Gastroenteroloji Uzman Doç. Dr. Mustafa Yakut, irritabl barsak sendromu hakknda bilgi verdi.
Sosyal yaam olumsuz etkilenir
BS bir yaam tarz deildir ve kii bununla yaamak zorunda kalmamaldr. Kanser gibi önemli hastalklara dönüme riski bulunmasa da kiinin yaam kalitesini olumsuz etkileyen ve sosyal hayat kabusa çevirebilen bir salk sorunudur. Evde, ite toplu tama araçlarnda, sosyal ortamlarda hasta aniden tuvalete gitme ihtiyac duyabilir. Bu durum, hem fizyolojik hem de psikolojik sorunlara yol açar. BSnin duraklama ve alevlenme dönemleri vardr. Duraklama döneminde hastalk herhangi bir belirti vermez, sadece hafif ishal veya kabzlk oluur. Ancak alevlenme döneminde hastada bulant, ishal, kabzlk, karn ars, ikinlik, gerginlik gibi tüm belirtileri yaar ve günlük yaam aktivitelerini yerine getiremeyecek hale gelir.
Kabzlk durumunda bunlara dikkat edin
Kabzlk srasnda yulaf ve keten tohumu iyi çözünebilir lif kaynaklardr ve kabzlk sorununun yaanmasn önemli oranda azaltr. Ayrca ikinlik ve gaz ikayetlerinin giderilmesine de yardmc olur. Günde en az 8 bardak su tüketimi ihmal edilmemelidir. Düzenli barsak alkanln salayabilmek için her gün düzenli bir ritimde güne balanmal, kahvalt saati sabit tutulmal ve kahvaltdan ortalama yarm saat sonra tuvalete gitme alkanl edinilmelidir.
Doktor kontrolünde yaam ekli
ritabl barsak sendromunun nedeni tam olarak bilinmese de bu hasta gruplarnn barsaklarnda anormallik, barsak duvarndaki kaslar ile sinirler arasndaki iletimde bozukluk olduu tespit edilmitir. Kiiden kiiye ikayetler deiiklik gösterebilir. Hastalk, sindirim sistemi ile ilgili bir sorun olduundan, beslenme büyük önem tar. Ancak baz besinlerin sorunu tetikleyecei unutulmamaldr. Bu nedenle hastalarn, mutlaka bir uzman kontrolünde yaam ekli belirlemesi gereklidir.
Bu önerileri dikkate aln yaam kalitenizi yükseltin
1. Beslenme srasnda daha küçük porsiyonlar tercih edilmeli, öünler atlatlmamaldr.
2. Geceleri beslenme alkanlndan vazgeçilmelidir.
3. Lokmalar iyi çinenmeli ve yava yava tüketilmelidir.
4. Besinler oturarak tüketilmeli ve iyice tüketilmeden yutulmamaldr.
5. Düzenli egzersiz ve spor hastala kar önemli bir etkendir.
6. Kiinin kendi kendine zaman ayrmas ve stresten uzak durmas önemlidir.
7. Sabahlar erkek uyanmaya özen gösterilmelidir.
8. Bol sv tüketilmelidir.
9. Gazl ve kafein içerikli içeceklerden uzak durulmal veya günlük olarak snrlandrlmaldr.
10. Özellikle alevlenme döneminde meyve ve sebzelerin kabuklar soyularak tüketilmelidir.