Ramazan vücudu dinlendirme ayı olarak geçirilmeli

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, orucun birçok faydasının bulunduğunu ancak bunlardan istifade etmek için bu ayın önce ibadet sonra da bedeni, organizmayı dinlendirme ayı olarak geçirilmesi gerektiğini bildirdi.

Haberler 13.06.2016 - 10:24 Son Güncelleme : 13.06.2016 - 10:24

Küçükardalı, yaptığı yazılı açıklamada, ramazanda insülin kullanan tip 1 ve 2 diyabet hastalarının, ileri düzeyde kalp, böbrek, karaciğer yetmezliği olanlarla, ateşli enfeksiyon geçiren ve tedavisi devam eden kanser hastalarının oruç tutmaması gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Küçükardalı, şeker hastalarının bazılarında tedavi ve beslenmenin uygun yapılamaması durumunda kan şekeri yükselmesi veya düşmesi gibi sorunlar yaşanabileceğini, bu nedenle de akut dönem komplikasyonlarının yanı sıra, uzun dönemde organların hasar görmesinin hızlanacağını aktardı.

Böbrek yetmezliği olanlarda sıvı noksanlığı gelişebileceği gibi bunun sorunun ilerlemesine ve diyaliz sürecinin başlamasına yol açacağını kaydeden Küçükardalı, karaciğer yetmezliği olanlarda kan şekeri idamesinin sağlanamayabileceğini ifade etti.

- Orucun birçok faydası var

İç hastalıkları uzmanı Küçükardalı, yetersiz protein alımının karaciğer hastalarında ödem artırabileceğini de aktararak, şöyle devam etti:

Karaciğer hastalarında yetersiz sıvı alımı karaciğer komasına gidişi de hızlandırabilir. Böbrek taşı ya da kumu olanlarda yetersiz sıvı alımı taşlaşma sürecini hızlandırabilir. Bazı diyabet hastaları karbonhidrat- şeker içeriği fazla olmayan diyetle beslenip, ilaçlarını iftar ve sahur arasında kullanarak, yeterli miktarda sıvı tüketerek oruç tutabilir. Daha iyisi ramazan öncesinde doktorlarıyla görüşerek ramazana uygun bir planlama yapılmasıdır. Günümüzde kontrol gücü yüksek, uzun etkili ilaçlar geliştirilmiştir. Karaciğer, böbrek ve kalp hastalığı olanların tuzlu beslenmeden kaçınması gerekir. Böbrek fonksiyonlarında azalma olan hastaların fazla proteinli beslenmeden kaçınması ve yeterli miktarda sıvı tüketmesi önerilmektedir. Yukarıda tanımlanan hastalıkları olanların oruç tutmaması uygundur. Genel olarak bilinmektedir ki orucun birçok faydası vardır. Ancak bu faydalarından istifade etmek için orucu, ramazan ayını tam donanımlı iftar sofralarında aşırı beslenme ayı olarak değil, öncelikle ibadet sonra da bedenimizi, organizmamızı dinlendirme ayı olarak geçirmemiz gerekir.

Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, kronik hastalığı olup, düzenli kortizon kullanması gerekenler için de, Günde bir defa kortizon kullanan hastalar bu dozu sahurda almak suretiyle amaca uygun davranmış olur. Ancak doktoru tarafından kortizon dozlarını sabah ve öğlen alması önerilen hastalar buna uymak durumundadır. ifadelerini kullandı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır