Dünyada her 7 erkekten 1inin, Türkiyede ise her 12 erkekten birinin prostat kanserine yakalandn belirten Prof. Dr. Cemil Uygur Prostat kanseri, kansere bal ölümler sralamasnda ve erkeklerde en sk görülen kanserler arasnda deri kanserinden sonra ikinci srada yer alyor. Prostat kanseri günümüzde erkek toplumunu etkileyen önemli salk problemlerinden biri. Bu hastalk erkeklerde görülen ve kansere bal ölümlerin yaklak yüzde 9 nedeni olarak karmza çkyor. Zamanla kanserli dokunun büyümesi ve prostat içerisinden geçen idrar kanalna bas oluturmas sonucu idrar yapma ile ilgili problemlere yol açabiliyor. Prostat kanserine ek olarak orta ya üstü erkeklerin günlük hayatn zorlatran prostat bezi büyümesi de sk idrar sktrmas ve idrar tam olarak boaltamama olarak belirti veriyor açklamasnda bulundu.
Prostat bezi büyümesi kanda testosteron hormonu bulunduu sürece artyor
Ergenlik döneminde vücutta artan erkeklik hormonunun etkisiyle birlikte prostat bezinin büyümesinin de hzlandnn altn çizen Uygur Kanda testosteron hormonu bulunduu sürece prostat büyümeye devam ediyor. Bu durum ancak erkein herhangi bir nedenle yumurtalarn kaybetmesi halinde sona erer. Prostat bezi, bir balonu andran idrar torbasnn azn yumruk gibi saran bir organ. Ergenliin tamamland 18-20 yalarnda 12-15 gram, ya ilerledikçe de 60-100 gram arasnda olabiliyor. Nadiren 200 grama ulat durumlar da görülebiliyor. Ancak prostat büyüyen her erkek hekime bavurmuyor. çünkü erkeklerin vücut yapsna ve kannda dolaan erkeklik hormonunun dengesine bal olarak kendilerine has bir prostat yaps bulunuyor. Burada prostatn büyüklüü deil, idrar torbasn bir yumruk gibi sararken torbann azn skp skmad önem tayor. Eer çok skarsa idrar boaltmakta zorlanma yaanyor eklinde konutu.
Önce kanser varl aratrlmal
Prostattaki büyümenin 40l yalardan sonra dikkat çektiini ve ikayetlerin bu dönemde arttn söyleyen Prof. Dr. Cemil Uygur Hastalar çounlukla idrar akmnn zayflamas, sk sk tuvalete gitme istei, tuvalette tam boaltm yapamama, gece idrar sktrmasyla uykudan uyanma ikayetleriyle hekime bavuruyor. Hangi nedenle olursa olsun üroloji polikliniine bavuran 40 yan üzerindeki kiilerin muayenesinde ilk olarak, hastann prostat kanseri olup olmad aratrlyor. çünkü kendine has belirtisi bulunmayan prostat kanseri yalnzca ileri evrede, idrar yolunda skmaya neden olabiliyor. Kansere yönelik taramalar; elle muayene ile prostat kontrolü ve kanda PSA incelemesinden oluuyor. PSAnn görevi tamamen meniye karmak olsa da 40l yalardan sonra kana karan ksm artmaya balyor. Bu da prostatn büyümesine, iltihaplanmasna, ileri yaa ya da kabukta kanserli doku bulunmasna bal olarak kana karmasna yol açabiliyor. Eer bu incelemelerin sonucunda bir risk olduu düünülürse, prostat biyopsisi alnarak aratrma tamamlanyor. Kanser olasl ortadan kalktktan sonra ise hastann idrarla ilgili ikayetlerinin ne sklkta ve iddette olduu deerlendiriliyor dedi.
drar yaparken ar veya yanma hissine dikkat
Prostat kanserinin erken dönemde herhangi bir belirti vermediini vurgulayan Prof. Dr. Cemil Uygur Genel olarak geç dönemde ortaya çkan ikayetler idrar sklnda art, idrar akmnda zayflama, idrar yapamama hali, kesik kesik idrar yapma, idrar yaparken ar/yanma hissi ve idrarda kan görülmesi eklinde olabilir. Hastaln prostat dnda kemiklere de yaylm olmas durumunda kemik arlar, özellikle de srt bölgesinde, kalça, bacaklar ve kaburgalarda ortaya çkabilir açklamasnda bulundu.
Klasik biyopside yüzde 70-75 tan konarken, robot destekli MR-TRUS Füzyon biyopsisiyle bu oran yüzde 95in üzerinde
Klasik biyopsi yönteminde, Trans Rektal Ultrason eliinde standart bölgelerden biyopsi örneklerinin alndn belirten Uygur Gelimi MR görüntülerini gerçek zamanl ultrason görüntüleri ile birletiren MR-TRUS Füzyon yöntemi ise, prostatn üç boyutlu haritasn çkararak robot yardmyla biyopsi inesini dorudan kanser üphesi olan odaklara yönlendiriyor. Muayenesi normal, PSAs yüksek hastalarda kanser oran yüzde 25-30. Klasik biyopsi, var olan kanserlerin yüzde 70-75ine tan koyabilmekte. Biyopside alnan parça saysna bal olarak enfeksiyon ve septik komplikasyon riski koruyucu önlemlere ramen yüksektir. MR-TRUS Füzyon biyopsisiyle ise tan oran yüzde 95in üzerine çkyor. Ayrca MR-TRUS Füzyon biyopsisi hedefe yönelik yapld için alnan parça says az olacandan enfektif komplikasyon olasl daha azdr. MR-TRUS Füzyon biyopsisi sayesinde özellikle PSA yükseklii devam eden ve tekrarlayan prostat biyopsilerinde tümör saptanmayan hastalarda klinik açdan önemli kanserlerin yakalanma oran yükseliyor eklinde konutu.
4 önemli bilgi
ABDde yeni tan konulan tüm kanserlerin % 8i prostat kanseridir.
Erkeklerde yeni tan konulan her 100 kanserin 15i prostat kanseridir.
Türkiyede erkeklerde en sk görülen 2. kanser prostat kanseridir.
Prostat kanseri, kansere bal ölümlerde akcier ve kolorektal kanserlerden sonra üçüncü srada yer alr.
Erkeklerde kansere bal ölümlerin yüzde 5i prostat kanserindendir.
Her 39 erkekten biri prostat kanserinden ölür.
50 ya üstündeki erkekler, daha sk idrara çkanlar, idrar debisi azalanlar, sertleme sorunu çekenler, idrar veya semende kan görenler prostat kanseri riski altndadr.