Sağlık için Çay İçin!

En sevilen içecek sorusunun cevabı yıllardır çay mı kahve mi? diye tartışıladursun sağlığınıza fayda sağlamak adına hayatınıza dahil etmeniz gereken çayları öğrenmeye ne dersiniz?

Haberler 03.03.2017 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Meltem eniz Toksoy, salnza fayda salam adna, bitki çaylarn tavsiye ederken, faydalarn da öyle açklad.

Yeil çay

Eski çine uzanan yeil çay, tarih boyunca tbbi amaçl kullanlmtr. Yüksek antioksidan içerii onu kansere kar hayat tarznn vazgeçilmez bir parças haline getirmitir. Kolesterol düzeylerini düürmeye yardmc olur, dilerinizi çürümeye kar güçlendirir, bilisel ilevlere yardmc olur ve kilo kayb konusunda mükemmel bir yardmcdr.

Zencefil çay

Dünyann en çok kullanlan bitkilerinden biri olan zencefilin çay kan dolamn artrr ve iltihab azaltr. Antimikrobiyal özellikleri nedeniyle artrit, ba ars, ate, kzarklk, bulant, kusma ve kas arsnn tedavisinde önemli bir yardmcdr.

Siyah çay

Yüksek antioksidan içerie sahip olan siyah çay, bakl güçlendirir, kalp hastal ve inme riskini azaltr, kolesterol düzeylerini düürür. Bu lezzetli çay, egzama ve dier cilt koullarn iyiletirmeye yardmc olabilir. Alerjik hastalar belirtilerin azaldn fark edebilir. Bu çay ayn zamanda bilisel ilevleri gelitirir ve Parkinson hastalnn geliimine kar koruma salayabilir.

Rooibos çaylar

Ülkemizde krmz ya da kzl çay olarak bilinen Rooibos çaylar, Güney Afrika Alpalathus linearis bitkisinden elde edilir. Geleneksel olarak eker/bal ve limon ile servis edilen bu çay vücudu çeitli ekillerde güçlendirir. Rooibos çay kalp damar saln korur, kan ekeri seviyelerini dengeler, karacier dokularnda yenilenmeye yardmc olur, kan basncn düürür ve astm, bronit gibi solunum yolu hastalklarnn semptomlarn azaltr.

Nane çay

Canlandrc bir aromaya sahiptir. Bu çay midenin asiditesini artrarak sindirime yardmc olur. Souk algnl veya gribe elik edebilecek titremeyi gidermek için iyi bir alternatif olabilir. Nane çay kolik, ba ars, hazmszlk, irritabl barsak sendromu, itahszlk, mide bulants ve romatizma için sklkla kullanlr. Bu çayn yüksek vitamin ve mineral içerii, saln korunmas için özellikle faydaldr.

Papatya çay

C ve A vitamini ailesinden birçok vitamin içerir. Bu çay, inflamatuar koullar azaltmak, itah uyandrmak ve uykusuzlua kar tedavi etmek için kullanlr. Ayrca hazmszlk, kolit, divertikülit ve adet döneminde görülen kramplar için de yararldr. Kayg ve stresle ilikili semptomlardan muzdarip olanlar sakinletirme konusunda bir fincan scak papatya çay iyi bir alternatif olabilir.

Ana Sayfaya Git