Diyetisyenler patates ve soğanı ayrı yerlerde saklayın uyarısında bulunuyor. Sebebini ise Patatesin bulunduğu yere yaydığı nem, soğanın filizlenmesine ve çürümesine yol açıyor.
Kuru soğanı kuru ve serin bir ortamda muhafaza etmek uzun süre taze bir şekilde kalmasını sağlar diyerek ifade ediyorlar. Soğan, A, C ve B vitaminleri açısından önemli bir besindir. Hem çiğ hem de pişirilerek tüketilen soğanın sağlık açısından yararları saymakla bitmez. çeşitli kanser türlerinin riskini azaltır, cilt ile saç sağlığını korur ve ruh halini iyileştirerek kişilerin sağlığında büyük rol oynar.
Soğan Bağışıklığı Destekler
Soğan, özellikle A, C ve B vitaminleri açısından önemli bir kaynak oluşturur. Ayrıca kalsiyum, kükürt, demir, iyot, magnezyum, potasyum fosfor ve antioksidanlar açısından da zengindir. A vitamini, enfeksiyonlara karşı bağışıklık sağladığı gibi göz sağlığını da destekler. B vitaminleri suda eriyen vitaminlerdir. B vitamini sinir ve bağışıklık sisteminin daha düzgün çalışmasına yardımcı olur. C vitamini ise, özellikle kış mevsiminde hastalıklardan korunmaya destek olmaktadır.
Kansere Yakalanma Riskini Azaltıyor
Yapılan çalışmalarda, soğanın içeriğindeki kuersetin adlı antioksidan vasıtasıyla yumurtalık ve kolorektal gibi kanser türlerine yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Kuersetin, alerjik reaksiyonlara yol açan histaminin, bağışıklık hücrelerinde dolaşımını engeller. Bu sayede soğanın, astım veya alerjik problemleri olan kişilerde bağışıklığı desteklemeye yardımcı olur. Soğanın içeriğindeki kükürt, kan inceltici etki göstererek kalp krizi ve inme riskini artıran riskleri önler. Soğandan alınan kükürt ün, hipertansiyon başlangıcını geciktirmeye ve azaltmaya yardımcı olduğu yapılan diğer çalışmalarla tespit edilmiştir.
Patates ve Soğanı Ayrı Yerlerde Saklayın!
Toplum olarak, kuru soğanı muhafaza ederken en sık yapılan hatalardan biri patates ile aynı ortamda muhafaza etmektir. Patatesin bulunduğu ortama yaydığı nem, soğanın filizlenmesine ve çürümesine yol açıyor. Soğanı serin ve kuru bir ortamda saklamak uzun süre taze şekilde kalmasını sağlar. Yarım kalan kuru soğanlar, cam saklama kabına koyarak buzdolabında muhafaza edilebilir. Taze soğanı ise ıslak bir şekilde buzdolabına koymak yapılan diğer hatalardan birisidir. Öncelikle tazeliğini kaybetmiş yerleri varsa temizlenmeli ve kağıt havluya sarılarak buzdolabında muhafaza edilmelidir. Bu şekilde taze soğanın daha uzun taze kalması sağlanabilir.
Soğanı Yağda Kavurmayın
Yapılan en büyük hatalardan biri de soğanı yağda kavurmaktır. Yağda kavurma sırasında yağ yanar ve yağ yandığı için de kanserojen maddeler daha fazla ortaya çıkar. Kızartmada olduğu gibi soğanı da yağda kavurmak sağlıklı bir yöntem değildir.
Soğanlı yemek yaparken tüm sebzelerle birlikte çiğden tencereye konularak yapılmalıdır. Sebzelerin pişme sırasında saldıkları suyla zaten soğan pişecektir. Etli bir yemek yaparken de, eti sotelerken yine etin bıraktığı suyla soğan kendi halinde pişmektedir.
Bağırsak Ve Mide Hassasiyeti Olanlara Pişmiş Soğan Önerisi
Soğanın zarı, mide ve bağırsak hassasiyeti olan kişilere rahatsızlık verebilir. Ancak eğer bir kişinin gastrit, reflü veya bağırsak intoleransı gibi rahatsızlıkları mevcutsa soğan tükettiği zaman bu hassasiyetleri artabilir. Soğan zarı da bir takım şikayetlerin oluşmasında rol oynayabilir. Mide ve bağırsak konusunda hassasiyeti olan kişilerin çiğ soğan yerine soğanı pişmiş olarak tüketmeleri önerilir.