Sağlıklı dişler için sağlıklı beslenme şart!

Sağlıklı bir gülümseme için günde iki kere diş fırçalama ve diş ipi kullanmak çok önemli. “Ancak beslenme alışkanlıkları da ağız ve diş sağlığınızı etkiliyor” diyen Protez Uzmanı Dr. Eda Özdere “Ağız sağlığı ile beslenme arasında çift yönlü bir ilişki vardır. Doğru beslenme ağızdaki dokuların sağlığını iyi yönde etkilerken, sağlıklı ağızlar besinlerin daha doğru şekilde çiğnenip öğütülmesine yardımcı olur” dedi.

Haberler 30.04.2022 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme alkanlklarnn di ve di eti saln etkilediini aktaran Dr. Eda Özdere u açklamay yapt: Kötü beslenme alkanlklarnn dorudan di eti hastalklarna neden olduunu söylemek doru deildir, ancak yanl beslenme di eti hastalklarnn yaylma hzn artrabilmektedir. eker tüketimi ve tüketim sonras dileri frçalamamak ise di çürüü riskinin artyla ilikilendirilmitir.

Besleyici özellii yüksek yiyecekler, di ve di etlerinin salnn korunmasn destekler. Meyve, sebze, proteinli gdalar, tahl ve süt ürünlerini içeren dengeli bir beslenme plan, genel saln yan sra optimum az sal için gerekli destei salar ifadelerini kulland.

SALIKLI D VE D ETLER çN NELER YAPMALI?

Dr.Eda Özdere di sal için önemli olan besinleri ve neler yaplmas gerektiini u ekilde sralad

-Süt, yourt ve peynir gibi kalsiyum açsndan zengin besinler dileri ve kemikleri gelitirmeye yardmc olur. Dier kalsiyum kaynaklar arasnda somon, badem ve baz koyu yeil yaprakl sebzeler bulunur.

-Güçlü diler için önemli dier bir mineral olan fosfor; yumurta, balk, yasz et, süt ürünleri, fndk ve fasulyede bol miktarda bulunmaktadr.

-C vitamini di eti saln destekler. Bu nedenle turunçgiller, domates, biber, brokoli, patates ve spanak gibi C vitamini açsndan yüksek yiyeceklerin tüketilmesi az sal için tavsiye edilmektedir.

-Attrma alkanlklarmz da az saln etkilemektedir. Özellikle öünler arasnda ne kadar sk yemek yenirse dilerin çürüklere neden olan asit saldrsna maruz kalma potansiyeli de o kadar artar. Attrmay seviyorsanz salkl attrmalar tercih edilmelidir.

-Sert-yapkan ekerli attrmalklar yerine çi sebzeler, meyveler, sade yourt gibi besleyici özellii yüksek attrmalklar tercih edilmelidir. Di çürüklerinden korunmak için attrmadan sonra diler frçalanabilir, frçalanamyorsa, yiyecek parçacklarn uzaklatrmak için az suyla çalkalanmaldr.

- Bakteriler azda yiyeceklerle temas ettiinde, di çürüklerine yol açan asit üretilir. Bu durum özellikle diini düzenli frçalamayanlarda di çürüklerine yol açabilir.

-Di çürüklerinin olumasnda yiyecek seçimleri önemli bir rol oynar. Baz yiyecekler dilerinize zarar verebilirken, dierleri onlar salkl ve güçlü tutmak için gerekli besinleri içerir. Gerekli tüm besin gruplarn size doru bir ekilde salayacak beslenme alkanlklarna sahip olmak, di sal açsndan önemli bir rol oynar.

-Salkl beslenmeye ek olarak, günde iki kez dileri frçalayarak, günde bir kez di ipi kullanarak, bol su içerek ve düzenli di hekimine kontrole giderek di ve di eti hastalklar büyük oranda önlenebilmektedir.

BEBEK VE çOCUKLARDA DA BESLENMEYE ÖZEN GÖSTERLMEL

Bebeklerde ve çocuklardaki az salna da dikkat çeken Dr. Eda Özdere, bebekler için de beslenmenin, az salnda önemli bir rol oynadn ifade ederek Bebeinizin veya küçük çocuunuzun biberonla uyumas di sal açsndan tavsiye edilmemektedir. Gece boyunca biberon içerisine konulan gda azda kalp temizlenmedii için çürüe neden olabilme potansiyeli vardr. çocuklarda da ekerli yiyecek ve içeceklerin alm miktar snrl tutulmaldr. çocuklar ve gençlerdeki yeme alkanlklar di çürümelerinin hzn belirleyen en önemli faktörlerdendir açklamasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git