Bayndr Salk Grubundan yaplan açklamada akcier kanserine ilikin görü ve uyarlar yer alan Gündodu, akcier kanserinin hem gelimi hem de gelimekte olan ülkelerde önemli bir ölüm nedeni olarak görüldüünü aktard.
Dünya genelinde hem erkeklerde hem de kadnlarda kansere bal ölümlerin en sk nedeni olan akcier kanserinin, tüm kanser ölümlerinin yüzde 19,4ünden sorumlu tutulduunu kaydeden Gündodu, bu saynn her yl meme, kolon ve prostat kanserinden dolay kaybedilen hasta says toplamndan daha yüksek olduunu bildirdi.
Gündodu, akcier kanserlerinin küçük hücreli akcier kanseri (KHAK) ve küçük hücreli d akcier kanseri (KHDAK) olarak iki gruba ayrldn, bu iki tip kanserin büyüme hzlar, yaylmlar ve tedavilerinin farkl ekilde gerçekletiini anlatt.
KHAKnin akcier kanserlerinin yüzde 10-15ini oluturduunu aktaran Gündodu, En hzl büyüyen ve en hzl yaylm gösteren tipidir. Sigara ile çok yakndan ilikili. Bu tümörlerin sadece yüzde 1i sigara içmemi kiilerde ortaya çkyor. çok hzl metastaz yaptndan genellikle tan konulduu srada vücutta yaylm olduu görülüyor. Bununla beraber kemoterapiye iyi yant veriyor. ifadelerini kulland.
Gündodu, KHDAK türünün en sk görülen akcier kanseri olarak tüm hastalarn yüzde 85-90n oluturduunu kaydederek, 3 ana tipi bulunan bu hastalkla ilgili bilgi verdi.
Akcier kanserinin en sk görülen nedeninin sigara kullanm olduunu aktaran Gündodu, içilen sigara saysnn, sigara içme süresinin, erken balama yann, duman derin çekmenin ve katran miktarnn kanserin gelime riskini artrdn bildirdi.
SGARAYI BIRAKMAK KANSER RSKN ZAMANLA AZALTIYOR
Doç. Dr. Gündodu, sigara dumanna pasif olarak maruz kalnmasnn da akcier kanseri riskini artrdn belirterek, u bilgileri verdi.
Pasif içicilik kalp hastalklar ve dier rahatszlklara neden olabilecei gibi akcier kanseri riskini de artryor. Kendileri sigara içmedikleri halde ev veya i yerlerinde pasif olarak dumana maruz kalan kiilerde akcier kanseri gelime riski yüzde 20-30 artyor. Düük tar içeren light sigaralarn kullanmnn kanser riskinde azalmaya neden olduuna dair ise bir kant bulunmuyor. Puro içenlerde risk 3 kat, pipo kullananlarda 8 kat artyor. Akcier kanseri hiç sigara kullanmam kiilerde de görülebiliyor. Tüm akcier kanserleri hastalarnn yüzde 15ini sigara içmeyenler oluturuyor.
Gündodu, sigarann braklmas durumunda akcier kanseri olaslnn zamanla azaldn ve sigara brakldktan 10-20 yl sonra hiç içmemilerin düzeyine yaklaldn bildirdi.
Kanser riskini artran dier nedenlere deinen Gündodu, bunlardan bazlarn asbest, kömür ve petrol ürünleri, ailede akcier kanseri öyküsü bulunmas, akcierlere uygulanan radyasyon tedavisi, içilen suyun yüksek oranda arsenik içermesi ve yüksek düzeyde hava kirlilii olduunu anlatt.
AKCER KANSERNN BELRTLER
Bayndr Söütözü Hastanesi Göüs Hastalklar Bölüm Bakan Gündodu, akcier kanserine ilikin belirtilerden bahsederek, bunlarn bazlarn devaml youn öksürük, göüs, omuz ve srt ars, balgam miktar ve renginde deime, kanl balgam ve kan tükürme, nefes darl, ses kskl, yutma bozukluu, boyun ve yüzde ilik, göz kapanda düme, hltl solunum olduunu bildirdi.
Tümörün göüs kafesi dna, dier organlara yayldnda baars, bulant/kusma, denge bozukluu, cilt alt ilikler, kemik veya eklem ars, genel halsizlik, kanama, phtlama bozukluklar, itah kayb, açklanamayan kilo kayb gibi belirtiler ortaya çktn anlatan Gündodu, sigara içen ve belirtilen ikayetlerden bir veya birkaç bulunanlarn mutlaka göüs hastalklar hekimine bavurmas gerektiinin altn çizdi.
Gündodu, hastaneye bavurulmas halinde tehis ve tedavi sürecinde yaplanlardan bahsederek, salgn süresince mecbur kalnarak çekilen akcier tomografilerinin kanserin erken evrede yakalanmasn saladn anlatt.
Doç. Dr. Gündodu, geç kalmadan en büyük risk faktörü olan sigara ve ürünlerini brakma tavsiyesinde bulundu.