KTÜ Tbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dal öretim üyesi Prof. Dr. Kurtulu Buruk, Covid-19 virüsünün etkisini yitirmesi için toplumsal bakln olumas gerektiini belirtti. Prof. Dr. Buruk, Günümüzde 5 milyon civarnda kiinin ölümüne, yüz milyonlarca insann yoksullamasna, ciddi i ve verim kaybna neden olan Sars-CoV-2 virüsü etkenli pandeminin toplumsal etkisinin sona ermesi veya en azndan grip benzeri hastalk tablosuna dönmesinin, tarihsel pandemi süreçleri göz önüne alndnda, ancak belli koullarda mümkün olaca görülüyor. Hastal geçirerek veya alanarak baklk kazanan bireylerin enfeksiyona yakalanma riskleri 8 kat, hastaneye yatma veya ölme riskleri ise 25 kat azalmaktadr. Bunun nedeni, normalde 7-10 gün olan tepki süresinin, bakl olan bireylerde virüs ile yeniden karlatklarnda 3 güne dümesidir. Yani hastalk belirtileri henüz olumadan virüs baklk sistemimiz tarafndan etkisizletirilmektedir diye konutu.
ARTLAR OLUTUUNDA VRÜS ZAYIFLAYACAK
Baklk kazanan insan says arttkça Covid-19 virüsünün etkisinin azalacan ifade eden Prof. Dr. Buruk, Ülkemizde u an virüse kar alama veya enfeksiyonu geçirme yoluyla, daha zayf veya daha güçlü, bakl olan bireylerin orannn yüzde 80 civarnda olduunu tahmin edersek, aslnda ciddi hastalk ve ölüm oranlarmzn dütüünü de öngörebiliriz. Bu oran grip veya benzeri viral hastalklardaki oranlara yaklatnda, tamamen normalleebileceimiz zaman gelmi olacaktr. Toplumsal baklk salandnda, bu virüs ile küçük yalarda karlalarak ilk bakln elde edileceini, sonraki ya gruplarnda geçirilen hastaln da çok daha hafif seyredecei tahmin edilebilir. A olmam veya hastal geçirmemi kii says küçük bir orana düünce ancak maskeyi çkaracak duruma geleceiz. Virüs zamanla zayflayp mevsimsel grip gibi olacak. Hafif öksürüp belki göz sulanmas veya atele bunu atlatacaz ama u an buna hazr deiliz dedi.
PANDEMLER YAAMAYA DEVAM EDECEZ
Prof. Dr. Buruk, u an için yaplacak ey, pandemi kurallarna uygun ekilde yaamak ve tereddüt etmeden hzla alanmaktr. Ayrca çoalan insan nüfusu ve tahrip edilen yabani yaam alanlarnn da etkisiyle, çeitli hayvan virüsleri veya hayvan virüsleriyle etkileerek deien insan virüslerinin neden olduu pandemileri yaamaya devam edeceiz. Bu nedenle sonraki pandemiler için bilimsel ve teknolojik alt yapmz gelitirerek hazrlkl olmak zorunda olduumuzu aklmzdan çkarmamalyz. Salgn bir an önce atlatp ders alarak gelecekte olabilecek yeni salgnlara kar tedbirlerimizi erkenden gelitirmeliyiz ifadelerini kulland.