Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ar. Gör. Kübra ahin, gdalarda radyasyon uygulamalarna yönelik açklamalarda bulundu. Gda maddelerinin çeitli sebeplerden dolay bozulabildiini ve bunu engellemek için çeitli gda saklama yöntemlerinin gelitirildiini aktaran ahin, geleneksel koruma yöntemlerinin dnda radyasyon (nlama) ile koruma teknolojisi gibi yeni yöntemlerin gelitirildiini ifade etti.
GIDANIN RADYOAKTF HALE GELMES MÜMKÜN DEL
ahin, radyasyonun gda maddesinin, pozitif ve negatif yükler oluturabilecek ekilde gama ve X-nlar veya hzlandrlm e- demetleri kullanlarak hastala neden olan mikroorganizmalar etkin bir ekilde öldüren veya kontrol eden, besinsel özelliklerini korumak ve sürdürmek amacyla uygulanlan souk bir ilem olduunu belirtti.
Uygulamann gday radyoaktif hale getirmesinin mümkün olmadn söyleyen ahin, Gdalarn ssnda önemli bir arta sebep olmadndan termal olmayan bir ilem olarak bilinir. Gdaya uygulanan radyasyonun miktar gday radyoaktif yapacak düzeyin çok altnda olduu için, gdann radyoaktif hale gelmesi mümkün olmayaca gibi kimyasal yapsnda da büyük deiiklikler söz konusu olmamaktadr dedi.
NEDEN TERCH EDLYOR?
ahin, radyasyon yönteminin kullanlma nedenlerini ise öyle sralad:
Hastala neden olan mikroorganizmalar yok etmek ve neden olmayan mikroorganizmalar azaltmak. Enfeksiyonlara sebep olan mikroorganizmalar elimine etmek. Küflenme, filizlenme, çimlenme ve tomurcuklanmay önlemek. Olgunlamay geciktirmek ve raf ömrünü uzatmay salarken duyusal kaliteyi de korumak.
RADYASYON HER GIDAYA UYGULANMAMALI
Radyasyon, taze ve kolay bozulabilen gdalarn korunmasnda uygulanan etkin bir yöntem olmakla birlikte, bu yöntemin her gdaya uygulanmasnn mümkün olmadnn altn çizen ahin, Dünya Salk Örgütü (WHO) raporlarna göre karbonhidratlarda, proteinlerde, mineral tuzlarnda ve yalarda radyasyon uygulamalarnn problem yarattna dikkat çekti.
DER KORUMA YÖNTEMLERNDEN DAHA GÜVENL
ahin, yöntemin gda üzerindeki etkisini ise u sözlerle aktard:
Gda koruma ilemlerinde baz vitamin kayplar olabilmektedir. Radyasyon özellikle kat gdalarn tat ve aromalarnda önemli deiikliklere sebep olmadan koruyucu etki yapmaktadr. Bu yöntemin dondurulmu ve çi gdalarda da ayn koruyucu etkiyi gösterdii bilinmektedir. Fakat özellikle süt ve etlerde önlem alnmad takdirde ortaya çkan kötü tat-koku dnda meydana gelen besinsel ve duyusal kayplar yoktur. Yaplan çalmalarda radyasyon yöntemi, dier gda koruma yöntemlerinden daha güvenli bulunmutur. Günümüz toplumlarnn salkl gdaya eriimi güçletikçe, gda koruma yöntemleri daha da önem kazanmtr. Gda üzerindeki bütün hastala neden olan veya zararl mikrobiyel yükün radyasyon ile yok edilmesi; bata gda güvenlii ve besin deerleriyle birlikte, tüketici güveninin de korunmasn salamaktadr.