Kudret Göz stanbul Göz Hastalklar Uzman Op. Dr. Deniz Oygar Baylançiçek, sar nokta hastalndan korunmaya ilikin, Düzenli göz muayenesi yaptrn. Ultraviole nlardan korunmak için her mevsim güne gözlüü kullann. Sigara içmeyin. Beslenmenize dikkat edin. Düzenli olarak egzersiz yapn. önerilerinde bulundu.
Baylançiçek, yan ilerlemesiyle birlikte görülen sar nokta hastalna ilikin yapt açklamada, bu hastaln ciddi görme kayplarna yol açarak hastalarn yaam kalitesini düürdüünü bildirdi.
leri ya hastal olarak bilinen sar nokta hastalnn, özellikle 55 ya üzerinde ortaya çkarak görme kayplarna yol açabildiini ifade eden Baylançiçek, Retina tabakasnn makula bölgesinde hasar oluumuna bal olarak ortaya çkt için tbben makula dejenerasyonu olarak adlandrlmaktadr. Makula, retinann merkezinde yer alan ayrntl, renkli ve net görmemizi salayan görme hücrelerinin en youn olduu bölgesidir. Yüzleri ayrt etmek, çatal bçak kullanmak, yazlar okumak, diki dikmek, bilgisayar kullanmak, anahtar kilide sokmak gibi aklnza gelebilecek detayl görmemizi gerektiren her iteki becerimiz makulann salkl olmasna baldr. Ne yazk ki sar nokta hastal görme kayplarna yol açarak hastalarn günlük hayatlarn olumsuz etkiliyor ve yaam kalitelerini de düürebiliyor. deerlendirmesinde bulundu.
Baylançiçek, unlar kaydetti:
Yaa bal gelien sar nokta hastal adndan da anlalaca üzere ileri yataki yetikinlerde genellikle kaltmsal sebeplerle görülür. Aile bireylerinden birinin sar nokta hastas olmas hastaln gelime riskini arttrmaktadr. Yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalklar, ideal kilonun üzerinde olmak sar nokta hastalna neden olan dier risk faktörleridir. Her hastalkta olduu gibi sar nokta hastalnn gelimesinde de sigara kullanmnn rol ald bilinmektedir.
Açk göz rengi olanlarda, beyaz tenlilerde ve güne na youn olarak maruz kalanlarda sar nokta hastal daha çok görülmektedir. Sar nokta hastal her kiide farkl belirtiler verebilir. Bazen sadece tek bir gözde görme kayb ile ilgili ikayetlere yol açarken bazen her iki gözde birden görmede azalmaya neden olur.
Bir veya her iki gözde de görme netliinin azalmas, renkleri daha soluk görmek, yüzleri ayrt etmekte zorlanmak, okumak gibi yakn mesafeli görü gerektiren ilerde daha fazla a ihtiyaç duymak, göz önünde karartlar, su dolu bir bardakta kan krk görülmesi gibi görüntülerde krlma, erilmelerin olumas sar nokta hastalnn en yaygn belirtileridir.
Sar nokta hastal kuru ve ya tip olmak üzere iki ekilde görüldüünü aktaran Baylançiçek, Sar nokta vakalarnn yüzde 85-90n kuru tip oluturur ve ya tipe göre daha yava ilerlemektedir. Islak tip sar nokta hastal daha az bir oranda görülmekle birlikte ciddi görme kayplarnn yüzde 90n oluturur. Hastaln tedavisi de çeidine göre farkllk göstermektedir. Hastaln kuru tipinde koruyucu tedavi uygulanrken ya tipinde fotodinamik tedavisi ya da göz içine ine uygulanr. Herhangi bir ar ya da ac hissedilmemesi için enjeksiyon uygulamas öncesinde göz damla ile uyuturulur. Enjeksiyon uygulamas sonrasnda da koruma amaçl göze antibiyotik içeren damlalar damlatlr. ifadelerini kulland.
Baylançiçek, sar nokta hastalna kar u koruyucu önerilerde bulundu:
Düzenli göz muayenesi yaptrn. Ultraviole nlardan korunmak için her mevsim güne gözlüü kullann. Gözlüün camlarnn ultraviole nlarn filtre eden, mümkünse polarize nitelikte ve kaliteli olmasna dikkat edin. Sigara içmeyin, kullanyorsanz brakmak için Salk Bakanlna bal sigaray brakma poliklinii gibi resmi kurum ve kurululardan destek alabilirsiniz. Beslenmenize dikkat edin.
Öünlerinizi Lutein, A, C, E vitaminleri, omega 3 ve çinko bakmndan zengin besinlerden oluturun. Bu besinler koruyucu tedavide önem tar. Özellikle uskumru, sardalye, hamsi ve somon gibi yüksek miktarda omega 3 içeren balklar bol bol tüketin. Paz, spanak, semizotu gibi koyu yeil yaprakl sebzeleri bol miktarda ve çi olarak tüketmeye özen gösterin.
Doktorunuzun önerileri dorultusunda multivitamin, multimineral takviyeleri kullanabilirsiniz. Düzenli olarak egzersiz yapn. Ya, cinsiyet, boy gibi faktörleri göz önünde bulundurarak ideal kilonuzu hesaplatn. deal kilonuzun üzerindeyseniz salkl kilonuza ulamak için doktor ve diyetisyenlerden destek aln. deal kilonuzdaysanz, kilonuzu korumaya çaln. Tansiyonunuzu ve kolesterolünüzü kontrol altnda tutun. lenmi karbonhidratl gdalardan uzak durun.