Ramazan’da mide ağrısına karşı 7 önlem

İnsanların büyük bir bölümü mide ağrısıyla yaşamlarının belli dönemlerinde karşılaşabiliyor. Özellikle Ramazan ayında beslenme düzenindeki değişiklikler nedeniyle mide ağrısı şikayetleri artış gösterebiliyor. Geçmeyen mide ağrısı sorunundan kurtulmak için ağrının kaynağının belirlenmesi gerekiyor.

Haberler 05.04.2022 - 02:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Problemin kaynana göre uzman hekimler tarafndan verilen baz ilaçlar mide arsn giderirken, her evde bulunabilen baz besinler ile bitki çaylar ary süreli olarak hafifletebiliyor. Mide arsna elik eden kanama, kilo kayb, sarlk, itahszlk, boazda taklma hissi, erken doyma veya kanszlk gibi durumlar varsa vakit kaybetmeden mutlaka uzman bir hekime bavurulmas önem kazanyor. Gastroenteroloji Uzman Doç. Dr. Mustafa Kaplan, mide ars ikayetlerinin Ramazan aynda da artabileceini belirterek konu ile ilgili önemli uyarlarda bulundu.

FTAR VE SAHURDA HAFF BESLENN

Ramazan aynda öün says ve saatlerinin deimesi mide sorunlarna yol açabilmektedir. Mide ars da bu dönemde öne çkan ikayetlerden biridir. Sahur ve iftarda mideyi yormayan, tok tutan ancak hafif besinler tüketmek, doru piirme yöntemlerini kullanmak, yemei daha yava yemek, sv almna özen göstermek gibi noktalara dikkat edilmelidir. Ancak tüm tedbirler alnmasna ramen mide ars geçmeyebilir. Bu süreçte uzman yardm alnmas çok önemlidir.

ARININ KAYNAI BELRLENMEL

Halk arasnda iman tahtas olarak bilinen bölgenin üzerinde, göüs ön bölgesinin altnda, karnn üst bölgesindeki ar çou zaman mide ars olarak adlandrlmaktadr. Ar bazen tek noktada balayarak genellikle srta, saa- sola ve bazen göüs bölgesine yaylabilir. Ar kvrandrc, gece uykudan uyandran ekilde olabilecei gibi uzun süreli sabit bir ar da olabilmektedir. Arnn karakteri, yaylm, aç veya tokken ortaya çkmas ve elik eden durumlara göre kayna belirlenir.

MDE ARISINA BU BELRTLER ELK EDYORSA

Mide ars olanlarda ar ile beraber bulant bazen de kusma görülebilmektedir.

Ar sebebi reflü ise göüs ön bölgesinde yanma ve yediklerin geriye kaçmas, yutmada zorluk, öksürük, ses kskl, boazda gcklanma gibi ikayetler de ortaya çkabilir.

Mide ülseri arlar genellikle açlk durumunda yani geceleri artar.

Pankreas ilgilendiren hastalklarda ise srt ars ve kuak tarz ar çok belirgindir.

Safra kesesi tana bal olan durumlarda genel de sa üst tarafta yemeklerden sonra iddetli ar olur.

Mide ars ile beraber sol kola ve boyuna yaylan arya, nefes alamama, terleme gibi durumlar elik ediyorsa mutlaka kalp krizi aklda tutulmaldr.

Mide ars bazen ba arsna da sebep olur.

Hamilelikte artan karn içi basnca bal olarak reflü ve mide skntlar ve mide ars artar.

Ar geçmiyorsa ciddiye alnmal

Hastalar tarafndan bu bölgenin ars sklkla mide ars olarak tanmlansa da baka sorunlar bu arya neden olabilir. Safra kesesi ta, pankreas iltihab, kalp ars, kas ars mide arsna sebep olabilir. Bu ayrmn yaplabilmesi için ultrason, endoskopi ve EKG yaplmas ayrca hastalardan kan tahlilleri istenmesi gerekebilir. Ar uzun süredir devam ediyor, evde uygulanan basit yöntemler ile geçmiyor ve alarm semptomu olarak nitelendirilen kanama ve kilo kayb gibi durumlar varsa mutlaka hastaneye bavurulmas gerekir.

MDE ARISINA Y GELEBLECEK YÖNTEMLER

Mide ars zaman zaman görülebilir. Öncelikle evde uygulanabilecek kolay yöntemler denenmeli ve ikayetler geçmezse hastaneye bavurulmaldr.

Hastann ilk defa mide ars oluyorsa, ikayetleri haftada 1-2 kez gibi az saydaysa anti asit olarak bilinen çineme tabletleri veya uruplar (etken maddesi sodyum aljinat + bikarbonat olan reflü basklayc) geçici süreli kullanabilir. Bu uruplarn çounda aslnda karbonat vardr. Onun için evde 1 bardak suya 1 kak karbonat atlp hazrlanan bir karm da çou zaman mideye iyi gelebilmektedir.

Mide asidini basklayan mide koruyucu ilaçlar da (proton pompa inhibitörü ilaç grubu) doktora danlarak günde 1 defa sahurdan önce aç karnna alnacak ekilde balanabilir. Eer bu ilaçlar alnacaksa bunlarn 1 ay boyunda devaml bir ekilde kullanlmasn tavsiye edilir. Bu ilaçlarn etkisi genelde 3-5 güne balamaktadr.

Ramazan ay boyunca reflü ve mide ars için özellikle asitli içecekler ve gdalardan uzak durulmas çay, kahve, sigara ve alkol kullanmn azaltlmas, yatak bann yükseltilmesi, yemek yedikten sonra hemen yatlmamas gibi önlemlere de dikkat edilmelidir.

Sakz çinemek çou zaman mideye iyi gelir ama sakz ekerli veya tatlandrcl ise gaz ikayetine yol açabilir. ftar ile sahur arasnda sakz çineyerek mide de belli oranda rahatlama salanabilir.

Karn skacak kyafetlerden uzak durulmasdr, karn bölgesinin gevetilmesi de önerilebilir.

Özellikle yal yemekler safra tana bal olan arlar artrabilecei için uzak durulmaldr.

Spor ve egzersiz iyidir ama ar egzersizler de karn içi basnca neden olup mide ikayetlerini artrabilir.

Ana Sayfaya Git