Sağlıklı bir hayat için ideal kiloya dikkat

İdeal ağırlıkta olmanın kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltacağına dikkat çeken Diyetisyen Yıldız Melek Aksoylu, “Fazla kilolu olmak kronik hastalıkların zeminini hazırlarken olmanız gereken ağırlıktan az, çok zayıf olmakta hastalıklara davetiye çıkarıyor. Fazla kilolu olmanın getirdiği sonuçlardan biri de uyku apnesidir. Uyku esnasında belirli aralıklarla solunum durur, horlamaya neden olur.” dedi.

Haberler 04.07.2020 - 10:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyetisyen Yldz Melek Aksoylu, salkl bir hayat için ideal kilonun öneminden bahsetti. Bireylerin cinsiyetine, yana, boyuna göre uygun kiloda olmasnn ideal arlk olarak belirtildiini söyleyen Aksoylu, deal arl etkileyen birçok faktör vardr. Bunlarn en banda çalma ekliniz, fiziksel aktivite düzeyiniz, beslenme düzeniniz ve alkanlklarnz, uyku düzeniniz, salk durumunuz gelmektedir. Her yönden salkl bir hayat için ideal arlkta olmak çok önemlidir. deal arln yannda ideal ya ve kas orannda olmakta dier önemli bir husustur.

Fazla kilolu olmak kronik hastalklarn zeminini hazrlarken olmanz gereken arlktan az, çok zayf olmakta hastalklara davetiye çkaryor. Yani; obezite salk problemlerini tetiklerken, zayflkta baka salk problemlerini meydana getiriyor dedi.

Diyetisyen Yldz Melek Aksoylu öyle devam etti;

Obezite problemi olan bireylerde kalp-damar, diyabet, hipertansiyon, solunum yolu hastalklar (astm vb.) görülme skl her zaman çok fazladr. Kilo almak bu hastalklar tetikler. deal arlkta olan kiilerde bu hastalklar görülmüyor mu diyeceksiniz, tabi ki görülebilir. Fakat kilo her zaman bu hastalklarn zeminidir. Kilolu kiilerde bu hastalklar yüksek oranda daha çok görülür. Hayat kaliteniz düer. Fiziksel ve psikolojik salnz etkilenir

Dyt. Yldz Melek Aksoylu, Kontrolsüz diyabet hastalarnn ekere bal anlk sinirlenmelerine hepimizin ahit olduu olmutur. Astm olan kiiler kilo aldkça solunum problemleri yaamaktadr. dedi ve ekledi: Kalp krizi geçirme riskleri artmaktadr. çok zayf olan kiilerde de vitamin-mineral ve kan deeri bozukluklarn sklkla görüyoruz. Gerek hastalk durumuna bal gerek kilo alma korkusuna bal olarak yaanan beslenme bozuklar, itahszlk enerji kapasitenizi düürerek yaamsal faaliyetlerinizi olumsuz yönde etkileyecektir.

FAZLA KLO UYKU APNESNE NEDEN OLABLR

Fazla kilolu olmann getirdii sonuçlardan birinin de uyku apnesi olduunu ifade eden Aksoylu, Uyku esnasnda belirli aralklarla solunum durur, horlamaya neden olur. Bu gibi durumlar kalp yetersizlii, yüksek tansiyon ve ritim bozuklar için risk oluturmaktadr. Zaten kalitesiz bir uyku tüm hayatmz olumsuz etkiler.

DEAL KLODA OLMAMAK PSKOLOJK SORUNLARIN BALANGICIDIR

Olmamz gereken arln çok üstünde ya da çok altnda olmann getirdii sorunlar alverie gittiimizde balyor. Hepimiz kyafet ya da ayakkab denerken kilo problemleriyle yüzleiyoruz. Devamnda spor yaparken bizi takip ediyor. Aksoylu, çok kilolu isek hareketlerimiz kstlanyor, çok zayf isek hareket kapasitemiz azalyor. stediimiz kyafeti giyememek sinirlerimizi bozuyor. diye konutu.

ÖRENME YETENEKLERMZ AZALIYOR, SOSYAL çEVREDEN UZAKLAIYORUZ

Dyt. Yldz Melek Aksoylu unlar söyledi:

Salk problemleri bizi fark etmeden etkiliyor. Nefes alamamak beyin kapasitemizi azaltyor. Oksijenden yeteri kadar faydalanamyoruz. Örenme yeteneklerimiz zorlanyor. Sosyal çevreden ve kendimizden uzaklayoruz. Cinsel hayatmz, cinsel kimliimiz etkileniyor. Ameliyat süreçlerini etkileyen nedenlerin banda bile çok zayf ya da çok kilolu olmak geliyor. yileme dönemimiz etkileniyor.

DEAL AIRLIA ULAABLMEK çN GERçEKç HEDEFLER BELRLEYN

Kilo vermek ya da kilo almak isteyen kiilerin ksa bir süre içinde yüksek hedefler koymalar süreçten uzaklap eskisi gibi kalmalarna neden olabiliyor. Örnein vermeniz ya da almanz gereken 20 kg var ve 2 ayda bunu gerçekletirmek istiyorsunuz. Sizin için ideal olan bu deilse pes etmeyin. 2 ay gibi bir süreç yerine 4-5 aya yayn. Ama hedefinize ulan. Mühim olan eskisi gibi kalmaktansa hedefe ulamaktr.

Ana Sayfaya Git