Pandemide erken ergenlik ve obezite arttı

Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Boyraz, pandemi döneminde çocuklarda obezite ve erken ergenliğin arttığını, takip ettikleri hastaların yüzde 80'inin geçen yıla göre kilo aldığını söyledi. Boyraz, "Okula gidemeyen çocuğun evde gece yarılarına kadar bilgisayar ve tablet başında olması erken ergenliği tetikleyen bir durum" dedi.

Haberler 19.08.2021 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Endokrinoloji Uzman Prof. Dr. Mehmet Boyraz, takip ettikleri hastalarn yüzde 80inin geçen yla göre kilo aldn söyledi. Boyraz, Pandemiyle beraber çocuklarmzda obezite ve erken ergenlii sk görmekteyiz. Okullar kapannca evde daha çok vakit geçirdiler. Salksz beslendiler. Eve tkanan çocuk sürekli yedi içti. Fast food tüketimi ve dardan yemek yeme alkanl artt. Tablet, televizyon, bilgisayar kullanm hareketsiz kalmalarna neden oldu. Bununla beraber obezite artt. Gelen hastalarmz kilo alm vaziyette geliyor. çocuklarn eve kapanmas, hareketsiz kalmas, fast food tüketmeleri, gereksiz karbonhidrat ve basit eker alm obeziteyi ve erken ergenlii tetikledi diye konutu.

çOCUKLARI PSKOLOJK OLARAK ETKLYOR

Kzlarda 8, erkeklerde 9 yandan önce ergenlik bulgularnn balamasna erken ergenlik denildiini ifade eden Boyraz, Geçen yllara nazaran kzlarda meme büyümesi, genital ve koltuk alt kllanma, erkeklerde kllanma ve testislerde büyüme bulgularn sk görmekteyiz. Kz çocuklarnda 8 yandan önce erken ergenlik balarsa ve 12 yandan önce adet görürse boyu ksa kalabiliyor. çünkü kemikleri hzl ilerleyip hzl kapanp östrojen hormonunun etkisiyle boyu ksa kalabiliyor. 8 yandan önce meme geliimi varsa ergenliini aylk ine tedavileriyle durduruyoruz, öteliyoruz. Özellikle 8 yandan önce bu bulgular baladysa ve 12 yandan önce adet gördüyse veya zamannda ergenlik balayp, 9 yandan sonra hzl ilerleyip birden 6 ay 1 yl içinde adet görme durumu olduysa bunlara müdahale etmemiz gerekiyor. Boyunun ksa kalmamas için müdahale gerekiyor. çünkü bu durup çocuklarn psikolojik dengesini bozabiliyor. çocukluunu yaayamadan adet görmeye balyorlar. Bu da çocuklar psikolojik olarak çok etkiliyor diye konutu.

OJE VE RUJ KULLANIMI ERGENL TETKLYOR

Boyraz, kzlarda kilo almyla östrojen hormonunun arttn ve ergenlik yann öne kaydn belirterek, Erkeklerde daha nadir olmakla beraber bu süreçte erken ergenlii görebiliyoruz. Okula gidemeyen çocuun evde gece yarlarna kadar bilgisayar ve tablet banda olmas erken ergenlii tetikleyen bir durum. Bazen aileler çocuklarna vücut direnci artsn diye gereksiz ar poleni verebiliyorlar. çinde bitkisel östrojenler olduu için de ergenlii tetikleyebiliyor. Oje ve ruj kullanm kz çocuklarnda ergenlii tetikliyor dedi.

FAST FOODDAN UZAK DURULMALI

çocuklarn salkl beslenmeleri ve hareketsiz kalmamalar konusunda ailelere önerilerde bulunan Boyraz, Obezite çocuklarda 13-14 ayr hastala neden oluyor. eker hastalndan tutun da eklem rahatszlna, tiroid hastalndan metabolik sendroma kadar birçok rahatszla neden oluyor. Diyet ve egzersiz vererek çocuklarda obeziteyi düzeltmeye çalyoruz. Ksacas salkl beslenilmeli, erken yatp erken kalklmal ve spor yaplmal. p atlama, voleybol, basketbol, yüzme daha çok zplamal, çocuun boyunun büyümesine katkda bulunan sporlar öneriyorum. çocuklarmz dar çkartalm. Akamlar tempolu yürüyüler yaplabilir. Gerekiyorsa aileler çocuklarn bir spor aktivitelerine vermeli, fast fooddan uzak tutmalarn tavsiye ediyorum. Bunlar yaparlarsa çocuklarmzn sal yüzde 50 daha iyi olacaktr ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git