Yüksek tansiyondan diyabete, damar hastalklarndan kansere kadar birçok müzmin hastaln temelinde tembellik ve hareketsizlik yatyor. Bu hastalklardan uzak kalmann önemli bir yolu ise düzenli egzersiz ve spordan geçiyor. Düzenli hareketin yaam tarz olarak benimsenmesi ve Ramazan aynda da sürdürülmesi gerektiini vurgulayan Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Ahmet Karabulut Egzersiz programlarnda alnacak fayda genelde ikinci aydan itibaren görülür. Ortalama nabz ve tansiyon deerlerinde düme ve vücut direncinde art izlenir. lk ay ise genelde yatrm ay olup, vücudun egzersize alma evresini oluturur. Egzersiz programna ara verilmesi vücut kondisyonunda hzl bir gerileme yapar ve egzersize tekrar balandnda kii tekrar bir alma evresini yaamak zorunda kalr diyor.
En uygun zaman iftardan önceki 1 saat!
Ramazanda oruç tutmann egzersize engel olmayp, aksine doru saatte yaplacak egzersizin büyük faydalar salayacan belirten Prof. Dr. Ahmet Karabulut, egzersizin özellikle akam saatlerinde gözlenecek vücuttaki yorgunluu ve halsizlii vücudun metabolizmasn hzlandrarak önleyeceini söylüyor. Prof. Dr. Ahmet Karabulut, Ramazanda egzersiz için doru saati öyle açklyor: nanlann aksine egzersiz için en uygun zaman iftardan önceki 1 saattir. Günein etkisini kaybettii bu serin dönemde yaplacak 20-30 dakika yürüme ile vücudumuzu harekete geçirerek iftar öncesi yorgunluktan ve ba arsndan kurtulabiliriz. Yine bu dönemde yaplacak egzersiz ile metabolizmamz hzlanacak, iftar yemeklerinin daha hzl sindirilmesine katk salayacaktr. Ayrca egzersizin getirecei susama hissi ile önerilen iftara 1-2 bardak su ile balamamz daha mümkün olacaktr. Egzersizi iftardan sonraya brakacaksanz en az 2 saat beklemeniz faydal olacaktr. Teravih zaman ve sonras egzersiz için uygun bir dönem olup, hafif ve hzl tempo egzersizler bu süreye sdrlabilir. Makine ve arlk egzersizleri için en uygun dönem ise sahur öncesidir. Bu dönemde iftarda alnan gdalar sindirilip kana karm ve vücutta enerji seviyesini yükseltmi olacaktr. Bu enerjiyi arlk ve tempolu sporlar için rahatlkla kullanp sahur için vücudumuzu hazr edebiliriz. Bu saatlerin haricinde ise oruçlu geçirilen gün içerisinde egzersizden uzak durulmaldr!
Bu kiiler egzersizi iftar sonrasna brakmal!
ftar öncesi ar susuzluk yaayanlar ve tansiyon deerlerinde düüklük olanlarn egzersizi mutlaka iftar sonrasna brakmas gerektiini vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Karabulut, Ramazan öncesi düzenli egzersiz yapmayanlarn da iftar yemeini fazla kaçrmalar halinde egzersizden uzak durmalarnn art olduunu söylüyor. Prof. Dr. Ahmet Karabulut Zira ar iftar sonras oluacak tansiyon yükseklii ve kandaki koyulamaya bir de sporun yükü eklendiinde kii kendisini hastanede bulabilir. Bu nedenle iftar sonras spor yapacaklarn iftar ölçülü açmalar ve çay-tatl fasln spordan sonraya brakmalar mantkl olacaktr. Spor srasnda geliecek güçsüzlük, ba dönmesi, çarpnt, nefes darl ikayetleri spora ara vermeyi gerektirir. Ramazan öncesi hiçbir egzersiz yapmayan kiilerin bu ayda spora balamalar ise mantkl deildir. Bu kiilerin Ramazanda yürüyü yapmay tercih etmesi ve Ramazan sonrasnda spor programna balamas uygun olacaktr diyor.
Egzersiz öncesi beslenmeye dikkat!
Ramazanda egzersiz yapacaklarn dikkat etmeleri gereken en önemli noktalardan biri de, egzersizin doru beslenme ile birletirilmesi. Prof. Dr. Ahmet Karabulut, çok ar bir iftar yemei sonras ar egzersizin faydadan çok zarar getirebileceini belirtirken, egzersizle vücudun sv ihtiyac artacandan mutlaka su içilmesi gerektiini vurguluyor. Yüksek tempolu egzersize Ramazanda ara vermekte fayda olduunu söyleyen Prof. Dr. Ahmet Karabulut hangi egzersizlerin tercih edilmesi gerektii konusunda ise u önerilerde bulunuyor: Yava-orta- hzl tempolu ksaca her türlü yürüyüler, hafif tempo koular, bisiklet, yüzme ilk tercih edilecek egzersizlerdir. Bunun yannda badminton, tenis, basketbol ve voleybol da tercih edilebilir. Arlk sporu özellikle gün içerisinde önerilmemektedir. çünkü arlk sporu gün içerisinde kortizol seviyesini yükselterek kas ykmn artrabilir ve açl tetikleyebilir.