Altun, yapt yazl açklamada probiyotiklerin, yeterli miktarlarda alndklarnda salk açsndan yararl etkileri olan canl mikroorganizmalar olduunu belirtti.
Probiyotik olarak adlandrlan birçok mikroorganizma bulunduunu, Lactobacillus ve Bifidobacteriumun en yaygn olarak bilinenler arasnda yer aldn aktaran Altun, Probiyotiklerin gastrointestinal sistem üzerine faydal etkileri artk herkes tarafndan kabul edilmitir. Az di sal ile ilgili olarak ise çalmalar devam etmektedir. Probiyotikli süt ürünleri diyete kolayca ilave edilebilen doal tüketim yoludur. Ancak, probiyotiklerin, son zamanlarda az hastalklarnn önlenmesinde ve di çürüünün azaltlmasnda probiyotikli sakz, tablet ve di macunu gibi özel uygulamalarda kullanma sunulmutur. ifadelerini kulland.
- Probiyotikler az boluunda koruyucu tabaka oluturuyor
Doç. Dr. Altun, probiyotiklerin az boluunda, az hastalklarna kar koruyucu tabaka olarak bilinen bir biofilm tabakas oluturduunu anlatarak, u bilgileri verdi:
Bu biofilm tabakas bakteriyel patojenlerin az dokularna yaklamasna izin vermez. Ayrca probiyotikler, çürük yapc ve di eti hastalklarna sebep olan bakterilerin büyüme ve çoalmalarna kar da rekabet içerisindedirler. Yaplan çalmalarda, Lactobacillus ve Bifidobacteriumun tükürükte çürük oluumuna neden olan baz bakterilerin saylarn azaltt bildirilmektedir. Dier klinik çalmalarda, probiyotikli sakzlarn ve tabletlerin düzenli kullanlmasyla di eti hastalklarnn azald gözlemlenmitir. Az boluunda bu tür faydal bakterilerin saysnn artmasyla çürük yapc bakteri kolonizasyonunun ve saysnn azald bilinmektedir. Maya tipi bir mantar türü olan Candida albicans, az boluunda özellikle immün sistemi zayflam hastalarda en önemli enfeksiyon nedenidir. Probiyotiklerin az enfeksiyonlarnda direk rol oynayan Candida saysnda da azalmaya sebep olduklar bilinmektedir.
- Probiyotikler, kötü az kokusunu önlemeye yardmc
Doç. Dr. Ceyhan Altun, Halitozis denilen kötü az kokusunun, az boluundaki faydal ve zararl patojenlerin dengesinin zararllar lehine bozulmasyla ortaya çkan bir durum olduunu ve yüzde 90 az kaynakl sebeplerden meydana geldiini aktard.
Beslenme sonrasnda veya sabah uyanldnda oluan az kokusunun, fizyolojik az kokusu olarak tanmlandn ve bir hastalk belirtisi olmadn ifade eden Altun, Bunun dnda meydana gelen az kokusu, genellikle bir hastalk belirtisi olarak kabul edilir ve patolojik az kokusu olarak adlandrlr. Di eti hastalklar ve di çürüü, yetersiz az hijyeni, problemli dolgu ve kaplamalar, üst solunum yolu hastalklar, sinüzit ve geniz aknts, akcier hastalklar, eker hastal gibi birçok sistemik hastalklar balca nedenleridir. Probiyotiklerin düzenli kullanm, halitozisi önlemeye yardmc olabilmektedir. deerlendirmesinde bulundu.