Filiz YAA
DYARBAKIR(SÖZ)-Bayram boyunca özellikle kalp ve mide sorunlar olanlar ile yüksek tansiyon ve diyabet hastalarnn beslenmelerine özen göstermeleri gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzman Diyetisyen. Betül Merd, Ramazan Bayram süresince dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili önerilerde bulundu.
1. Bayram kahvaltsnda arya kaçmayn
Ramazanda deien beslenme alkanl, bayramn balamasyla sona erecek. Bunun için Ramazan öncesinde eski yeme alkanlna yava yava dönmek gerekir. Ramazan nedeniyle bir ay boyunca gündüzleri devam eden açlk hissinin ortadan kalkaca düüncesi genellikle ar yeme isteine neden olmaktadr. Bayram sabah erken saatte güne hafif bir bayram kahvaltsyla balanmaldr. Kahvaltda ar kzartmalar yenilmemeli, tuz içerii yüksek besinlerden uzak durulmaldr. Poaça, açma ve börek gibi hamur ileri ile sucuk, salam ve sosis gibi sl ilem görmü besinler ilk gün yenmemelidir. Peynir, yumurta ve süt gibi protein kaynaklar tercih edilmeli, zeytinin yan sra salatalk ve domates gibi mideyi yormayan sebzeler tercih edilmelidir.
2. Bayram ikramlarna dikkat edin
Ramazan bayramnda kilo problemi olanlarn bayramn vazgeçilmezleri arasnda olan eker ve erbetli tatllar günde 1 porsiyon tüketmelerinde yarar vardr. Ancak tatl tüketilecekse az ekerli sütlü tatllar ve meyve tatllar ile dondurma tercih edilmelidir. Genellikle insanlarn önemli bir ksm Ramazanda kaybettikleri kilonun bir bölümünü 3 günlük bayram süresince ve sonraki günlerde aldklar bilinmektedir. Bayram ziyaretlerindeki ikramlarda arya kaçmamak gerekir. erbetli ar tatllardan uzak durulmaldr. Bayramda tatl ikram edilecekse meyve tatllar veya sütlü tatllar tercih edilmelidir. Misafirlere fndk, ceviz ve fstk gibi kuruyemiler ile kuru meyvelerden yaplan komposto ile ayran servis edilebilir.
3. Günde 8-10 bardak su için
Ramazan ay boyunca vücuda yeterli miktarda sv alm olmad için bayramda da genellikle su tüketimi unutulmaktadr. Sindirimi kolaylatran su, zararl maddeleri vücuttan att için canl yaamnda önemli bir yere sahiptir. Bunun için bayramda günde 8-10 bardak su içmeye özen gösterilmelidir. Özellikle bayram ziyaretlerinde ikram edilen kafeinli, gazl ve eker oran yüksek içeceklerden uzak durulmaldr. Günde 1-2 fincan kahveden fazlas içilmemelidir. Bu içeceklerin yerine ev sahiplerinin de su ve ayran ikram etmeleri daha salkl olacaktr.
4. Az yiyip çok hareket edin
Bayramda az miktarda ve sk yemeye özen gösterilmeli, sindirim sistemini yormayan salkl besinler tüketilmelidir. Ölen yemeinde zeytinyal sebze yemekleri ile hafif zgara et ve salatadan oluan bir sofra tercih edilmelidir. Öte yandan, ara öünde meyve ve yourt tercih edilmesi daha salkl olacaktr. Akam yemei de hafif besinler tüketilmeli, öün zaman için gece geç saatler tercih edilmemelidir. Ramazan ay nedeniyle yaplamayan yürüyü ve spora geri dönülmelidir. Tempolu yürüyüler ve spor metabolizma hzn artrmakta, vücudu zinde tutmaktadr. Özellikle bayram ziyaretlerinde besinler yoluyla fazladan alnan enerji bu sayede harcanacaktr. Öncelikle ksa, daha sonrada orta mesafeli yürüyülerle balanmal, balangç için vücudu yoracak ar aktivitelerden kaçnlmaldr.