Beslenme ve Diyet Uzman Ece Öne uzun açlk sürelerinin ardndan kurulan iftar sofralarnda baz kurallarn çok da dikkate alnmayp canmzn istedii yiyecekleri, istediimiz ölçülerde tüketmekte saknca görmeyebildiimizi belirterek Ancak masum gibi görünen bu yeme biçimi; midede ikinlik, gaz ve hazmszlktan, mide yanmas ve kilo almaya dek baz sorunlara yol açabiliyor! ftar menüsünün salkl olmas ve baz kurallara dikkat etmek, mide ve barsaklar rahatsz etmemek için büyük önem tarken, iftar yemeinde alnan kaloriyi kontrol etmek de salksz kilo almlarn önlemek açsndan önemli rol oynuyor. diyor. Beslenme ve Diyet Uzman Ece Öne, pandemide salkl iftar tabann kurallarn anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.
Ana yemee geçmeden önce 10-15 dakika ara verin
Uzun süren açlk sonras ilk öün olduu için iftar ikiye ayrmak en dorusudur. Suyun ardndan çorba, peynir, zeytin ve hurmadan birini tercih ederek orucunuzu açtktan sonra 15 dakika kadar mola verip, ana yemeinizi ondan sonra tüketmelisiniz. Bu hamle sayesinde kan ekeriniz çok daha dengeli yükselecektir.
Hafif yiyecekler tercih edin
ftar öününe hafif yemeklerle, küçük porsiyonlarla, yava yava balamak uzun zaman bo kalan midenizi ana yemeklere hazrlayacak; böylelikle yemek sonras oluabilecek hazmszlk, mide yanmas, kramp eklinde mide arlar, barsak problemleri, gaz sorunlar, reflü, gastrit, kusma, bulant, uyku basmas ve halsizlik gibi sorunlarla karlamanz önleyecektir.
Posaya tabanzda yer verin
Özellikle Ramazan aynn ortalarna doru birçok oruç tutan kiinin kabzlk problemleri yaadn görüyoruz. Bu durum uzun açlklara bal barsak hareketlerinin yavalamasyla karmza çkyor ancak bizler ayn zamanda yetersiz posa tüketerek barsak hareketlerimizi daha da yavalatabiliyoruz. Bu nedenle barsak salnz için iftar sofranzda salata, zeytinyal sebze yemekleri ve tam tahllara mutlaka yer verin. ftardan 1,5-2 saat sonra yapacanz ara öünde taze meyve ile kefir veya yourt tüketmek yine barsaklarnzda olumlu etki yaratacaktr.
Yaln sofralar kurun
Orucun açlk ve fakirlik farkndaln arttrmak için tutulduunu unutmadan bu bak açsna uygun çeitten ve bolluktan uzak daha yaln sofralar kurmaya çaln. çorba, frnda veya tencerede pimi az yal et yemekleri, zeytinyal sebze yemekleri veya salatalar ile yourt gibi sade seçeneklerin yer ald sofralar hem midenize hem de bedeninize çok daha iyi gelecektir.
Salkl karbonhidratlar tüketin
Uzun süreli açlkla beraber kan ekeriniz iftar saatine kadar çok düecek ve vücut bunu düzeltebilmek için karbonhidratl gdalar isteyecektir. Evet, iftar tabanzda karbonhidrat tüketmeye ihtiyacnz var, ancak bu noktada tabanzda beyaz ekmek, pirinç pilav, patates, msr gibi basit karbonhidrat dediimiz besinleri tercih ettiinizde kan ekeriniz çok hzl yükselecek ve yemekten sonra ikinlik, halsizlik hatta uyku haline neden olacaktr. Bu nedenle kan ekerinizi dengeli yükseltmek ve vücudunuzu yormamak için çorba, bulgur, karabuday gibi tam tahllar, tam buday ekmei veya tam buday unundan yaplm pideler tercih etmeniz oldukça önemli bir salk hamlesi olacaktr.
Tabanz önceden hazrlayn
Beslenme ve Diyet Uzman Ece Öne Orucun bir ibadet olduunu unutmadan Naslsa oruç tuttum, artk her eyi yiyebilirim düüncesinden kendinizi uzak tutun. Bu düünce sizi anormal kaloriler almaya itebilir. Bir dier önemli nokta ise sofranzda yer alan yemekleri önceden tabanza lml porsiyonlarda hazrlamak ve iftar yemei srasnda sürekli ortadan yememektir. Bu hamle ile tüketeceiniz kaloriyi neredeyse yar yarya düürebilirsiniz. diyor.
Kaliteli protein kaynaklar tüketin
Tüm gün aç kalan vücut enerji ak için karbonhidratlar ve yalar öncelikli yakt olarak kullanr. Ardndan açlk süresi uzadkça vücudunuzdaki proteinlerin de enerji ak için kullanlmaya balandn biliyoruz. Bu da kas kaybn arttrabildii gibi özellikle baklk sistemini olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle vücudunuzun günlük ihtiyaç duyduu proteini iftar, sahur ve ara öünlere dengeli bir ekilde bölmelisiniz. ftar tabanzda mutlaka krmz et, tavuk, balk veya kurubaklagillerden oluan bir ana yemein yannda yourt, cack, ayran gibi süt grubu proteinleri de elik etmelidir. Yemeklerin gaz yapc maddelerini azaltmak için yemekleri kimyon baharatyla piirebilir ve iftarn hemen sonrasnda rezene çay tüketebilirsiniz.
Sütlü tatllar tercih edin
Beslenme ve Diyet Uzman Ece Öne Tatllar iftar menülerinin vazgeçilmezlerinden oluyor ancak her iftar yemeinin ardndan rutin olarak tüketildiinde içerisindeki eker nedeniyle bo kalori almn arttracak ve kilo almn hzlandracaktr. Haftada yalnzca 2 veya 3 gün tatl tercih edilmeli; seçenek olarak ise erbetli ar tatllar yerine az ekerli sütlü tatllar ve meyve tatllar tercih edilmelidir. diyor.