Remzi ET
DYARBAKIR(SÖZ)-Türk Oftalmoloji Dernei, içinde bulunduumuz bahar aylar ve yaklaan yaz aylarnda art gösteren göz alerjisi ile ilgili önemli açklamalar yapt. iddetli ve uzun süren göz kamann gözün saydam tabakas korneann kollajen yapsnda deiikliklere neden olan keratokonus ad verilen hastala yol açabilecei belirtildi.
Özellikle pandemi dönemi sebebiyle kiilerin el ve göz temizlii konusunda daha hassas ve duyarl olmalar istendi. Türk Oftalmoloji Dernei Kornea ve Oküler Yüzey Birim Sekreteri Prof. Dr. H. Elvin Yldz, dünya nüfusunun yaklak yüzde 40nda alerjik konjonktivit belirtileri görüldüüne dikkat çekerek, son on ylda bu hastala yakalananlarn saysnda hem ülkemizde hem de dünyada hzl yükseli olduunu aktard.
Polen, toz, rutubetten tüyden uzak durun
Prof. Dr. H. Elvin Yldz, göz alerjisinin, gözün beyaz ksmn ve kapaklarn iç ksmn örten, konjonktiva zarndaki baklk sisteminin alerjenlere kar ar cevab olduunu ve göz alerjisinin mevsimsel (ilkbahar-sonbahar) olabilecei gibi tüm yl da sürebileceini belirtti. Yldz öyle devam etti: Polenler ve ev tozu akarlar en sk karlalan alerjenlerdir. Youn miktarda polene maruz kalmak mevsimsel göz alerjisini tetikleyebilirken; ev tozu akarlar, küf, nem ve rutubet ile evcil hayvan tüyleri, tüm yl boyu süren göz alerjisini tetikleyen etkenler olabilir. Göz alerjisi toplumda oldukça sk görülen bir hastalktr ve en sk karlalan belirtileri gözde kzarklk, kant, sulanma, kapaklarda ilik ve a duyarllktr. Göz alerjisi tedavisinde hasta tavsiyelere uyduunda alerji azalr ve rahatlama olur.
Kamak keratokonusa sebep olabilir
Yldz ayrca kontrol altna alnmam, uzun süren alerji gözde baz kalc rahatszlklara sebebiyet verebileceini ve aratrmalar iddetli ve uzun süren göz kamann gözün saydam tabakas korneann kollajen yapsnda deiikliklere neden olduunu gösterdiine deinerek, Bu durum korneada ilerleyici astigmatizma ve incelme ile karakterize keratokonus hastalna neden olabiliyor. Keratokonus hastalarnda yaplan aratrmada, göz alerjisi olan hastalarda alerjisi olmayan hastalara göre keratokonus hastalnn daha iddetli seyrettii görülmütür. Bu nedenle keratokonus hastalarnda elik eden alerji mutlaka sorgulanmaldr. dedi.
Göz kama alkanl
Aratrmada yer alan bir grup hastada ise göz kamann bir çeit alkanla dönütüü ve hastann farkna varmadan gözünü kad tespit edilmitir. Bu nedenle keratokonus hastalarnda göz kama farkndalnn da oluturulmas ve hastalarn bu konuda bilinçlendirilmesi gerekmektedir ve son derece önemlidir.
Önemli tavsiyeler
Prof. Dr. H. Elvin Yldz, hzl bir ekilde ikayetleri azaltmak, bulgular kontrol altna almak, hastann yaam kalitesini arttrmak ve göz yüzeyinin hasarn önlemek gerektiini belirterek Alerjiyi tetikleyen faktörlerden saknmak tedavide oldukça önemlidir. Göz doktorunun verecei anti-alerjik göz damlalarnn kullanm ve souk uygulama ikayetlerin azalmasn salar. Ayrca uzun süreli kontrolsüz ilaç kullanm istenmeyen yan etkiler oluturabilir. diyerek hastalara u tavsiyelerde bulundu:
Gözleri kamamak,
Yapay gözya damlar ile alerjenleri konjonktival keseden ykayarak uzaklatrmak,
Günde 1-2 kez 5-10 dakika souk kompresler uygulamak
Kontakt lens kullanmna ara vermek,
Polenlerin youn olduu zamanlarda ve güne nlarnn en dik olarak geldii saatlerde zorunlu olmadkça dar çkmamak,
Dar çkarken güne gözlüü, apka, emsiye kullanmak,
Evde polen filtresi olan klima cihazlarnn kullanlmas,
Polen mevsiminde ev ve araba camlarnn kapal tutulmas,
Kimyasal temizlik maddeleri, boya ve parfümlerden uzak durmak,
Tüylü evcil hayvanlarn uzaklatrlmas veya her hafta ykanmas
Uykudan önce saçlar ykamak,
Evde tozlar barndracak hal, kilim gibi eyalarn ve tüylü oyuncaklarn bulundurulmamas,
Görme kayb olabilir
Prof. Dr. H. Elvin Yldz ayrca alerjilerin tekrarlayc özellikleri nedeniyle göz yüzeyinde istenmeyen komplikasyonlara ve kontrolsüz ilaç kullanmnn ise glokom ve katarakt gibi istenmeyen yan etkilere neden olabileceini aktard. Alerjik konjonktivitle ilikili yaknmalar olan hastalarn bir göz hekimine bavurup, uygun ekilde tedavi ve izlenmeleri, hastala bal ksa ve uzun süreli komplikasyonlarn önlenmesi ve göz salklarnn korunmas açsndan önemlidir.