Beslenme ve Diyet Uzman Nur Ecem Bayd Ozman, Doru ekilde beslenerek ve yaam tarznda yaplacak baz deiikliklerle mide içeriinin yemek borusuna geri gelmesi ve sebep olduu yanma hissi engellenebilir diyor. Gerek besinler gerekse beslenme tarz kadar yemek yerken su içilmemesi kuralnn da reflüyle mücadeleyi kolaylatran önemli bir unsur olduunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzman Nur Ecem Bayd Ozman, reflü hastalarna 10 etkili önerisini sralad, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.
Asitli meyvelerden uzak durun
Portakal, mandalina gibi meyveler reflü yaknmalarn artryor. Özellikle reflü sebebi ile yemek borusu tahri olmu kiilerde bu meyvelerin yanma hissine sebep olma olasl çok daha artyor. Reflü hastalar için muz, elma gibi meyveler çok daha kolay tolere edilebilir meyveler. Yine de ikayetler hastaya göre deiebildiinden meyveleri teker teker denemenizde ve kendinize iyi gelen meyveleri belirlemenizde fayda var.
Yal yiyeceklerden kaçnn
Yalarn mideyi terk etme süresi çok uzun olduundan fazla yal yiyecekler reflü ikayetlerini artryor. Ayrca fazla yal yiyecekler tüketildiinde sindirim için mide çok daha fazla asit salgladndan piirme yöntemi olarak da kzartma yerine daha az ya kullanlan zgara, frnlama ya da halama yöntemleri tercih edilmeli. Tam yal süt ürünlerinin ya ksm da benzer etkilere yol açabileceinden tam yal süt ürünleri yerine daha az yal olanlar tercih edin.
Yumurta sarsn deil beyazn tüketin
Yumurta sars yemek borusunun mideye açlan kapann gevemesine yol açan kolesistokinin hormonunun salnmasna neden oluyor. Böylece mide içeriinin yemek borusuna geri kaçmas kolaylaarak reflü ikayetleri artyor. Bu nedenle yumurta tüketilecekse sarsnn deil beyaznn tüketilmesinde fayda var.
Yatmadan 2-3 saat önce yemek yemeyi bitirin
Yemek yedikten sonra uzanmak ya da yatmak yerine dik pozisyonda durmaya özen gösterin. Aksi halde yer çekiminin de etkisi ile mide içeriinin yemek borusuna geri kaçma riski artyor. Bu da ikayetleri artryor.
Baharatl yiyecekler tüketmeyin
Beslenme ve Diyet Uzman Nur Ecem Bayd Ozman Baharatl yiyecekler reflü nedeni ile tahri olan yemek borusundaki acma ve yanma hissini arttrr. Yaplan çalmalar; özellikle ac krmz biberde bulunan kapsaisin adl maddenin tüketiminden sonra reflüdeki yanma/acma hissini arttrdn göstermitir diyor.
Az miktarlarda ve sk yemeye özen gösterin
Tek seferde yüksek hacimli yemek, midede oluturaca basnç ile kiide reflü ikayetlerini artrabilir. Bu nedenle daha küçük hacimli, daha sk öünler yapn. Öünlerinizi günde en az 3-4 ya da daha fazla olacak ekilde planlamaya çaln.
Kilo verin
Ar kilo mide basncn artrdndan mide içeriinin yemek borusuna geri kaçmas riskini artryor. Özellikle göbek yalanmas fazla olduunda bu risk çok daha yükseliyor. Bu nedenle fazla kilolu iseniz reflü semptomlarndan korunmak için mutlaka kilo vermelisiniz. Kilo verirken yadan fakir bir beslenme program uygulamaya dikkat edin, çünkü yal yiyecekler de reflü ikayetlerini artryor.
Alkol
Alkol mide asidini artrabileceinden ve yemek borusundan mideye açlan sfinkterin kaslma gücünü azaltabileceinden mide asidinin yemek borusuna kaçmas ve yanma hissine neden olma olasl artyor. Hangi alkol türünün reflü üzerinde ne tür etkilere sahip olduu net olmamakla birlikte bira ve arabn reflüye neden olduuna dair çalmalar mevcut.
Yemek yerken su içmeyin
Beslenme ve Diyet Uzman Nur Ecem Bayd Ozman Yemek esnasnda su içildiinde yemek ve su birleerek midede fazlaca bir hacim yaratabilir ve neden olduu basnç ile mide içeriinin yemek borusuna geri kaçma olasln artrabilir. Bu nedenle reflü hastalarnn su tüketimini yemek esnasnda deil yemek aralarnda gerçekletirmesi çok daha faydal olacaktr diyor.
Dar kyafetler giymekten kaçnn
Dar kyafetler özellikle yemeklerden sonra karn içi basncnn artmasna sebep olarak mide içeriinin yemek borusuna geri kaçma olasln artryor. Bu nedenle özellikle karn bölgesini skan dar kyafetlerden veya kemerlerden kaçnn.