Yetikinlerde görülmesinin yan sra çocukluk çanda da ortaya çkabilen sedef hastalnn uygun tedavi ile sorun olmaktan çktn söyleyen Dermatoloji Uzman Dr. Ahmet Günay, ilerledii zaman tüm vücudu kaplayabilecek bu hastal ve dikkat edilmesi gerekenleri anlatt.
Sedef hastal tedavi edilebilir mi?
Sedef hastalar genellikle kepeklenme, kabuklanma, kabuklarn elbise üzerine ve etrafa yaylmas, kant, trnak bozukluu, el ve ayaklarda ar ikayetleriyle bavuruyor. Hastalk bulac deil ve çeitli tedavi yöntemleri var. Uygulanan en eski tedavi yöntemi, kabuklarn dökülmesi ve kzarkln geçmesini salayan kremlerle yaplan tedavi. Kabuk ve pullar ortadan kaldrmak için hazr krem ve losyonlar olduu gibi, içine salisilik asit gibi soyucularn katld el yapm ilaçlar da kullanlyor. Genellikle baarl olan bu tedavi yöntemi brakldnda belirtiler bir süre sonra tekrarlyor ve yönteme tekrar balamak gerekiyor.
Güne sedefe iyi geliyor
Sedef hastalnda uygulanan dier bir yöntem ise PUVA tedavisi. Yöntem deriyi ultraviyole nlarna kar duyarllatran ilaçlar azdan verip bir süre sonra hastaya tedavi edici ultraviyole n veren cihazlara maruz brakmaya dayanyor. Seanslar halinde uygulanan tedavide yüz güldürücü sonuçlar alnyor. Ancak tedavi brakldnda hastalk bir süre sonra tekrarlayabiliyor. Zaten tedavide kullanlan nlar günein yayd nlarn benzeri. Yazn sedef hastalarnn iyilemesinin sebebi budur.
Romatizmal ikayeti bulunan hastalarda tedavi
Bütün bu tedavilerden fayda göremeyen, ar trnak ve eklemlerinden rahatsz olan sedef hastalarna günümüzde baklk sistemini etkileyen ilaçlar uygulanabiliyor. Bu yöntem i ve sosyal çevresinde yal kremler kullanmak istemeyen ve bu tedavileri denemi olan hastalar için idealdir. Baklk sistemini etkileyen ilaçlar, sedefte olduu gibi romatizmal hastalklar ve kanser tedavisinde de kullanlan ilaçlardr. Ancak dozaj olarak dier hastalklara göre çok az dozda kullanlmas yeterli olabiliyor. Bu ilaçlar dermatolog doktor kontrolünde gerekli dozda ve gerekli testler yaplmas artyla güvenle ve yan etki olmadan kullanlabilir. Tedavi süreleri iki ay ile bir yl arasnda olup zaman zaman tekrarlanmalar gerekebilir. Özellikle romatizmal ikayeti olan sedeflilerde en etkin tedavi yöntemidir.
Stres sedefi olumsuz etkiliyor
Stresin hastal olumsuz etkiliyor. Psikolojik durum hastaln balamas için tetikleyici faktör oluyor. Sedef hastann yapmamas gereken tek ey kese, frça ya da trnaklama yoluyla kabuklardan kurutulmaya çalmak. Bu durumda derinin yaps bozuluyor ve iyileme zorlayor.