Dursun, Amerikan Kanser Derneinin yllk yaymlad kanser raporuna göre, tptaki tüm gelimelere ramen kanser vakalarnn say ve ölüm oranlarnda art olduunu söyledi.
Dünyada 2030 ylnda kanserden ölen kadn saysnn 5,5 milyon olacann öngörüldüünü ifade eden Dursun, bu saynn Danimarka, Finlandiya, Norveç, Singapur gibi büyüklükteki ülkelerin nüfusuna edeer olduuna dikkati çekti.
Amerikan Kanser Derneince yaymlanan rapora göre, kadnlarda ölüm nedenleri içinde kansere bal ölümlerin, ABD ve Avrupa gibi gelimi ülkelerde, yüzde 14 oran ile kalp hastalklarndan sonra 2. srada yer aldn aktaran Dursun, unlar kaydetti:
Dünya Salk Örgütü (DSÖ) ve Uluslararas Kanser Aratrmalar Ajansnn tahminlerine göre 2012 de 6,7 milyon yeni kanser vakas ve 3,5 milyon ölüm gerçekleti. Bu kanser vakalarnn yüzde 54ü ve kanser ölümlerinin yüzde 64ü az gelimi ülkelerde görüldü. 2030 ylnda dünyada kadnlarda görülen kanser vakalarnn 9,9 milyona ulaaca ve bunlarn 5,5 milyonunun hayatn kaybedecei hesapland.
Gelimi ülkelerde kadnlarda en sk görülen kanserler meme kanseri, akcier kanseri ve kolorektal kanserlerdir. Az gelimi ülkelerde ise kadnlarda en sk meme kanseri, ikinci srada serviks kanseri ve üçüncü srada akcier kanseri gelmektedir.
- Her yl hastalarn yaklak yars yaamn yitiriyor
Prof. Dr. Dursun, Türkiye verilerine göre ylda 174 bin kiiye kanser tans konulduunu belirterek, Yaplan hesaplamalara göre, Türkiyede ylda 103 bin 70 erkek ve 71 bin 233 kadn kansere yakalanmaktadr. Kadnlarda en sk meme, tiroid ve kolorektal kanserler görülmektedir. Jinekolojik kanserler açsndan Türkiyede en sk rahim içi kanseri, rahim az kanseri ve yumurtalk kanseri görülmektedir. dedi.
Türkiyedeki rahim az kanseri vakalarna ilikin de deerlendirmelerde bulunan Dursun, u bilgileri verdi:
Türkiye verilerine göre, her yl hastalarn yaklak yars yaamn yitiriyor. Rahim az kanseri, Türkiyede kadnlarda en sk görülen kanserler içinde 10. srada yer alyor. Türkiyedeki 25-49 yalarndaki kadnlarda ise en sk görülen 4. kanserdir. DSÖ rakamlarna göre, dünyada ylda yaklak 500 binin üzerinde rahim az kanseri görülüyor ve her yl bunlarn yardan fazlas yaamn yitiriyor.
- Rahim az kanseri onkolojik HPV virüsü ile ilikilidir
Rahim az kanserinin, Human Papilloma Virüs (HPV) diye isimlendirilen virüsle ilikili olduunu anlatan Dursun, bu virüsün rahim az kanserlerinin yüzde 99unda tespit edildiini bildirdi. Dursun, Hatta bu konuda Alman bilim insan Harold zur Hausenn, rahim az kanseri ve onkolojik tip HPV virüsleri arasndaki iliki bulduu için Nobel bilim ödülü almtr. diye konutu.
Dursun, HPV virüslerinin kansere yol açabilen tiplerine, yüksek riskli veya onkolojik HPV tipleri ad verildiini ifade ederek, Onkolojik HPV virüsü vücuda girdikten sonra 10-15 yllk sürede rahim az kanserine dönüen deiikliklerin olumasna sebep olmaktadr. dedi.
Her HPV virüsünün kanser yapmadn ancak HPV tespit edilen kadnlarn bu konuda deneyimli jinekologlar tarafndan deerlendirilmesi gerektiini vurgulayan Dursun, öyle devam etti:
Bu 10-15 yllk süre içinde kadnlarn jinekolojik kontrole gitmesi ve smear testlerini aldrmas durumunda kanser öncüsü lezyonlar tespit edilerek, kansere dönümeden önlenebilir. Yüksek riskli HPV virüsü bulunmas, erken yata cinsel aktivitenin balamas, çok sayda cinsel partnerin olmas, ein çok sayda partnerinin bulunmas, prezervatif kullanmama, sigara içme, cinsel yolla bulaan hastalk öyküsü, düük sosyo ekonomik düzey, çok sayda doum yapma, immün yetmezlik ve AIDS, rahim az kanseri açsndan en önemli risk faktörleridir.
Prof. Dr. Dursun, onkolojik HPV virüsüne kar gelitirilmi alar ile en sk kanser yapan tiplerin gelitirdii rahim az kanserlerine kar koruma salanabildiini bildirdi.