Prof. Dr. Yaar Kütükçü, Parkinson hastalyla ilgili yeni bilgiler verdi.
Vücutta dopamin miktarnn yüzde 60-70 orannda azaldktan sonra Parkinson belirtilerinin ortaya çktn belirten Prof. Dr. Yaar Kütükçü, Bu aamadan sonra Parkinson belirtileri ortaya çkyor. Parkinsonun genel olarak 4 tane temel bulgusu var: En önemli bulgu hareketin yavalamas. Tüm hareketlerde yavalama ve hareketlerin amplitüdünün dümesi (örnein yürürken yava ve küçük admlarla yürüme gibi) görülmektedir. kinci bulgu ise titreme. Özellikle istirahat halinde görülen titremelere dikkat edilmeli. Üçüncü bulgu kol ve bacakta katlk olarak tanmlanan sertliin meydana gelmesi. Hastalar hareketleri daha zor yapar, kolunu bacan kullanrken zorlanr. Son bulgu ise denge sorunlar. Parkinson hastalar maalesef çok sk düerler dedi.
Koku alma bozukluu Parkinson belirtisi olabilir
Parkinson olmadan hastalarda premotor denen, ileride Parkinsonun geliebileceini düündüren bulgularn olduuna deinen Prof. Dr. Yaar Kütükçü, Parkinson hastal aslnda hasta olmadan 10-15 yl önce belirti veriyor. En önemli ön belirti ise kabzlk. REM uykusu davran bozukluu dediimiz uyku bozukluu, uykuda barma, korku, kol ve bacaklarda hareket de Parkinson belirtisi olabilir. Ayrca koku alma bozukluu da hastaln ön belirtisi olabilir. Parkinson hastalarnn geçmiine baktmzda çounda bu tarz belirtiler olduunu görüyoruz. Bu kiilerde Parkinson riski daha yüksek eklinde konutu.
Duygularn belli edemedikleri için depresyon
Parkinsonda ana bulgularn yan sra birçok yan bulgunun da olduuna deinen Prof. Dr. Yaar Kütükçü, Bu hastalarda Maske yüz dediimiz bir durum geliir. Hastalarda mimik hareketleri azalr, donuk bir ifade olur. Bu hastalar duygularn belli edemedikleri için çou kez bu hastalara depresyon tans da konabiliyor açklamasnda bulundu. Parkinson hastalarnn konumasnn da belli bir süre sonra etkilendiini ve monoton konumaya baladklarn anlatan Prof. Dr. Yaar Kütükçü, Konumalarnda duygular anlalmaz. Ses iddeti azalr, daha ksk sesle konuurlar dedi.
Parkinson hastalar bol bol hareket etmeli
Parkinson hastalarna mümkün olduu kadar hareketli olmay önerdiklerini anlatan Anadolu Salk Merkezi Nörolojik Bilimler Direktörü Prof. Dr. Yaar Kütükçü, Parkinson hastalar yürüyüler yapmal, günlük ilerini yapmal ve hareket etmeli. Asla kendini eve kapatmamal. Burada yoga veya Tai Chi gibi denge egzersizlerinin de büyük yarar var. Hareketle alakal bir hastalk olduu için hastalar hareket etmekten kaçnyor ancak biz bunun tersini yapmalarn söylüyoruz. Yaam kaliteleri hareket ettikçe yükselir dedi. Parkinson hastalnn seyri ve tedavi aamasnda hastalarn halüsinasyon görebildiini de belirten Prof. Dr. Kütükçü, Parkinson hastalarnn dier halüsinasyon görenlerden fark, halüsinasyon gördüünün farknda olmas. Halüsinasyonlar çok hafif balayp sonrasnda hastay çok rahatsz edecek noktaya kadar gidebiliyor. Ayrca tansiyon düüklüü görülebiliyor. Ayaa kalknca ba dönmeleri, dümeler olabiliyor. Bu yüzden tansiyonlar kontrol altnda olmal önerisinde bulundu.
leri evre hastalarda beyin pili tedavisi
Parkinson hastalarna ilaç tedavisi uygulandn belirten Prof. Dr. Yaar Kütükçü, 6 grup ilacmz var, onlar kullanyoruz. leri evre hastalarda beyin pili (Derin beyin stimulasyonu) dediimiz bir yöntem de uygulayabiliyoruz. Bu yöntemde, beyinde Parkinson ile alakal çekirdeklere elektrot yerletirip, dardan bu elektrotu uyararak ikayetlerini gidermeye çalyoruz. Beyin piliyle bu hastalarn titreme ve yavalk gibi ikayetleri çok azalyor, yaam kaliteleri yükseliyor. Ayrca ileri evre hastalarda barsaktan verdiimiz baz ilaçlar var. Bunlar da etkili ilaçlar dedi.
Parkinsonun seyrinin durdurulmas
Parkinsonun kronik ve uzun süreli bir hastalk olduunu ve devaml bir doktor kontrolünde olunmas gerektiinin altn çizen Uzman Prof. Dr. Yaar Kütükçü, Her evrede hem hastalkla hem ilaçlarla ilgili ortaya çkan yeni bulgular deerlendirip tedaviyi düzenlemek gerekiyor eklinde konutu. Parkinson ile alakal çalmalarn çok fazla olduunu vurgulayan Prof. Kütükçü, Parkinson as ve eksik dopamin üreten hücrelerin beyne tekrar verilmesi gibi kök hücre çalmalar üzerinde çallyor. Kök hücrelerle beynin tekrar dopamin üretmesi amaçlanyor. Ayrca hastaln seyrini durdurmakla ilgili çalmalar sürüyor. Önümüzdeki 10-15 sene içerisinde bu konu ile alakal çok önemli çalmalar olacan düünüyorum açklamasnda bulundu.
Risk faktörlerinin banda geliyor
Parkinsonun ileri ya ve genetik gibi engellenemeyecek risk faktörlerinin bulunduunu ancak bunun yan sra kuyu suyu kullanm gibi çevresel etkelerin de önemli olduuna deinen Prof. Dr. Kütükçü, Özellikle tarm ilaçlar ve böcek ilaçlarna maruz kalmann Parkinsona neden olabilecei söyleniyor. Ayrca demir, alüminyum, manganez gibi ar metalleri yüksek dozda alanlarda Parkinson daha fazla görülüyor. Kafa travmasnn da Parkinsona yol açabileceine dair çalmalar var eklinde konutu.