Plastik doğrama tahtalarındaki 'mikro' tehlike

Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, plastik tahtada doğranan yaklaşık 250 gramlık ete, aşınma sonucu 35-40 civarı mikro plastik partikül karıştığını, bu tahtalarda doğranan gıdaların pişirilmesiyle plastikteki zehirli kimyasalların sağlığı tehdit ettiğini söyledi.

Haberler 09.05.2022 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR(SÖZ)- Plastiklerin insan kanna, akcierine hatta plasentaya kadar ulatna yönelik son dönemde dünya genelinde çok sayda çalmann ortaya konulduunu hatrlatan Doç. Dr. Sedat Gündodu, plastik dorama tahtalar gibi birçok plastik ürünün ar kullanmnn buna neden olduunu belirtti.

Evlerde ve iletmelerde et ürünlerinin yan sra salata malzemeleri hazrlarken kullanlan plastik dorama tahtalarnn anmasyla çok miktarda mikro plastiin gdaya bulatn vurgulayan Doç. Dr. Sedat Gündodu, bunu laboratuvar ortamnda yapt örnekle de uygulamal gösterdi.

MKRO PLASTKLER ETE KARIIYOR

Konuyla ilgili yakn zamanda bilim insanlarnn Orta Dou ülkelerinde yapt bir aratrmay aktaran Doç. Dr. Gündodu, hane halknn ya da iletmelerin kulland plastik dorama tahtasnda doranan yaklak 250 gramlk bir ete, 35-40 civar mikro plastik partikül kartn kaydetti.

Gündodu, Bu plastikler de gdann tüketilmesiyle birlikte insan vücuduna alnarak salk riski oluturuyor. Ayrca bu tahtalarda doranan gdalarn piirilmesiyle birlikte plastiklerdeki zehirli kimyasallar da gdaya bulayor, sal tehdit ediyor. Bu ürün yerine ahap, mermer, metal ya da cam gibi alternatif dier malzemeler kullanlabilir.

Özellikle et olarak satr kyma ve kokoreç gibi ürünlerde bu risk daha fazla. Örnein kyma, satr yerine makineden geçirilerek yaplrsa plastik kaynakl salk riskini sfra indirmi oluruz dedi.

SALATALARDA DA DURUM AYNI

Plastik malzeme üzerinde doranan salatalarn suyunda kimi zaman plastik partiküllerin yüzdüünün görülebileceine dikkat çeken Gündodu, Beyaz ve yeil renkteki tahtalar kullanlan salata malzemeleri ile benzer renkte olduu için mikro partiküllerin fark edilmeleri güç oluyor ve tüketiciler bunu tüketmek zorunda kalyor.

Bir kiinin her gün plastik üzerinde dorad 250 gram bir salatay yediini düündüünüzde, günde 35-40 mikro plastik partikülü de yemek zorunda kaldn söyleyebiliriz.

Bu tahtalarn içerisine renk verici maddeler de katldndan kimyasal yükü daha fazla oluyor. Ayrca bunlar geri dönütürülmü plastikten yapldysa riskin boyutu daha da artyor diye konutu.

YIKANSA DA BU BR KISIR DÖNGÜ

Aratrmada, gdalarn plastik dorama tahtalarnda kesildikten sonra ykanmasnn mikro plastik riskini bir miktar azalttnn da tespit edildiini aktaran Gündodu, Ancak burada ykama esnasnda mikro plastiklerin kanalizasyonla, denizlere, sucul ortamlara transfer olduunu unutmamak lazm.

Dolaysyla ykarken belki kendimizi ksmen kurtarm olabiliriz ama o mikro plastiklerin denizden elde ettiimiz balklarn midesine ve sofra tuzlar da dahil tüm ürünlere ulamas mümkündür.

Ana Sayfaya Git