Prof. Dr. Akın'dan 'rehavet' uyarısı

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Levent Akın, "Vaka sayılarındaki düşüş, toplumdaki bıkkınlığa bağlı olarak rehaveti artırabilir. Özellikle önlemler konusunda gösterilen titizlikte azalma olur. Bu da vaka sayılarının artmasına, buna bağlı olarak da hastane kullanımının ve ölümlerine artmasına sebep olabilir" dedi.

Haberler 17.03.2022 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Levent Akn, yapt açklamada, açk havada maske kullanma zorunluluunun kaldrlmas kararn hatrlatarak, bundan sonra bireysel büyük sorumluluk dütüünü söyledi. Prof. Dr. Akn, Türkiyede hala 25 bin yeni vaka çktn belirterek, Eer siz kendinizi koruma konusunda dikkatli davranmazsanz o zaman vaka saysn farknda olmadan artrabilirsiniz. Açk alanda maske kaldrld ancak açk alanda pek çok kimse hala maskesini takyor. Sokakta yürüyen insanlarla olan mesafenizi 2 metrenin altnda tutacak ekilde koruyamayacanza inanyorsanz muhakkak maske takmanz lazm. Ayrca kapal mekanlarda her halükarda risk çok yükseliyor. u anda k mevsimindeyiz havalar da aniden soudu, kapal mekanlarda younluk artt. Bu yüzden muhakkak maskenin taklmas lazm diye konutu.

VAKA SAYILARININ ARTMASINA SEBEP OLABLR

Prof. Dr. Akn, vaka saylarndaki düüle ilgili de Vaka saylarndaki düü, toplumdaki bkknla bal olarak rehaveti artrabilir. Vaka saylar düüyor; hastalk artk dünyay, ülkemizi terk ediyor diye özellikle önlemler konusunda gösterilen titizlikte azalma olur. Bu da vaka saylarnn artmasna, buna bal olarak da hastane kullanmnn ve ölümlerine artmasna sebep olabilir. Bunun kesin çözümü kiilerin maskelerini takmas ve muhakkak hatrlatma dozu da dahil olmak üzere alarn tamamlatmas. Aksi takdirde rehavet hastalk zaten ortalkta bekliyor, Nasl yaylsam, nasl frsat bulsam diye bekliyor. Bizim buna olanak yaratmamamz lazm. Kendimize güvenimiz güzeldir ama o özgüveni fazla kullandmz zaman kendimize zarar veririz. Hastaln kimde ne kadar ne ekilde seyredecei konusunda çok kesin kantlar yok. Risk faktörlerini söylüyoruz ama genç birinin de yal birinin de öldüünü görüyoruz. O zaman aldnz mikrop miktar, vücudunuzun o sradaki direncine bal olarak çok etkili olabilir dedi.

YEN VARYANTLAR KARIMIZA çIKABLR

Prof. Dr. Akn, yeni varyantn söz konusu olabileceini belirtip, Yeni varyantn çkma olasln artran vaka saysnn fazlaldr. Ne kadar fazla vaka varsa o kadar yüksek olaslkla yeni varyantlara gebe olursunuz. Ayrca Ukraynada savan yaratt bask ve getirdii yoksulluk, sefillik, sknt toplumda koronavirüs enfeksiyonlarnn kontrolünü hemen hemen sfrlam durumda. Ukraynadan Avrupa bölgesine çok büyük bir göç geliyor. Bu da Avrupada yeni bir hareketlenmeye sebep olabilir. Avrupadaki hareketlenme Türkiyede yeni hareketlenmeye yol açabilir. O yüzden de bir risk yaratyor. Bu yüzden de yeni varyantlar Afrika Bölgesinden, Amerika ktasndan, Uzak Doudan ya da Asya ktasndan her an karmza çkabilir. Bununla ilgili taramalar yaplyor. u anda yeni varyantlar var ama bu yeni varyantlar dünyay tehdit edecek, yeni bir dalgalanmaya yol açacak ekilde ortada gözükmüyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git