Bartn Üniversitesinde aratrmaclar, nesli tehlike altnda olan porsuk aaçlarnn 17 ayr popülasyonu üzerinde yaptklar deneylerde, bol miktarda kuvvetli antikanser bileik olan Taxol maddesi tespit etti.
Orman Fakültesi Silvikültür Anabilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Halil Bar Özel ile Marmara Ormanclk Aratrma Enstitüsü Müdürlüünde görevli Dr. Mesut Tandoan tarafndan yaplan aratrmada, kanser tedavisinde umut olacak önemli sonuçlara ulald.
Prof. Dr. Özel, gazetecilere, proje kapsamnda Bat Karadeniz ve Marmara Bölgesinde 17 popülasyondan deneme alanlar tespit ettiklerini aktard.
Birçok bölgede 4 yl boyunca yaptklar gözlem ve ölçümler neticesinde bu aaç türünün biyotik ve abiyotik faktörlerin etkisiyle uzun dönemde olumu mecere özellikleri ve profillerinin ortaya çkarldn anlatan Özel, Porsuk aacnn sadece yapraklar üzerinden gerçekletirdiimiz deneylerde elde edilen bileik, ovaryum, meme, prostat ve küçük hücreli olmayan akcier kanserinin tedavisinde tek veya dier kemoterapötik bileiklerle kullanldnda kanser hücrelerini küçülterek yok etmektedir. Buralardaki aaçlardan yaprak örnekleri alnarak en etkili laboratuvar yöntemleriyle içerisindeki bileikler tespit edilmitir. dedi.
Taxol içerikleri bakmndan en yüksek miktarlarn Bartn-Gölderesi, Düzce-Ylca-Kurtkayas, nebolu-Karagöl ve Karabük-Yenice-Kzlkaya popülasyonlarnda çktna iaret eden Özel, Bu ekilde Türkiyede Taxol içerii yeterli bulunan Taxus baccata L. popülasyonu materyallerinden elde edilen veriler ile ormanlara zarar vermeden bu bileiin sentezi ve doku kültürü için yaplacak çalmalara katkda bulunulmu olunacaktr. ifadelerini kulland.
- Gen gruplar kurularak türün devamll ve Taxol üretimi salanmal
Özel, Türkiyenin özellikle bu tür hastalklar için kullanlan ilaçlarda da bamllna dikkati çekerek, unlar kaydetti:
Ülkemizin ilaçta da bamll düünüldüünde ileride deerli ilaç hammaddelerinin üretilmesi için doal kaynaklarmzn aratrlmas ve bu yerli kaynaklardan yararlanlarak hammadde elde edilebilmesi ve üretiminin yaplmas, yeni ilaç moleküllerinin gelitirilmesine nazaran daha ulalabilir bir hedeftir. laç sektörünün hammadde ihtiyacnn karlanmas ve doal porsuk kaynaklarnn sürdürülebilirliinin korunmas için kalc çalmalara ihtiyaç bulunmaktadr. Bu noktada nesli tehlike altnda olan bu aaçlar korumak ve bu ilaç bileiini elde etmek için gen gruplar kurulmas ve bu alanda kalc çözümler üretilmesi gerekmektedir.