Sigara bamll, bata akcier kanseri olmak üzere pek çok kanser türünün en önemli nedenleri arasnda yer alyor. Sigara kullanmayan ancak sigara dumanna maruz kalan kiiler de aktif içiciler gibi öncelikle kanser ve birçok ciddi hastalk riski ile kar karya kalyor. Memorial Diyarbakr Hastanesi Tbbi Onkoloji Bölümünden Doç. Dr. Ahmet iyar Ekinci, 1-7 Nisan Kanser Haftas nedeniyle sigarann kanser ve dier hastalklar üzerindeki etkisi ile pasif sigara içiciliinin yol açt salk sorunlar hakknda bilgi verdi.
En önemli kanser nedeni sigara
Sigara kullanm özellikle akcier kanserine yakalanma riskini yüzde 90 orannda artrmakta olduuna dikkat çeken Ekinci, Sigara dumannda 4 binden fazla kimyasal madde bulunduu, bunlardan en az 250sinin zararl ve 70den fazlasnn da kansere neden olduu bilinmektedir. Nargile, puro ve pipo gibi tütün ürünleri de sal en az sigara kadar bozmakta ve akcier kanseri bata olmak üzere birçok kanser türüne, kalp ve damar sorunlar ile farkl hastalklara yol açmaktadr. Son zamanlarda sigaray brakma seçeneklerinden biri olarak öne çkan elektronik sigaralarn da kansere yol açabilecek pek çok kimyasal maddeyi içerdii bilinmekte ve bu nedenle de kullanlmamas gerekmektedir. dedi.
Braktktan sonraki 10 yl içinde risk azalr
Sigarann sala zarar kullanld anda baladn hatrlatan Ekinci, Duman az, dil, boaz, yemek borusu, nefes borusu, akcierler ve mideye dorudan ular. çeriindeki zararl maddeler de saniyeler içinde kalp, beyin, kan damarlar, böbrekler, mesane gibi pek çok organa ular ve zarar verir. Bu nedenle kii, sigaray brakmak için hiçbir zaman geç kalm hissetmemeli ve vücudunun kendini yenileme frsatn kaybetmemelidir. Sigaray brakanlarda özellikle kalp hastal ve kanser riski de yllar geçtikçe giderek azalmaktadr. Sigara kullanmn braktktan 10 yl sonra kalp hastal ve kanser riski, sigara içmemi bir kii ile neredeyse eit düzeye yaklamaktadr. ifadelerini kulland.
çocuklar daha çok etkileniyor
Ekinci, Pasif içicilik, bakalarnn kulland sigara, puro, pipo, nargile, elektronik sigara gibi tütün ürünlerinden kaynaklanan dumana maruz kalnmasdr. çocuklar, yetikinlere göre sigara dumanndan daha çok etkilenmekte ve küçük yalardaki bu maruziyet, ileride önemli hastalklara da zemin hazrlamaktadr. çocuklarn tütün dumannn zararl etkilerine kar çok daha hassas olduu bilinmeli ve bu nedenle dumansz hava sahalar oluturmak, toplumdaki herkesin en önemli görevi olmaldr. eklinde konutu.
Ekinci, sigarann pasif içiciler üzerindeki zararlar u ekilde sralad: Hiç sigara içmemi olan kiilerde akcier kanserine neden olabilir. Kalp hastalklarn ve kalp krizini tetikler. Öksürük, balgam, hrlama ve nefes darl gibi sorunlara neden olur.
Hamileyken pasif içici olan annelerin bebeklerinin daha küçük doma riski yüksektir.
Doumdan sonra pasif içicilie maruz kalan bebekler, dier bebeklere göre daha fazla akcier enfeksiyonu geçirir. Pasif içicilik, astm olan çocuklarda daha sk ve daha ar ataklara neden olur. Pasif içicilie maruz kalan çocuklarda bronit, zatürre ve kulak enfeksiyonu olasl daha yüksektir. Pasif içicilie maruz kalan baz bebeklerde ani bebek ölümü sendromu görülebilir.