Prof.Dr. Kumru: Kadınlarda idrar kaçağı kader değil

Prof.Dr. Selahattin Kumru, idrar kaçağının kadınlarda kader olmadığını söyledi.

Haberler 29.12.2017 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof.Dr. Selahattin Kumru, idrar tutamama ve açrma sorunlarnn son yllarda özellikle kadnlarda sosyal yaam oldukça etkileyen önemli sorunlardan biri olduunu söyledi. Prof.Dr. Kumru, kadnlarda öksürürken, haprrken ve gülerken idrar kaçrmann çok ciddi sorunlardan biri olduunu belirterek, Kadn genital sistemi oluumu, itibariyle idrar kaçrmaya müsait. drar torbasndan darya götüren kanal ksa. Bir de doum yapm olmalar o bölgenin gevemesine neden oluyor. Bu nedenle kadnlarda öksürürken, haprrken, ya da ar kaldrrken idrar kaçrma sk görülüyor dedi.

LER YATAK KADINLARIN YÜZDE 50SNDE GÖRÜLÜYOR

leri ya kadnlarnn neredeyse yüzde 50sinde idrar kaçrmayla karlalabildiini aktaran Prof.Dr. Kumru, öyle devam etti:

Beraberinde sarkma da görülmekte. çünkü doumlardan dolay o bölge esnek olduundan ar kilo, sigara kullanm, sürekli öksürmek ve haprmak, astm gibi hastalklar karn içi basnc artrarak en sonunda sarkmaya dönüüyor. Kadnlarmz, teyzelerimiz, ninelerimiz bunun tedavi edilebilirlii konusunu bilmedikleri için çou zaman doktora bavurmuyor. Ayn menopoz gibi Bu da bizi bamza gelen bir hastalk, herhalde tedavisi yoktur, böyle devam edecek diye düünüyorlar.

HASTALII SORGULAYARAK ÖRENYORUZ

Hastal çou zaman sorgulayarak tehis ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Kumru, Öksürük ve haprma annda idrar kaçrp kaçrmadn, hatta gülerken idrar kaçrp kaçrmadn sorguluyoruz. Ancak, o zaman söylüyorlar. Bunun sorun olduunu biliyorlar. Ancak, tedavisi olduunu bilmiyorlar. O nedenle doktora bu ikayetle bavuru az oluyor diye konutu.

AMELYAT VE LAç TEDAVS

Bu gibi durumlarda hastay önce muayene ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Selahattin Kumru, Muayene neticesinde normal durumda sarkma olup olmadn, ya da karn içi sarkma olup olmadn tehis ediyoruz. Arkasndan test yapyoruz. drar kaçrma ii ameliyatla düzelebilecek bir sorun mu, yoksa ilaçla tedavi edilebilir mi ona bakyoruz dedi.

drar kaçrmann birkaç tipi olduunu, stres inkontinans denilen idrar kaçrmann ameliyatla düzeldiini söyleyen Prof. Dr. Kumru, Biz kimin ameliyatla, kimin ilaçla tedavi olabileceini kapsaml bir aratrmadan sonra ortaya koyabiliyoruz. laçla düzelebileceklere ilaç, ameliyatla düzelebilecek olanlara da ameliyat öneriyoruz diye konutu.

Prof.Dr. Kumru, yaklak yüzde 90-95 civarnda hastada etkili tedavi salandn belirterek, unlar ekledi:

Bu ameliyatlar baz sorunlar da beraberinde getirebiliyor. Mesela idrar torbasnn boynu çok desteklenecek, çok kaldrlacak olursa idrar yapmakta geçici sorunlar olabilir. Ya da içerde idrar torbasnda bir miktar idrar kalp tekrar boalmasnda zorluklar olabilir. Yüzde 5 orannda hastada bu sorunlar yayoruz. Bunlar da üstesinden gelinemeyecek sorunlar deil. Hastalarmz bu ameliyatlardan sonra oldukça konforlu bir hayat sürüyor.

Ana Sayfaya Git