Salkl olmak için doru beslenmenin önemine dikkat çeken Doç. Dr. smet Tamer, scak havalarda nasl beslenilmesi gerektiini ayrntl ekilde anlatt.
Vücudunuzun htiyaçlarna Kulak Verin
Salkl ve dengeli beslenmenin en önemli detaylarndan biri de, bulunduumuz ortam koullar dorultusunda vücudumuzun ihtiyaçlarn doru ekilde karlayabilmektir. Yaz aylarnda havalarn snmas ile vücudun su ihtiyac artarken, enerji kaynamz olan ana besin gruplarnn kullanm oranlarnda da deiiklikler olur. Örnein karbonhidrat ve yalar souk k aylarndaki gibi tüketmeye devam etmemiz, metabolizmann zorlanmasna, gereksiz ya depolanmas yannda kendimizi bitkin ve halsiz hissetmemize de neden olur.
Sv Kaybna Dikkat Edin
Yaz aylarnda uzun süre güne altnda kalmak, ar sv kaybna yol açarak scak çarpmasna, gdalarn uzun süre açkta bekletilmesi ise besin zehirlenmelerine sebep olabilir. Sv kaybn gidermek için k aylarnda tükettiimizden daha fazla, yani en az 10-12 bardak su içmek ve scak havalarda gazl içecekler yerine ayran, bitki çaylar, soda, maden sular ya da taze sklm meyve sularn tercih etmek yararl olabilir. Soda ve maden sular, terleme ile kaybedilen tuzun, yani elektrolitlerin karlanabilmesine katk salar. Bu sayede scakta hissedilen halsizlik ve yorgunluun giderilmesine de destek olurlar.
Yaz aylarnda popüler hale gelen souk çay ya da souk kahve çeitlerini de yine dikkatli ekilde tüketmek çok önemlidir, zira hem içerdikleri kafein, hem de idrar söktürücü etkileri nedeniyle sv ihtiyacn karlamak yerine daha da artrabilirler.
Meyve ve Sebzelere Yönelin
Su ihtiyacn karlamak için su içerii zengin meyve ve sebzelerden de bol bol tüketebiliriz. Salatalk, domates, marul, kavun, karpuz gibi besinler idealdir ancak dikkat edilmesi gereken nokta meyve tüketirken ar eker içeriinin unutulmamasdr. Düzenli ve bol meyve sebze tüketerek yaz aylarnda karlalan enfeksiyonlara kar da vücut direncinizi artrabilirsiniz. Sabah kahvaltsndan balayarak gün içerisinde her acktmzda salatalk, domates, marul, maydanoz, roka gibi sebzeler yannda zeytinyal fasulye, barbunya gibi hafif yemeklerden ve salatalardan da sk sk tüketmek yararl olacaktr. Üstelik posa kayna bu besinler, yaz aylarnda sindirim sisteminin düzgün çalmasna da yardmc olacaktr.
Az Yal ve Hafif Öünler Seçin
Yemeklerimizi hazrlarken k aylarnda da söylediimiz gibi olabildiince az yal ve hafif olmalarna dikkat etmek gerekiyor. Ama yaz scaklarnda yadan zengin besinlerin sindiriminin daha zor olduunu bilmelisiniz. Ya ve karbonhidrat içerii yüksek gdalar, metabolizmanzn daha yava çalmasna neden olacak, kendinizi daha halsiz, yorgun hissettirecek ve sizi daha çok susatacaktr. Üstelik bu durumda daha az hareket edeceiniz için fazla kalorileri harcama ans da bulamayacaksnz. te bu nedenlerle yaz aylarnda buharda veya zgarada piirme yöntemleri daha da önem kazanyor. Kzartmalardan ve hamur ii gdalardan olabildiince uzak kalmakta fayda var.
Protein Almna Önem Verin
Yaz scaklarnda halsizlik ve yorgunluu gidermek için protein açsndan zengin beslenmek de en az su alm kadar önemlidir. Et ve tavuk yerine süt ve süt ürünleri; ayran, yourt bol bol tüketilebilir. Kahvaltda ve ara öünlerde tüketebileceiniz meyveli yourtlar, ana öünlerde de hamur ii tatllarn yerini alabilir. Süt ürünlerine kar tahammülsüzlük durumunda soda ya da maden suyu ile hazrlanacak ayran, sindirimi kolaylatraca, ikinlik ve hazmszlk hissini azaltaca için iyi bir alternatif oluturabilir. Yine tatl tercihinde doal dondurmalar, hem lezzet hem de glisemik indeks açsndan ön planda tutulmaldr. Doal dondurmalar, kan ekerini ani yükseltmedikleri, iyi bir protein ve kalsiyum kayna olduklar için özellikle çocuklarn tüketmelerinde yarar var.
Kendinize Dikkat Edin
Günein tepede olduu, scaklarn buram buram ortal kavurduu saatlerde korunmasz ekilde dolamak, nasl beslenirseniz beslenin, scaktan etkilenmenize yol açar. Bu nedenle hem cilt sorunlarndan korunmak, hem de günlük yaantmz salkl bir ekilde devam ettirebilmek için, çok scak saatlerde günee çkmak yerine olabildiince doal serin alanlarda kalmaya çalmak, dar çknca güne kremi, apka ve açk renk, hafif giysiler tercih etmek uygun olacaktr.