Scaklarn iyiden iyiye kendini hissettirdii u günlerde uzmanlar, yeterli miktarda sv alnmas için uyarlarn yaparken, aksi takdirde salkl kiilerin bile kalp krizi riskiyle kar karya kalabileceine dikkat çekiyor.
Yüksek tansiyon, kalp yetersizlii ve kalp damarlarnda tkanklk olan kiilerin yaz aylarnda kalp sal açsndan risk grubunda olduklarn söyleyen Prof. Dr. Hamza Duygu, daha önce kalp damarlarna stent uygulanan veya geçirilmi by-pass öyküsü bulunan kiileri de ar scak ve nemden kaynaklanan terlemenin yarataca sv ve tuz kayplarna bal olarak kalp hznda art geliebilmesi nedeniyle özellikle dikkatli olmalar için uyard.
YAZIN YETERNCE SU TÜKETMEYENLERDE KALP KRZ RSK ARTIYOR
Scak havalarn kalp hastalar üzerindeki etkilerine de deinen Yakn Dou Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dal Bakan Prof. Dr. Hamza Duygu, ar scak ve nemli havann, özellikle kalp damar hastalar, hipertansiyon ile kalp yetersizlii olan hastalar için risk art meydana getirdiini söyledi. Duygu, Vücudun scaa kar ald en etkili yöntemin terleme olduunu, terleme ile birlikte sv ve elektrolit denilen tuz ve minerallerin kaybedildiini, damarlarda dolaan kan hacmindeki azalmann, böbreklere giden kan hacminde azalmaya, dolaysyla da böbrek fonksiyonlarnda bozulmaya yol açabildiini ifade etti.
Prof. Dr. Hamza Duygu öyle devam etti: Yine terlemeyle birlikte vücuttan atlan potasyum, magnezyum gibi minerallerin vücutta azalmas, özellikle kalp hastalarnda, çarpnt ve hayat tehdit eden ritm bozukluklarnn tetikleyicisi olabilmektedir. Hipertansiyonu veya kalp yetmezlii olan, bu nedenle idrar söktürücü ilaç kullanan hastalarn yeterli miktarda sv tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir. Aksi halde halsizlik, yorgunluk gibi ikayetler ve böbrek fonksiyonlarnda bozulma meydana gelebilir. Bu gibi ikayetleri olan kiilerin doktorlarna danarak ilaç dozlarnn yeniden düzenlenmesi gerekebilir. Bunun yannda kalsiyum kanal blokeri grubu tansiyon ilac kullanan hastalarda ilaç yan etkisi olarak ayak bilei ve bacak ilii de yaz aylarnda daha fazla olmaktadr.
SICAKTA KALP SALIINI KORUMAK çN NELER YAPILMALI?
Kalp saln korumak için salkl kiilerin dahi almas gereken önlemler olduunu belirten Prof. Dr. Hamza Duygu, alnabilecek önlemleri öyle sralad Açk renk, terlemeyi artrmayan kumatan giysiler tercih edilmeli. Meyve ve sebze tüketiminin ön planda olduu Akdeniz diyetine uygun beslenilmeli. Günlük sv ihtiyacnn artt göz önünde bulundurularak, günlük 2-2.5 lt. civarnda sv tüketilmeli. Kontrolsüz soda ve maden suyu tüketiminin tansiyonu yükseltebilecei, kalp yetersizlii ikayetlerini artrabilecei göz önünde bulundurularak fazla tüketimden kaçnlmal. Güne nlarnn dik olduu saatlerde dar çklmamal, denize sabah ve akam saatlerinde aç karnna girilmeli. Egzersizler sabah ve akam saatlerinde yaplmal. çok souk su damarlarda spazm yaparak kan akn bozabildiinden çok souk deniz, havuz ve dulara girilmemeli. Göüs ars, çarpnt, nefes darl, baygnlk hissi gibi ikayetler olduunda en yakn salk kurumuna bavurulmal.
MÜMKÜN OLDUU KADAR SERN YERLERDE VAKT GEçRN
Hava scaklklarnn artmasyla, kalp damar hastal öyküsü bulunan kiilere, kalp saln korumaya yönelik tavsiyelerde de bulunan Prof. Dr. Hamza Duygu, mümkün olduu kadar serin yerlerde zaman geçirmelerini, youn alkol ve kafein tüketiminden kaçnmalarn, göüs ars, nefes darl, çarpnt gibi ikayetlerin balamas durumunda ise vakit kaybetmeden bir salk kurumuna bavurmalarn önerdi.
Duygu, Tansiyon hastalarnn ise sk tansiyon takibi yaptrmalar gerektiini belirterek Tansiyon deerlerinde düzensizlik olmas halinde doktorlarna bavurarak ilaç dozlarnn yeniden düzenlenmesini salamallar. Günlük sv tüketimine dikkat etmeli, gerei halinde idrar söktürücü ilaç dozlarnn da doktor tavsiyesiyle yeniden düzenlenmesi gerekmektedirdedi.