Uzmanlar, 45 yandan sonra hormonsal deiikliklerden dolay prostatta büyüme olabileceini, prostat hastalnn korkulacak, çekinilecek ya da telalanacak bir rahatszlk olmadn ama tedavi olunmazsa böbrek yetmezliine kadar giden çok büyük sorunlar ortaya çkarabileceini belirtti.
Üroloji Uzman Op. Dr. skender Nesimiolu, 60 yandaki erkeklerin yüzde 50sinde, 80 yana gelmi erkeklerin yüzde 90nda prostat büyümesi olduunu belirterek, Prostat erkeklerde idrar torbasnn hemen altnda idrar kanaln çevreleyen 15-20 gram arlnda bir salg bezidir. Yan ilerlemesine bal olarak 45 yandan sonra hormonsal deiikliklerden ve genetik yapdan dolay prostatta büyüme meydana gelmektedir. Bu büyüme idrar kanalna yapt bask sonucunda idrar ikayetlerine, idrar yapmada sorunlara sebep olmaktadr. 60 yandaki erkeklerin yüzde 50sinde, 80 yana gelmi erkeklerin yüzde 90nda bu büyüme olmaktadr. Büyümenin olmasna bal olarak da idrar kanal skmakta ve idrar yapmada güçlükler olumaktadr. Bu ikayetlerle gelen hastalarda biz ilk önce uluslararas prostat semptom skoru dediimiz bir test uyguluyoruz. Bu testlerde hastaya 7 adet soru yönlendiriyoruz. Bu sorularda derecelendirme yaplarak bunun sonucuna göre hastann tedavisinde veya hastann izlenmesinde bir yol çiziyoruz. ikayeti olanlara drar yaptktan sonra idrar torbanzn boalmadn hissediyor musunuz, 2 saat içerisinde tekrar idrara gitme ihtiyac hissediyor musunuz, drar yaparken idrarnzda kesilip, balama, idrarn duraksamas oluyor mu, drar akmnda yavalama hissediyor musunuz, drar tutmada zorluk hissediyor musunuz, Gece idrara kaç defa kalkyorsunuz, drar yapmaya gittiiniz zaman hemen yapabiliyor musunuz, yoksa bekliyor musunuz diye soruyoruz. Bu sorulara hastalar 0-5 arasnda puan veriyor. 7ye kadar olan puanlarla da hastay izlemeye alyoruz, hafif derecede tkanma olarak. 8-18 arasnda orta derecede hastaya ilaç tedavisi öneriyoruz, bir takm tetkikler yapyoruz. 18in üzerindeki puanlarda ise hastaya ameliyat öneriyoruz ifadelerini kulland.
Prostat korkulacak, çekinilecek ya da telalanacak bir rahatszlk deildir
Op. Dr. skender Nesimiolu, ilaçla tedavinin kesin bir sonuç salamadn belirterek, laçla tedavi hastann rahatlamasn salar. Fakat hastada kesin bir tedavi salamamaktadr. Bununla beraber hastaya ilaç tedavisi verip hastay izlemeye alyoruz. Eer 18-19un üzerindeyse hastaya ultrasonografik, idrar akmnn ölçülmesi gibi tetkikler yaptrp cerrahi ameliyata karar veriyoruz. Cerrahi yöntem olarak da iki balkta toplayabiliriz. Halk arasnda açk ve kapal ameliyat olarak geçer. Prostatn büyüklüü eer 110 gramn üzerindeyse biz hastaya açk ameliyat öneriyoruz. 100 gramn altnda olan prostatlarda ise kapal ameliyat uyguluyoruz. Bu hasta için çok idealdir. Biz hastanemizde her iki metodu da uygulamaktayz. Kapal ameliyat yaptmz hastalar bir gece hastanemizde tutup 3-4 gün sonra da sondasn çekiyoruz. Açk ameliyatta bir iki gün hastanemizde kalmaktadr. Prostat korkulacak, çekinilecek ya da telalanacak bir rahatszlk deildir ama tedavi olmazsa böbrek yetmezliine kadar giden çok büyük sorunlar ortaya çkabilir dedi.
Op. Dr. Nesimiolu, 40 yann altnda prostat hastalnn olmadn, gençlerin endieye kaplmamas gerektiini, sadece prostatn iltihaplanabileceini ve iltihabn da ilaçla tedavisinin mümkün olduunu belirtti.
Prostat kanseri erkeklerde akcier kanserinden soran görülen en sk kanser türüdür
Prostat kanserinin erkeklerde akcier kanserinden sonra görülen en sk kanser türü olduunu da kaydeden Op. Dr. skender Nesimiolu, Tehisi nispeten kolaydr. Özellikle 45-50 yan geçmi erkeklerin senede bir kere test yapmalar gerekiyor. Bir günde yaplabilecek basit bir testtir. Ailesinde prostat kanseri olan varsa senede iki sefer test yapmay öneriyoruz. çünkü prostat kanseri erken yakaland zaman tümüyle tedavi edilmesi mümkün olan bir hastalktr eklinde konutu.