Sahur’un Sırları

Ramazan ayı öncesi öncelikle mutlaka Sahur öğünü yapılmasını öneren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, “Mutlaka yeterince sıvı, özellikle su için. Kolay acıkmayacak uygulamalar yapın. Özellikle sahurda şeker içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durun” dedi.

Haberler 04.06.2016 - 10:15 Son Güncelleme : 04.06.2016 - 10:15

Damardan ya da parmak ucundan alınıp ölçülen kan şekeri düzeyinin 50 mg/dl veya altına düşmesine hipoglisemi yani düşük kan şekeri denildiğini anlatan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, kan şekerinin düşmesi yani Hipoglisemi nedenleri hakkında şunları söyledi; Yemekleri ve ara öğünleri düzensiz saatlerde yemek, uzun süre yemek yememek, öğünlerde gereksinimden az karbonhidrat almak, her zamankinden fazla egzersiz yapmak, alkol kullanmak, kadınlarda adet kanamasının başlaması, Soğuk/ılık ortamdan çok sıcak ortama geçmek, sindirim güçlüğü, mide boşalmasının gecikmesi, Şeker Hastalığında kullanılan ilaçların fazla miktarlarda ve düzensiz kullanılması, kan şekerlerinde kontrolsüz düşmelere neden olabilir.

AçLIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Açlığın belirtilerinin şiddeti hafif, orta ve ağır olabileceğini kaydeden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, Açlığın şiddetine göre şikyet şiddetleri farklıdır: Hafif şiddette açlıkta; titreme, terleme, dudakta ve dilde karıncalanma, solukluk, çarpıntı, huzursuzluk olabilir.

Orta şiddetteki açlıkta; baş ağrısı, karın ağrısı, bulanık görme, uyuşukluk, konuşma zorluğu, çarpıntı, sinirlilik, solukluk, terleme olabilir.

Ağır şiddetteki açlıkta; bilinç kaybı, kasılmalar olabilir.

Oruç tutma halimiz devam ederken hafif-orta düzey açlık belirtileri fark edilirse hemen tedbir almalı. çalışıyorsak istirahat etmeli, sıcak bir ortamsa daha serin yerlere geçmeli, mümkünse uyumalıdır.

Eğer orta şiddette açlık şikyetleri ilerlerse ya da ileri açlık şikyetleri söz konusu olursa tıbbi destek gerekebilir. Bu gibi durumlarda sebep ne olursa olsun orucu bozmalı ve gerekli tıbbi uygulamaları sağlamalıyız. çoğu kez özellikle yaşlı hastalarımız bazen oruç bozma konusunda olumsuz tutum gösterebiliyorlar. çoğu kez bunun nedeni Bozulan oruç nasıl telafi edilir? sorusu ile ilgili farklı bilgilerdir. Bu nedenle bu sorunun gerçek ve doğru cevaplarını bilmek hem bizim hem yakınlarımız için hayati önem taşıyor. Konu ile ilgili bilgileri Din Uzmanlarından almak doğru olacaktır diye konuştu.

Şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp damar hastalıkları, mide barsak hastalıkları, müzmin bronşit hastalıkları, sık ilaç kullanımı gereken hastalıklar açlık haline tahammülün azaldığı hastalıklarında kan şekerinin düşmesinin riskli olacağını anlatan Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, Öncelikle mutlaka Sahur öğünü yapın. Mutlaka yeterince sıvı, özellikle su için. Kolay acıkmayacak uygulamalar yapın. Özellikle sahurda şeker içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durun. çünkü şekerli yiyecek ve içecekler daha çabuk acıkmaya neden olur. Zaten uzun sürecek bir gün daha zor geçebilir. Zorlayıcı, yorucu beden aktivitelerinden sakınmalıyız. Özellikle sıcak ortamlardan sakınmalıyız.

TOKLUK HALİNİN UZUN SÜRMESİ İçİN SAHURDA HANGİ GIDALARI TERCİH ETMELİYİZ?

Barbunya, nohut, kuru fasulye, mercimek, fındık, elma, portakal (çoğu meyve ve sebze), makarna, Kepekli (siyah) ekmek

Hangi gıdalar çabuk acıkmaya neden olabilir? Ya da başka bir deyişle Sahur öğününde nelerden sakınmalıyız?

Patates, beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz şeker, işlenmiş meyve suları, muz(olgun), karpuz, krakerler, mısır cipsi, mısır gevreği. Bu nedenle bu gıdalardan sakınmak yararlı olabilir diye konuştu.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır