Filiz YAA
DYARBAKIR(SÖZ)-Türkiyede her 5 kadndan 1i rahim az kanserine davetiye çkaran HPV virüsünü tayor
Dünyada kadnlar arasnda en yaygn görülen 4. kanser türü olan rahim az kanseri, pandemide daha büyük bir tehdide dönütü. Dünya Salk Örgütü (WHO) ülkelerin yüzde 43ünün salk imkanlarn pandemi ile mücadeleye aktarmasndan ötürü rahim az kanseri tedavilerinin yetersiz kaldn, yalnzca 2020de 604 bin yeni vakann yüzde 55ten fazlasnn (342 bin) ölümle sonuçlandn açkland. WHO verilerine göre, dünyada her yl 300 binden fazla kadn, rahim az kanserinden yaamn yitiriyor. Ölüm vakalarnn 10da 9u düük ve orta gelirli ülkelerde görülüyor. Dünyada HPV virüsüyle yaayan kadnlarn, rahim az kanserine yakalanma olasl salkl kadnlardan 6 kat daha fazla. Türkiyede ise her 5 kadndan birinde rahim az kanserine davetiye çkaran HPV virüsü bulunuyor.
Rahim az kanserinin dünyada HPV virüsünün neden olduu ölümcül hastalklar arasnda ilk sralarda yer aldn belirten Jinekolojik Onkoloji Uzman Doç. Dr. Gökhan Boyraz, 200den fazla çeidi bulunan HPV virüsü ile rahim az kanseri arasnda dorudan bir iliki bulunuyor. HPV virüsü, anüs, vajina, penis ve grtlak kanserine kadar çok sayda ölümcül hastala, d genital bölgelerde ve ses tellerinde siiller olumasna neden oluyor. Rahim az kanserine yakalananlarn yüzde 50si bu virüsün bir türü olan HPV 16, yüzde 20si ise HPV 18e maruz kalyor. Aratrmalara göre, Türkiyede genç kadnlar arasnda HPV görülme skl yüzde 20yi buluyor. Baka bir ifadeyle Türkiyede her 5 kadndan birinde HPV virüsü görülüyor ifadelerinde bulundu.
KADIN DOUM UZMANI DEL, JNEKOLOJK ONKOLOJ UZMANI!
Rahim aznn mikroskop ile büyütülerek incelenmesini salayan kolposkopi ileminin hastaln erken devrede tespit edilmesine yön verdiini söyleyen Jinekolojik Onkoloji Uzman Doç. Dr. Gökhan Boyraz, Bu ilemi uygulayan hekimin eitimi ve tecrübesi hayat kurtarabilir. Derinlikli yaplmayan ilemler srasnda kanser öncüsü lezyonlar gözden kaçabilir. Bu durum hastaln tedavisi için çok büyük önemi bulunan erken tan ansn ortadan kaldrabilir. Düzenli jinekoloji muayeneleri ise hastaln erken devrede tehis edilmesini olanakl klar. Hastaln tedavisinin kadn doum bölümleri deil özel eitim ve tecrübe gerektiren jinekolojik onkoloji bölümlerindeki uzmanlar tarafndan yürütülmesi kritik bir öneme sahip diye uyard.
GÜçLÜ BAIIKLIK SSTEM HPVNN EN BÜYÜK DÜMANI
Her pozitif HPV testinin rahim az kanserine iaret etmediini belirten Doç. Dr. Gökhan Boyraz, hastaln oluum ve tedavi sürecine ilikin u deerlendirmede bulundu:
çounlukla cinsel iliki srasnda bulaan HPV, vücuda girdii andan itibaren baklk sistemi devreye giriyor ve bu virüsü vücuttan atmak için antikorlar üretiyor. Güçlü bir baklk sistemi, virüsü 12 ay içinde vücuttan temizleyebiliyor. Aksi halde virüs, rahim azndaki hücrelerde DNAya nüfuz ederek kanser sürecini balatyor. Bu kötü senaryoda, rahim aznda oluan lezyonlar 3 aamada rahim aznn tamamna hzla yaylyor. Sigara ve alkol tüketimi, salksz beslenme ve düzensiz uyku alkanlklar virüsün rahim aznda kalc bir duvar örme ihtimalini artryor.
HPV AISI ÖNEML BR KORUYUCULUK SALAMAKTADIR
HPV as tüm dünyada yaygn olarak kullanlmaktadr. Türkiye`de de HPV as bulunmakta ve hastalar eczanelerden ulaabilmektedir. A ile bireyler baklk sistemlerine HPV`yi tantp, HPV`nin vücuda girmemesini veya girmise de tutunamamasn salyor diyen Doç. Dr. Gökhan Boyraz, Ay cinsel aktif çadan önce tüm kadn hastalarna ve hatta HPV tans alm hastalarma da öneriyorum açklamasnda bulundu.