarla kaplmayn
Klinik Psikolog Naz Tanolu Elimizden gelenin en iyisini yaptmz düünsek bile yine de çocuklarn olumsuz düüncelerine engel olamayz. çocuklar, günlük yaamlarndaki allageldik düzenin deimesiyle birlikte zaman zaman mutsuzluk, öfke, kayg, isteksizlik gibi duygular yaayabilirler. Bu doaldr ve zorlandklarna iarettir; karamsarla kaplmayn. Psikolojik olarak iyi hissedebilmeleri için öncelikle bu duygularnn kabulü esastr. Anne babalar olarak onlara yapabileceiniz belki de en iyi eylerden biri, bu duygular ifade etmeleri için çocuklarnza alan açmaktr. Hemen dikkatlerini baka bir eyle datma repertuarna geçmeden, onlar sakince dinlemeniz, duygularn paylamalar konusunda cesaretlendirmeniz önemlidir. Daha sonra da dinlediklerinizi onlara yanstmak ve anladnz göstermek faydal olacaktr. Ayrca tüm bu süreçte daha fazla efkat ve sabrla çocuklarnza yaklamanz, psikolojik salamlklarn korumalarna yardmc olacak ve alacanz olumlu geri bildirimler sizi de mutlu edecektir. diyor.
Fiziksel egzersiz yapmay ihmal etmeyin
Yasaklarn olmad saatlerde açk havada yürüyüe çkmak, bisiklete binmek ya da evde egzersiz yapmak beden salnz için olduu kadar ruh salnz için de koruyucu niteliktedir. Spor yapmaya vakit ayrdnzda evdeki sorumluluklarn getirdii stresle ba etmenizin kolaylatn fark edeceksiniz. Her gün en az on be dakika ayrmanz iyi hissetmenize yardm edecektir. Ayrca çocuunuza bu dönemde hareket etmeyi hatrlatmak yerine önce kendiniz bunu uygulayarak ona örnek de olabilirsiniz.