Ramazan'ı sağlıklı geçirmek

Ramazan ayına sayılı günler kala pek çok evde hazırlıklar başladı. Ramazanda öğün saatlerinin ve beslenme sıklığının azalacağı, tüketilen besin içeriklerinde farklılıklar olacağı, ilaç saatlerinin yeniden ayarlanması gerekeceği için uzmanlar, özellikle kronik hastalığı olanlara olası bir sağlık sorununa karşı mutlaka doktora danışmalarını öneriyor.

Haberler 01.04.2022 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gastroenteroloji Uzman Doç. Dr. Suna Yapal orucun faydalarnn yan sra baz kurallara dikkat edilmediinde ikinlik, hazmszlk ve reflü gibi sindirim sistemi ikayetlerinin artabileceini belirterek Beslenme alkanlklarnn deimesi ile reflüsü olmayan bireylerde reflü yaknmalar tetiklenebilir ve daha önceden reflü tans alm olan hastalarn ikayetleri art gösterebilir.

Reflü hastal mideden yemek borusuna mide içerii ya da asidinin kaç olarak tanmlanr ve ülkemizde her 4-5 kiiden birinde görülür. Göüs kemii arkasnda yanma, aza ac su gelmesi, boazda yanma, kuru öksürük, ses kskl ve göüs ars gibi bulgularla kendini gösterebilen reflüye kar Ramazanda da baz kurallara dikkat etmek gerekir diyor. Gastroenteroloji Uzman Doç. Dr. Suna Yapal, reflü bata olmak üzere sindirim sistemi sorunlar yaamamak, salkl bir Ramazan ay geçirmek için kaçnlmas gereken 8 hatay anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

FTAR VE SAHURDA BÜYÜK PORSYONLAR

Uzun saatler aç ve susuz kalndktan sonra iftarda büyük porsiyonlar ile mideyi doldurmak reflü bata olmak üzere sindirim sistemi sorunlarna davetiye çkaracaktr. ftarda çorba, ana yemek ve salata tüketmek yeterlidir. Porsiyonlar büyük olmamaldr. ftar 1 bardak su, zeytin ya da hurma veya çorba ile açtktan sonra, ana yemee geçmeden önce yemee ara verilmelidir. Ana yemei takiben meyve ya da tatl hemen tüketilmemelidir. Sahurda ise uzun süre aç kalnaca endiesi ile ar yemekten kaçnlmaldr.

FTAR VE SAHURDA HIZLI YENLMES

Birçok kii iftarda uzun süreli açln üzerine hzl bir ekilde yemek yemektedir. Sahurda ise genellikle uykudan uyanp hzl bir sahur yapp tekrar uyumaktadr. Oysa ki, hzl yemek yenilmesi midede ikinlik ve hazmszlk hissine yol açar ve reflü yaknmalarn tetikler. Bu nedenle iftar ve sahur için yeterli zaman ayrarak, iyi çineyerek yava bir ekilde yemek gereklidir.

YEMEK SONRASI UZANMAK

Ramazan aynda reflüyü tetikleyen en önemli yanl davran ekillerinden birisi iftardan hemen sonra uzanmak ya da sahurda yemek sonras hemen yatmaktr. Bu hatal davran daha önceden reflüsü olmayan hastalarda reflü sorunu balamasna yol açarken, Ramazan aynda reflü ikayetleri ile hekime bavurularn da ana nedenlerindendir. ftardan hemen sonra uzanmamal ve uyumadan önceki son 3 saatte attrmalklar tüketilmemelidir. Sahurda ise hafif besinler tüketerek bir süre evde dolamak, yatan ba ksmn da yükselterek yatmak, mide içeriinin yemek borusuna geri kaçn engeller ve reflüyü önlemeye yardmc olur.

FTAR VE SAHURDA REFLÜYÜ TETKLEYEN GIDALAR TÜKETMEK

ftar ve sahurda tüketilen gdalarn içerii de oldukça önemlidir. Kzartmalar, yal ve baharatl gdalar, çikolata, çi soan ve sarmsak, ar karbonhidrat içerii olan erbetli tatllar reflüyü tetikleyecei için uzak durulmaldr. Yal yiyecekler mide boalmn yavalatr ve reflü oluumunu kolaylatrr. ftarda sebze yemei, kuru baklagiller, halama ya da zgara et tüketilebilir. Tatl olarak iftar sonras sütlü ve hafif tatllar tüketilebilir. Sahurda ise protein içerii yüksek olan yumurta ve peynir gibi yiyeceklerin yannda tam tahll ekmek ve domates, salatalk ve zeytin eklenerek hafif bir kahvalt yaplabilir. Simit, açma, poaça, börek gibi karbonhidrat içerii yüksek gdalardan kaçnlmaldr.

AIRI KAFEN VE EKER çEREN çECEKLER TÜKETMEK

Özellikle iftar sonras pek çok kii ar çay ve kahve tüketmektedir. Kafein içeren bu içeceklerin tüketilmesi vücuttan su kaybn arttracandan gün içerisinde vücudun daha susuz kalmasna neden olmaktadr. Bu nedenle çay, kahve ve kafein içeren sv tüketiminde arya kaçlmamal.

YETERNCE SU TÜKETMEMEK

Vücudun su ihtiyacnn karlanmas için günlük toplam 1.5-2 lt su tüketilmesine özen gösterilmelidir. Ayrca iftar ve sahurda yemek yerken mideyi su ile doldurmamal, su tüketimi iftar ile sahur arasndaki süreçte salanmaldr. Yeterli su içilmesi, mideden yemek borusuna kaçan asidin de temizlenmesini salad için reflü geliimini önleyecektir.

FTARDAN SONRA AIR EGZERSZ YAPMAK

Özellikle iftardan hemen sonra egzersiz yaplmamaldr. Mide boalmnn salanmas için yemekten en az iki saat geçtikten sonra egzersiz yaplmaldr. Ar egzersizlerden kaçnmal, 30-45 dakikalk hafif-orta tempolu yürüyüler yaplmaldr.

RAMAZAN AYINDA AIRI YEMEK

Pek çok kii Ramazan aynda uzun süreli açlk ve kalori aç ile kilo verirken, yanl beslenme alkanlklar ve beslenme tercihleri kilo artna da yol açabilir. Uzun süreli açlk sonrasnda ar yemek, yal ve karbonhidrat içerii yüksek gdalar tüketmek, iftardan sonra attrmaya devam etmek metabolik dengeyi bozarak kilo artna ve bel çevresinde yalanmaya yol açar. Kilo art reflü yaknmalarn tetikleyecektir. Ramazan aynda salkl beslenme ve düzenli egzersiz ile kilo kontrolü salanmas reflü dahil tüm sindirim sistemi sorunlarnn tetiklenmesini de önler.

Ana Sayfaya Git