Ramazanda nihai amacn kesinlikle kilo kaybetmek olmadn söyleyen Diyetisyen Seda Uarer, doru beslenmeyle salkl kalmann ipuçlarn paylayor.
Ramazan aynn gelmesiyle beslenme düzenimiz ve buna bal olarak metobolizmamzn çalma temposu da deiir. Bu bir ay boyunca hem ruhsal hem de bedensel bir arnma sürecine girerek, bedenimize dinlenme frsat vermemiz gerektiine dikkat çeken Diyetisyen Seda Uarer, mümkünse ayn kilomuzu koruyarak baz yanl beslenme alkanlklarmz deitirebileceimizi belirtiyor.
ftarda bo mideye bir anda yüklenmeyin!
Ramazan aynda uzun açlk sürelerine de dikkat çeken Diyetisyen Seda Uarere göre, bu süreçte doru beslenme planna uygun beslenmek çok önemli ftardan sahura dikkat edilmesi gerekenleri paylaan Diyetisyen Uarer, neleri tüketip tüketmemiz gerektiine dair önerilerini öyle sralyor;
Ramazann bahar aylarna denk gelmesi nedeniyle açlk süresinin yaklak 17-18 saat olmas demek oluyor. Bu yüzden gece mutlaka sahura kalkn.
Sahurda ar yemeklerden kaçnn, yüksek enerjili ve kolay hazmedilecek besinler tercih edin.
Sahurda özellikle yulaf gibi tam taneli tahllarn tüketilmesi hem kan ekeri dengesini korur hem de uzun süre tok tutar. Yulaf ezmesini süt ya da yourt ile kartrarak tüketebilirsiniz.
Sahurda mutlaka bol su için ve bir porsiyon meyve tüketin.
ftarda bo mideye bir anda yüklenmeyin. Orucunuzu oda scaklnda bir bardak su ile açn. Sonrasnda ise hurma, peynir, zeytin gibi iftariyeliklerden tadmlk olarak tüketin. stenirse yannda 1 avuç içi kadar pide tüketilebilir.
ftarda 1 kase çorba ve salata yedikten sonra yemee biraz ara verin. Son olarak etli / kymal sebze yemei ve yourt ya da zgara ve salata ile iftar tamamlanabilir.
ftardan sahura kadar olan dönemde sv tüketimi çok önemlidir. Bu saat aralnda mideyi yormayacak ekilde yava yava su içilmeli. Hazm kolaylatran bitki çaylar, ekersiz kompostolar tercih edilebilir. Bitki çaylarn dilerseniz demledikten sonra soutup içine buz, limon, kabuk tarçn atarak deiik tatlar elde edebilirsiniz.
ftardan sonra tatl tercihinizi sütlü tatllardan ya da dondurmadan yana kullann. Ama öncelik elbette daha hafif olduu için meyveden yana Sütlü tatllar haftada maksimum 2 kez tüketin.
Yemekleri ar scak ya da souk yemeyin!
Özellikle kzartmalardan, hamur ilerinden, ar yal ekerli besinlerden, erbetli tatllardan, sucuk, salam, sosis gibi arküteri ürünlerinden mümkün olduunca uzak durun.
Yemekler ar scak ya da souk olmamaldr. Uzun süre aç kalnd için sindirim problemlerine yol açabilir.
Posa almna özen gösterin. Bol miktarda sebze, yeillik ve tam tahll ürünler tüketmeye özen gösterin.
çorbalarda krema, kaar peyniri ve yal sos kullanmayn. çorbanz lezzetlendirmek için baharatlar kullann.
Havalarn scak olmasndan dolay sv kaybn dengelemek için yemeklerin yannda ayran ya da cack tüketebilirsiniz.
Oruçluyken kesinlikle spor yapmayn. ftardan sonra hafif yürüyüler yaplabilir.